Tyrmäävä Cadillac-moottorinen mahonkiohjus herättää pian hämmennystä

Huutokauppakamari RM Auctions tuo Concorso d’Eleganza Villa d’Este -tapahtumassa Italian Como-järvellä 25. toukokuuta tarjolle todellisen veneharvinaisuuden, jota useimmat joutuvat ikävä kyllä vain kuolaamaan.

RM Auctions huutokauppaa Italiassa jotakin ainukertaista. Kyseessä on historiallisesti merkittävä 1960-mallinen Riva Tritone 'Speciale' Cadillac -pikavene, joka aikakaudelleen ominaisesti on komeasti mahonkia.

Voitaneen aiheellisesti puhua todellisesta sodan jälkeisen Italian La Dolce Vita -kauden ”kylmän kyydin vauhtipaatista”, joita legendaarinen venesuunnittelija Carlo Riva aikansa kuluksi veisteli.

Rivan loisteliaat ja äärimmäisen nopeat pikaveneet kohosivat nopeasti lajissaan maailman kärkikastiin. Ne viehättivät kuuluisuuksista esimerkiksi Brigitte Bardot’ta, Peter Sellersiä sekä Sophia Lorenia.

Carlo Riva pysyi kuitenkin ehdottoman tiukkana yhdessä asiassa: asiakaskunnan varakkuudesta huolimatta hän kieltäytyi rakentamasta muskeliveneitä räätälintyönä – yhtä ainoaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Ja tuo nimen omainen poikkeus on siis pian huutokaupattavana.

Veneen alkuperäisomistaja, teollisuusmies ja taitava purjehtija Achille Roncoroni edusti Italiaa purjehduksessa vuoden 1948 kesäolympialaisissa Lontoossa.

Hän oli myös Rivan veneveistämön kanta-asiakas. Niinpä hän vaati Carlo Rivaa rakentamaan hänelle räätälöidyn yksilön Riva Tritone -huippuversiosta. Siitä haluttiin kaikkien aikojen nopein ja kookkain Riva.

Lisäksi Roncoroni vaati Carlo Rivaa jättämään kyseisen veneen ainoaksi räätälöidyksi Rivaksi, joka vaatimus lienee pysynyt siitä pitäen.

Ainutlaatuinen Tritone ‘Speciale’ Cadillac sai valmistuessaan vuonna 1960 nimekseen Ribot III.

Sen 8,3-metrinen runko oli vuosia lajinsa pisin ja 325-hevosvoimainen Cadillac Crusader Marine V8 -merimoottori oli aikansa voimakkain.

Moottorille on ominaista tyypillisen sinisen sijasta punainen väri.

Ohjaamo ja kojelauta räätälöitiin omistajallaan ja sisävärityksessä noudatettiin trikolorikaavaa, sinistä, punaista ja valkoista.