Unelmien autotalleja

Hieno auto ansaitsee arvoisensa tallin. Japanissa kukoistaa autotallikulttuuri. Ja auton paikka voi olla jopa olohuoneessa.

Vanhan Porschen kotipesä on kuin 60-luvulla valmistunut verstas, vaikka onkin tältä vuosikymmeneltä.

Auto Bildin numerossa 4/2014 esitellään amerikkalaisen Jack Olsenin autotalli. Olsen on vuosien aikana jalostanut tavallisesta kahden auton tallista niin tyylillisesti kuin toiminnallisestikin täydellisen verstaan vanhalle Porschelleen. Eikä tähän mestariteokseen ole vaivan lisäksi kulunut kuin vajaa kolme tonnia rahaa.

 Miehelle autotalli on omaa valtakuntaa, jossa viihdytään ja toteutetaan itseään. Olemme Suomessakin nähneet monia vaikuttavia autotalleja: romuromanttisia luolia, tiettyyn teemaan tehtyjä viihtyisiä ympäristöjä sekä laboratoriomaisen kliinejä ja funktionaalisia työskentelytiloja.

 Japanissa autotallikulttuuri ja talliin panostaminen ovat ilmiönä aivan omassa mittakaavassaan. Siellä järjestetään esimerkiksi autotallien sisustamiseen keskittyviä messuja ja maassa ilmestyy useampia autotalleihin erikoistuneita julkaisuja.

 Lehdissä esitellään luonnollisesti ihmisten autotalleja kuin sisustuslehdissä koteja. Yllättävän monissa tapauksissa autotalli ja koti ovat sama asia. Esimerkiksi autot voivat olla keskellä perheen olohuonetta. Myös autotallikeskeisiä koteja suunnittelevat arkkitehdit visioineen ovat vahvasti esillä.

 Japanilaisten autotallielämästä saa suomalaisin silmin katsoessa helposti käsityksen, että siihen panostaminen on hyvinkin yleistä. On aivan normaalia, että tavallisella lapsiperheellä on olohuoneen sohvan edessä telkkarin sijaan kolme Lamborghinia.

Ei tällainen kuitenkaan ole tavanomaista Japanissakaan. Asukasluvultaan (noin 127 miljoonaa) maailman kymmenenneksi suurimpaan maahan vain mahtuu kukoistamaan monenlaisia alakulttuureja meikäläisittäin käsittämättömässä mittakaavassa.

 Kuvissa on otteita japanilaisen Garage Life -lehden viime lokakuun numerosta (2013–10 vol 57).