Työtuntimäärä 34 viikkotuntia – eikä palkka putoa!

Porschella Zuffenhausenin tehtailla vähennetään vakiotyöntekijöiden viikottaista työtuntimäärää tuotantolinjoilla. Se ei kuitenkaan viisaasti vaikuta palkkaan.

Porsche lyhentää viikkotyötunteja ilman palkanalennusta ja lisää samalla huikeasti tuottavuutta sekä kovatahtisten työntekijöiden hyvinvointia.

Viikottainen työtuntimäärä putoaa siis 34 tuntiin – ja ilman palkanalennuksia. Muutoksesta hyötyy 3 500 työntekijää, joiden jaksamisen kohentuessa ja motivaation kasvaessa työn tuottavuus kasvaa rajusti.

Täsmälleen se on tarkoituskin.

"Tuotannon tuottavuuden kasvu on lisännyt työntekijöiden stressiä, ja sen korjaamiseksi tarvitaan eräänlainen varaventtiili. Se toteutetaan työajan lyhentämisenä Zuffenhausenin tehtailla. Sama periaate tullaan ottamaan käyttöön myös Leipzigin-tehtaillamme, selventää Porsche-pomo Uwe Hück.

Asiasta raportoi saksalainen verkkolehti Automobilwoche.

Kun Hückin mukaan neljä vuotta sitten Zuffenhausenissa valmistui 142 Porschea päivässä, on määrä nykyisin yli 200 kappaletta. Sitä varten jouduttiin palkkaamaan uusia työntekijöitä, mutta myös tuottavuus kasvoi dramaattisesti.

Vähentäminen tehdään kahdessa vaiheessa. Syyskuun 1. päivänä työaikaa lyhennettiin aluksi 34,5 tuntiin ja toisessa vaiheessa joulukuun 1. päivästä lukien siirrytään 34 tuntiin viikossa.

Työajan lyhennys on tarkoitettu pysyväksi.

Perimmäisenä tausta-ajatuksena on kasvattaa Porsche-myyntiä vuoteen 2018 mennessä yli 200 000 autoon vuodessa.

Viime vuonna Porscheja myytiin 143 096 kappaletta, joka merkitsi 22 prosentin kasvua.