Tästä ainoasta superautoyksilöstä käydään kohta raivoisaa tappelua

Italian kuuluisimpiin lukeutuva superautomerkki Lamborghini täyttää kuluvana vuonna komeat 50 vuotta. Sitä pitää juhlistaa – ja oikein kunnolla.

Lamborghini Egoista luotiin juhlan kunniaksi, ja ainutkappaleeksi se valitettavasti myös jää. Voitaneen sanoa Egoistan olevan ”lahja Lamborghinilta itselleen, yksittäiseksi jäävä unelma-auto".

Ehkä jännittävintä on kuitenkin se, että Lamborghini Egoistan ohjaamo ja kojelauta muistuttavat nykyaikaista Apache-taisteluhelikopteria.

Teema ei sinänsä ole täysin uusi, olihan amerikkalaisissa Vector-superautoissa 1980–90 -luvuilla F-117 Stealth -hävittäjän mukainen kojelautadesign, jonka Auto Bild Suomen toimittaja Juha Peltonen on omakohtaisesti kokenut.

Mutta palataanpa takaisin Egoistaan. Sen kori on valmistettu hiilikuitulaminaatista, joka yksistään osoittaa, ettei de Silva joutunut tekemään kompromisseja.

Keula rakentuu kolmesta osasta, joista keskimmäiseen linkittyy yksipaikkainen, Boeing AH-64 Apache -taisteluhelikopterin oloinen ohjaamo.

Keulan ulokkeet kulkevat pyöräkoteloiden yli ja ohjaavat raitisilmaa 5,2-litraiselle V10-keskimoottorille. Tekniikasta otetaan tehoa 600 hevosvoimaa .

Autossa on ksenon-valot ja LED-valonauhat, mutta ennen kaikkea kyljissä ja katolla olevat punaiset ja vihreät pistemäiset ”purjehdusvalot” saavat aikaan hienostuneen vaikutelman Stealth-sotilaskoneesta.

Lisäksi massiiviset pakoputket on valaistu tehokeinona valonauhojen avulla.

Ohjaamossa on kapea kilpaistuin varustettuna neljän pisteen vöin, ja vaikka kojelauta on suunniteltu mahdollisimman selkeäksi, HUD-näyttö toimii mukavana hävittäjähenkisenä lisänä.

Egoistasta pois nouseminen edellyttää tiettyä sotilaskonemaisuutta, sillä ohjauspylväs joudutaan aluksi työntämään sivuun, jonka jälkeen ”kupoli” aukaistaan sähköisesti ja noustaan istuimelta omin jaloin ponnistaen.

Eikö kuulosta mukavalta? Ei sen ole tarkoituskaan olla mukavaa, vaan miehekästä! Kuten Walter de Silva egoistisesti toteaa: ”Tärkeintä on se, miltä auto näyttää!”