Tätä et ole nähnyt: Keniassa valmistetaan omaa automallia – katso video

Ei epäilystäkään, etteikö mustalla Afrikalla olisi paljon ongelmia. Niistä yksi on rajoitettu liikkuvuus – ihmisten ja tavaroiden kuljettaminen pisteestä A paikkaan B on monin paikoin jokapäiväistä taistelua.

Ei epäilystäkään, etteikö mustalla Afrikalla olisi paljon ongelmia. Niistä yksi on rajoitettu liikkuvuus – ihmisten ja tavaroiden kuljettaminen pisteestä A paikkaan B on monin paikoin jokapäiväistä taistelua.

Unelma omasta autosta ja sen myötä palasesta henkilökohtaista vapautta on useimmille mustille afrikkalaisille saavuttamaton unelma. Lisäongelman muodostavat kadut ja tiet, jotka ovat suurten kaupunkien ulkopuolella – sääoloista riippuen – nopeasti pölyyntyviä, täynnä isoja vesilätäköitä tai  tulvia.

Useimpia tuontiautoista ei ole tarkoitettu sellaisiin olosuhteisiin. Auton, joka pärjää afrikkalaisissa oloissa täytyy vastata erityisvaatimuksiin. Ja koska kysyntää riittää, brittiläinen Joel Jackson kehitti vuonna 2010 idean.

Hän näki kansainvälisen sosiaalisen työnsä puitteissa Kenian rannikkoalueilla, miten perheet kärsivät liikkuvuuden puutteesta.

Jackson kehitti näkemyksen erityisesti Afrikkaa varten suunnitellusta autosta ja perusti Mombasaan yhtiön nimeltä Mobius Motors. Jackson keräsi starttirahaa perheeltä ja ystäviltä, rekrytoi joukon paikallisia mekaanikkoja ja hitsaajia ja ryhtyi tuumasta toimeen.

Vuoden puuhastelu pienessä verstaassa tuotti prototyypin No. 1. Mobius One suuntautuu vahvasti tulevaisuuden asiakaskunnan tarpeisiin: mallin painopiste on asetettu turvallisuuteen, käytännöllisyyteen sekä edullisuuteen.

Rakennetta on voimakkaaasti yksinkertaistettu. Kustannuksia nostavat varusteet, kuten ilmastointilaite, mukavat sisävarusteet ja lasiset ikkunat loistavat poissaolollaan. Samalla käyttökelpoisuus on parhaimmillaan.

Mobiusin ytimenä on luja monokokkityyppinen runkokehikko, joka on valmistettu paksusta, vahvasta teräsputkesta, joka on samalla riittävän kevyttä. Matkustajia suojaa mahdollisessa ympäriajossa integroitu ympäripyörähdyskehikko.

Moottori ja voimansiirto on asennettu suoraan alustaan. Hinnan ja hoitokulujen kurissa pitämiseksi päätettiin Mobius Onen moottori, vaihteisto, ohjaus ja jarrut kehittää uusiksi. Moottorina palvelee Toyotan 1.0 litran bensiinimoottori. Ulkopelteihin käytettiin joustavaa alumiinia. Vesitiiviydestä huolehtivat lasi, kangas ja metallilevyt.

Mittava tavaratila yhdessä kattotelineen kera tekevät Mobius Onesta täydellisen kuljetusvälineen. Mobius Onen pitäisi tarjota maastruilaatua, hinnan asettuessa kaupunkiliikenteen kolmipyöräisen moottoririkshojen tasolle korkeintaan 3500 euron hinnalla.

Tällä hetkellä etsitään korisuunnittelijaa, joka loisi prototyyppi kolmosesta (No. 2 on parhaillaan työn alla) toivon mukaan vähemmän kenkälaatikkomaisen. Auto voisi olla valmis jo 2012 – näin toivotaan Mombasassa.

Mobius mahdollistaisi elintärkeän, puhtaan juomaveden kuljetuksen, mutta myös esimerkiksi koulu- ja sairaskuljetukset. Samaten työpaikoille olisi paljon aiempaa helpompi päästä.

Jackosn pohtii: – OIkeanlaisen tuen avulla aito ja kestävä sosiaalis-taloudellinen muutos Afrikassa on mahdollinen.

 

Auto Bild

http://www.youtube.com/watch?v=Vsi2MsPQXHw