Tuulilasin turvallisuusmerkitys voimakkaassa kasvussa

Autoissa on nykyisin enemmän lasia kuin koskaan ennen, ja ajoneuvon keskimääräinen lasipinta-ala on kasvanut yli 15 prosentilla vuodesta 2000. Tuulilasissa sijaitsee useita älykkäitä kuljettajan avustusjärjestelmiä sääteleviä kameroita ja antureita.

Tuulilasi on oleellisen tärkeä älykkäiden avustinjärjestelmien toiminnan kannalta, joten nykyautojen tuulilasikorjaukset ovat aiempaa haastavampia.

Läpinäkyvyyden ja suojaavien ominaisuuksien lisäksi tuulilasi on ollut jo pitkään osa ajoneuvon kantavaa korirakennetta ja autoilijoille tärkein informaatiokeskus.

Tuulilasi on erittäin tärkeä osa sekä aktiivista että passiivista turvallisuutta. Suuri osa autossa olevista liikenne-, ajoneuvo- ja jalankulkijaturvallisuutta lisäävistä varusteista ja ominaisuuksista on tuulilasin varassa. Erilaiset sensorit, tunnistimet, kamerat, näytöt ja myös muut elementit on integroitu tuulilasiin. Jotta niiden tuottama tieto pystytään luotettavasti muuntamaan kuljettajaa ja ajoneuvoa hyödyttäväksi informaatioksi, on ajoneuvon järjestelmien ja tuulilasiin integroitujen elementtien välisen yhteyden oltava saumaton.

Yksinkertaisesta sadetunnistimesta autonomiseen ajamiseen

Tuulilasi toimii entistä suuremmassa roolissa myös informaatiokeskuksena. Tuulilasiin heijastetaan jo nyt kuljettajaa avustavaa tietoa perinteisen HUD- eli tuulilasinäytön avulla. Jatkossa eri sensoreiden, tunnistimien ja paikannuksen keräämä tieto kommunikoidaan kuljettajalle visuaalisesti tuulilasin kautta.

Esimerkiksi kulman takaa lähestyvästä autosta voidaan varoittaa kuljettajaa jo ennen kuin auto on kuljettajan näkökentässä. Tai pallon perässä tielle ryntäävä lapsi havainnoidaan sensorisaation kautta, siitä varoitetaan kuljettajaa ja tarvittaessa automaattinen hätäjarrutus aloitetaan. Tämänkin mahdollistavat sensorit ja kamerat on integroitu tuulilasiin. Kaiken tämän kehityksen yhteisenä tavoitteena voidaankin pitää autonomista ajamista ilman onnettomuuksia.

Vaikka autoissa on nykyisin myös enemmän lasia kuin koskaan ennen ja ajoneuvojen keskimääräinen lasipinta-ala on kasvanut, niin lasia on kuitenkin myös vähemmän: joissakin tapauksissa lasin paksuus on vähentynyt alle neljään millimetriin, mikä alentaa ajoneuvon kokonaispainoa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Tuulilasinkorjauksen merkitys kasvaa

Tuulilasien korjauksissa ja vaihdoissa yli 40 prosentissa tarvitaan kameroiden ja antureiden kalibrointiin liittyvää teknistä asiantuntemusta. Yhdeksässä kymmenestä vakuutuskorjauksiin kuuluvassa tuulilasin vaihdossa asiakkaiden turvallisuuden ja ajoneuvon toimivuuden kannalta on erittäin tärkeää, että korjaus ja kalibrointi tehdään heti oikein.

Koska tuulilasi on oleellisen tärkeä älykkäiden avustinjärjestelmien toiminnan kannalta, tuulilasikorjaukset ovat aiempaa haastavampia. Esimerkiksi Nissanin jälkimarkkinointiasiantuntijat ovat havainneet, että vähintään joka viidennessä tuulilasikorjauksessa tarvitaan lisäkorjauksia. Syynä tähän on huonosti tehty asennus tai lasin takana olevan tekniikan puutteellinen kalibrointi, mihin läheskään kaikki palveluntarjoajat eivät pysty.

Tuulilasissa sijaitsevan kuljettajaa avustavan tekniikan lisääntyessä myös oikeaoppisen tuulilasin korjauksen merkitys kasvaa.

Tuulilasitarkistuksia pääsiäisenä

Kirkkaasti turvallisin -tuulilasikampanja käynnistyy kiirastorstaina 29.3. Autoalan insinööriopiskelijat tekevät palveluna autoilijoille ilmaisia tuulilasin kuntotarkistuksia valituilla ABC-asemilla pääsiäisviikonlopun liikenteessä. Autoilija saa tarkistuksesta tositteen, johon on merkitty tuulilasin kuntoon liittyviä asioita, kuten onko tuulilasissa kiveniskemiä tai halkeamia, tai onko se kulunut.

Keväällä aurinko paistaa matalalta ja aiheuttaa tuulilasiin häikäisyä ja heijastuksia. Naarmuinen ja huonokuntoinen tuulilasi pahentaa tilannetta, ja huonossa kunnossa olevat tuulilasinpyyhkimet naarmuttavat lasin pintaa entisestään.

Tuulilasitarkistuksia tarjotaan:
• kiirastorstaina 29.3. kello 13–18 (Helsingissä Kannelmäessä jo kello 10 alkaen)
• pitkäperjantaina 30.3. kello 9–14
• pääsiäismaanantaina 2.4. kello 12–17

seuraavissa kohteissa:
• Helsinki: ABC Prisma Kaari Kannelmäki
• Hämeenlinna: ABC Tiiriö
• Lappeenranta: ABC Viipurinportti
• Oulu: ABC Tupos Liminka
• Seinäjoki: ABC Seinäjoki
• Turku: ABC Koulukatu