TESTI: Vannepesuaineet

Puhtaana varastoon: renkaiden kausivaihdon yhteydessä on niille syytä tehdä perusteellinen pesu ennen varastointia.

Puhtaita pyöriä on mukavampi käsitellä ja mahdolliset vauriot on helpompi tarkastaa.

Vanteet ja renkaat on suositeltavaa puhdistaa ennen kausisäilytystä – näin lika ei pääse pinttymään niihin ja puhdistus on helpompaa. Kesärenkaiden vanteet kannattaa siis pestä siinä vaiheessa, kun alle vaihdetaan talvirenkaat. Testasimme viisi puhdistusaientta.

Vertailuun hankittiin viisi automarketeista tai tavarataloista helposti löytyvää vannepesuainetta: AutoGlym Custom Wheel Cleaner, Biltema Vanteidenpuhdistusaine, Korrek Vanne- ja esipesu, Sonax Xtreme Vannepesu sekä Turtle Wax Showroom Shine Wheel. Aineiden valinnassa painotettiin mahdollisuuksien mukaan käyttöturvallisuutta, sillä ainakin AutoGlymiltä ja Biltemalta löytyy valikoimista myös happopohjaisia tuotteita.

Happopohjaiset pesuaineet ovat kuitenkin väärin käytettynä sekä vanteille, että ihmiselle haitallisempia kuin pH-neutraalimmat vaihtoehdot. Turtle Waxin vannepesuaine on pH-arvoltaan erittäin hapan, mutta tarjoaa siten toisaalta mielenkiintoisen vertailukohdan. Tuottaako kovempi myrkky automaattisesti myös paremman pesutehon?

Pestävinä vanteina toimi tallista vertailua varten kaivettu kesävannesarja, joiden kunnossapito oli unohtunut jo useamman vuoden ajan. Pintaan pinttynyt jarrupöly tarjosi todella vaativaan haasteen pesuaineille – ainakaan liian helpolla aineita ei päästetty.

Rehellisyyden nimissä näitä aineita ei liene suunniteltu ihan tällaiseen tehtävään. Vanteiden pesu tulisi kuitenkin suorittaa vähintään joka vuosi, jolloin sitkeitä pinttymiä ei pääsisi syntymään. Merkillepantavaa on myös se, että kyseessä on nimenomaan kesävanteet. Siinä missä talvella lika koostuu pääosin maantiesuolaan sekoitetusta kurasta, on kesäisin ongelman ydin jarrupöly ja piki. Erilaiseen likaan toimii yleensä myös erilaiset aineet, joten pesutestin tulokset eivät välttämättä korreloi suoraan suolasohjon puhdistuksen kanssa.

Säännöllisellä puhdistuksella paras tulos

Testiin valittiin takavanteita likaisemmat etuvanteet ja jokaiselle aineelle merkittiin teipillä noin kolmanneksen kokoinen testialue. Tämä myös helpottaa aineiden vertaamista ristiin, kun aineiden pesutehoa on mahdollista verrata vierekkäisiltä alueilta.

Keliolosuhteet olivat suorituksen ajan viisi celsiusastetta plussan puolella. Ei varmasti ihanteellinen olosuhde pesutehon kannalta, mutta niin kovin tuttu tilanne suomalaiselle autonpesijälle.

Koska pitkään pinttyneet vanteet eivät kuitenkaan koskaan ole täysin tasaisesti likaiset joka kohdasta, vertailtiin aineita vielä virallisten testien jälkeen ristiin likaisimmilla alueilla. Juuri tämän takia pelkät kuvat eivät kerro tässä koko totuutta. Valitettavasti näitä vanteita ei yksikään testin aineista pystynyt enää pelastamaan täysin puhtaaksi.

Pelkkä huuhtelu ei riitä

Pesu suoritettiin kahdessa vaiheessa. Aluksi aineita suihkittiin suoraan kuiville vanteille ja valmistajan suositteleman vaikutusajan jälkeen vanteet huuhdeltiin painepesurilla. Turtle Waxin ohjeissa kehotetaan ensin huuhtomaan painepesurilla irtolika pois, joten tässä toimittiin hieman kyseisen valmistajan ohjeiden vastaisesti. Näin kuitenkin varmistettiin tasaiset vertailuolosuhteet kaikille tuotteille. Kostealla vanteella pesuaine laimenisi vanteella olevan veden vaikutuksesta, mikä osaltaan vaikuttaisi pesutehoon.

