Tshernobylin vuosipäivänä voi ihmetellä ydinsaasteen kiroamia autoja

Tsherbobylin ydinvoimala räjähti 26.4.1986. Moni ei muista varsinaisesti juuri sitä aamua, koska Suomessa ja itänaapurissa asia salattiin parin päivän ajan. Itse asiassa voimala sijaitsi Pripjatin 50 000 asukkaan kaupungissa, joka autioitui täydellisesti. Katso videolta, millaista autokalustoa alueelle jäi.

Tsherbobylin ydinvoimala räjähti lauantaina 26.4.1986, klo 01.23 aamuyöllä. Moni ei muista varsinaisesti juuri sitä aamua, koska Suomessa ja itänaapurissa asia salattiin parin päivän ajan.Ensimmäisissä tv-uutisissa tilanteen vaarallisuutta Suomen kannalta jopa vähäteltiin.

Itse asiassa ydinvoimala sijaitsee Pripjatin 50 000 asukkaan kaupungissa, joka tuhon seurauksena autioitui täydellisesti ja lopullisesti.

Katso oheiselta videolta, millaista autokalustoa alueelle jäi. Varsinainen Tshernobyl-niminen paikkakunta sijaitsee Pripjatista 18 km etäisyydellä. Ydinvoimala nimettiin kuitenkin Tshernobylin mukaan.

Paloautot, henkilöautot, kuormurit, raskaat helikopterit ja muu pahasti säteilevä materiaali koostettiin laajalle peltoaukealle, Pripjatiin. Siellä ne todennäkäisesti muodostavat vaaran vielä tuhat seuraavaa vuotta.

Kaikkein karmeinta ei ole se, että aiheesta innostuneet bongarit ovat kameroineen käyneet Pripjatissa paikan päällä dokumentoimassa autoja ja taloja. Karmeinta on se, että paikalliset ovat aikoinaan, jo viimeisinä neuvostoaikoina käyneet rohmuamassa autoista varaosia, ja ilmeisesti myyneet ainakin osan romutoreille ympäri Neuvostoliittoa. Ukrainahan kuului osana Neuvostoliittoon.

Esimerkiksi videolla esiintyvät paloautot lähtivät sammutustehtävään ilman mitään suojavarusteita. Tehtävän todellisesta luonteesta ei kerrottu. Sen jälkeen, kun V8-moottorit jyrähtivät ja autot ajoivat paloaseman halleista, monen palomiehen päivät olivat luetut.

Toisella videolla nähdään mielenkiintoista originaalivärifilmiä kuvattuna heti onnettomuuden jälkeen huhtikuussa 1986 Mil-helikopterista. Siitä saa hyvin käsityksen Pripjatin kaupungin mittasuhteista.

 

 

Teksti: J. Peltonen

http://www.youtube.com/watch?v=OvN6oUABG4E&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=vYtZgEukHtY&feature=related