Ennen harjaamista: vasemmalla ylhäällä TurtleWax, oikealla ylhäällä Korrek ja alhaalla Sonax

 

Ennen harjaamista: ylhäällä Biltema, vasemmalla alhaalla AutoGlym.

 

Huuhtelun jälkeen vanteiden annettiin kuivahtaa, ja tehtiin ensimmäinen vertailu. Kuinka aineet pärjäävät ilman mekaanista kosketusta harjalla, sienellä tai pesukintaalla?

Harja avuksi

Toisessa vaiheessa aineet levitettiin uudestaan samoille alueille. Hetken päästä kaivettiin vannepesuharja esiin ja jokainen osio käytiin huolellisesti läpi. Vanneharja puhdistettiin käsiteltävän alueen vaihtuessa, jotta pesuaineet eivät sekoittuisi keskenään. Kukin pesuaine pestiin pois erikseen valmistajan suositteleman vaikutusajan jälkeen. Alueet arvioitiin vanteiden kuivuttua.

AutoGlymin yhteen pisteeseen kohdistuva vaahto kuluttaa paljon ainetta.

 

Korrekin sumu on säätämisen jälkeen joukon paras.

 

Sonaxin kirkas neste muuttuu punertavaksi reagoidessaan jarrupölyn kanssa.

 

Edellä kuvattu pesuprosessi on oikeastaan varsin hyvä, paitsi tulosten arvioimiseen, myös vanteiden puhdistamiseen. Ennen harjausta suoritettava irtolian huuhtelu saa huomattavasti lisätehoa, mikäli levittää alussa vannepesuaineen pintaan ja antaa sen vaikuttaa valmistajan suositteleman ajanjakson verran.

Tästä seuraa kaksikin positiivista asiaa. Ensinnäkin, ensimmäisen huuhtelun jälkeen pesuaine levitetään jo puhtaammalle pinnalle, jolloin se pääsee vaikuttamaan syvemmälle, parantaen lopullista pesutulosta. Toiseksi pesuharjaa hangataan puhtaammalla pinnalla, joka vähentää mikronaarmujen syntymistä ja sitä kautta vanteiden haalistumista. Varjopuolena itse pesuainetta kuluu hieman enemmän, mikä nostaa kustannuksia. Vuotuisissa autoilun kustannuksissa pullollinen vannepesuainetta tosin on tietysti vain pisara meressä.

 

AutoGlym Custom Wheel Cleaner

 • + Kohtalainen pesuteho
 • + Käy kromi- ja kiillotetuille vanteille
 • - Huono sumutinpää
 • - Kulutus
 • - Hinta
 • - Emäksisyys

pH: 13,39

pakkauskoko: 500 ml

Hinta: 12,50 e

AutoGlymin tuote esiintyy parhaiten edukseen juuri harjalla avitettuna. Vanteiden pesuun mekaanisen kosketuksen käyttäminen harjalla, sienellä tai pesukintaalla on joka tapauksessa välttämätöntä puhtaan lopputuloksen takaamiseksi, joten kyseessä ei ole huono ominaisuus. Todella emäksinen liuos verottaa kuitenkin hieman pisteitä, kun hyvä pesuteho ei pärjää parhaalle käyttäjäystävällisemmälle tuotteelle. Myöskään ilman harjaa pesuteho ei aivan pärjää testin parhaimmille. Luokattoman huono sumutinpää ja sitä seuraava valtaisa kulutus sekä koko testin korkein hinta vesittävät Custom Wheel Cleanerin menestysmahdollisuudet. Lupaus soveltuvuudesta kromatuille ja kiillotetuille vanteille voi kuitenkin yksinään riittää ostoperusteeksi. Teho kun ei missään nimessä ole kuitenkaan huono.

 

 

Biltema Vanteidenpuhdistusaine

 • + Pesuteho
 • + Hinta
 • + Käyttöturvallisuus
 • - Haju

pH: 7,6–8,6

pakkauskoko: 500 ml

Hinta: 6,99 e

Mikäli tuotteille asettaa ennakko-odotuksia hinnan mukaan, voi Bilteman tuotetta pitää testin yllättäjänä. Pesuteho on ilman harjaa aivan testin kärkikastia ja harjalla kaikkein paras. Kun tähän yhdistää ihmisen ihon pH-arvoa lähellä olevan seoksen ja edullisen hinnan, saadaan testivoiton arvoinen lopputulema. Sumutinpää on keskinkertainen ja muistuttaa Sonaxin vastaavaa. Miinuspuolella haju on hieman epämiellyttävä, joskaan ei ylettömän voimakas. Kokonaisuutena Bilteman Vanteidenpuhdistusaine on kuitenkin selkeästi joukon paras.

 

 

Korrek Vanne- ja esipesu

 • + Käyttöhinta
 • + Sumutinpää (varauksin)
 • - Pesuteho harjalla
 • - Pesuteho ilman harjaa

pH: n. 8,5

pakkauskoko: 700 ml

Hinta: 6,90 e

Korrekin kirkkaankeltainen purkki on 200 ml muita isompi, ja näin ollen tuote on litrahinnaltaan selkeästi joukon edullisin. Sitruksinen esanssi leijailee jossain tuoksun ja hajun välimaastossa ollen kuitenkin mieto. Sumutinpää jakanee mielipiteet. Sen saa säädettyä juuri halutun kaltaiseksi, ja onkin pienen kääntelyn jälkeen ylivoimaisesti joukon paras. Toisaalta se valuttaa ikävästi sormille oikeaa asetusta etsiessä. Positiivisessa mielessä pH-arvo liikkuu hyvin miedosti emäksisen puolella, tarkoittaen varsin turvallista pesuoperaatiota käyttäjän iholle. Pesuteho jää kuitenkin koko joukon hännille, joten lopputuloksissa Korrek putoaa kauas taa. Hinta on ehdoton plussa, mutta muuta positiivista ei sumutinpään lisäksi käteen jää.

 

 

Sonax Xtreme Vannepesu

 • + Käyttöturvallisuus
 • + Kohtalainen pesuteho ilman harjaa
 • - Pesuteho harjalla

pH: 7–8,5

pakkauskoko: 500 ml

Hinta: 8,90 e

Sonax Xtreme Vannepesu on läpinäkyvää nestettä, joka muuttuu näyttävästi punaiseksi reagoidessaan rautapohjaisen jarrupölyn kanssa. Juuri jarrupölyyn aine tuntuukin purevan erinomaisesti, mutta jää muulta pesuteholtaan selvästi muista jälkeen. Tämä voisi toimia mainiosti yhteistyössä pienpoistoaineen kanssa. Ilman harjaa Sonax pärjää vielä varsin hyvin, mutta harjalla avitettuna AutoGlym nousee pesutehossa ohi. Xtreme vannepesu vaatii kaverikseen painepesuria, sillä muutoin huuhtelu voi olla hankalaa. Tuoksu on sitruksinen ja joukon miellyttävin. Testin ulkopuolelta on lisäksi todettava, että Sonaxilla oli vielä muutamia vuosia sitten käytössä huomattavasti pahemman hajuinen, mutta myös tehokkaampi resepti. Sillä olisi pärjännyt tässä testissä paremmin. Nykyinen pH-neutraali seos ansaitsee toki plussapisteitä. Lopputulos on silti kovin keskenkertainen.

 

TurtleWax Showroom Shine Wheel

 • + Pesuteho
 • + Pieni kulutus
 • - Huono sumutinpää
 • - Vahva happo

pH: 1

pakkauskoko: 500 ml

Hinta: 9,90 e

Pesuteholtaan TurtleWax nousee kirkkaasti kärkikastiin. Ilman harjaa kakkospaikka on taattu heti Bilteman jälkeen, eikä ero ole suuri. Harjan kanssa AutoGlym nousee taistelemaan toisesta sijasta, vaikka TurtleWax vetääkin hienoisesti pidemmän korren. Syy pesutehoon lienee ilmeinen, pH-arvo on lähes akkuhapon luokkaa. Tämän aineen kanssa ei ole syytä leikkiä, ja juuri siksi käyttöohjeiden vaikutusaika onkin joukon lyhyin: 30 sekuntia. Toki turvallisuusriskit ymmärtävälle ja vaikutusaikaa noudattavalle asia on kunnossa. Ei tuotetta muuten myytäisi autotarvikeliikkeiden hyllyllä kaikelle kansalle. Plussana on todettava kulutuksen olevan joukon pienin, joka tietysti pitää kuluja kurissa, vaikka Showroom Shine Wheel ei testin halvin aine olekaan. Pieni kulutus yllättää, sillä AutoGlymin kaltainen vaahdottava sumutinpää kuuluu testin huonoimpiin. Testivoitto valuu käsistä lopulta vain, koska turvallisempi Biltema pystyy parempaan pesutulokseen.