Uskomatonta:Höyrykäyttöinen ennätysauto Englannissa! KATSO VIDEO!

Sata vuotta sitten höyry oli ehdoton sana autojen maanopeuksien ennätystehtailussa. Nyt sinnikkäät britit ovat jo muutamia vuosia pitäneet aihetta teknologisemman suurennuslasin alla.

Britit ovat omalta osaltaan aina kantaneet kortensa kekoon erilaisten maanopeusennätysten osalta. Tämä pätee myös uusimpaan höyrykäyttöiseen nopeusennätysautoon, jolla on pituutta 7,6 metriä ja sisuksissaan enemmän kuin kolme kilometriä erilaisia putkistoja.

Kaksivaiheinen höyryturbiini kiertää enimmillään 13 000 kierrosta minuutissa ja antaa 360 hv tehot, joilla huippunopeus nousee tällä hetkellä yli 274 kilometriin tunnissa.

Legendaarinen Stanley-höyryauton vaadittuun kahteen suuntaan ajettu ennätyslukema 204 km/h vuodelta 1906 on siten jo lyöty, ja tilanne muuttuu jatkuvasti. Stanleyn höyryautolla onnistuttiin ajamaan (yhteen suuntaan) peräti 240 km/h, ennen kuin höyrypannu sanoi sopimuksen irti.

Tämän takia jälkimmäinen lukema jäi täysin epäviralliseksi, mutta osoitti periaatteessa ainakin sen, että jo tuolloin kyettiin saavuttamaan 240 km/h nopeus autolla.

Polttoaineena nykyisessä ennätyskilpurissa käytetään nestekaasua, jonka kulutukseksi britit kertovat kotoisaan kello 17:n tapaansa "23 kuppia teetä sekunnissa". Höyryauto käyttää 1000 litraa tislattua vettä 25 minuutissa ja höyryn lämpötilaksi mitataan 400 celsius-astetta.

Kolme tuhatta kiloa painavan kilpurin suuntavakaudesta huolehtii hammastanko-ohjaus. Kuvasta erottuvat turvakehikko, jarruvarjojärjestelmä, levyjarrut, nestekaasusäiliöt, höyryturbiini ja monta muuta seikkaa.

Videolla autoa ohjaa Mojaven autiomaassa, USA:n ilmavoimien Edwardsin lentotukikohdassa British Steam Car Challenge -teamin kuljettaja Donald Wales.

Teknisiä ongelmia höyryautolla on jatkuvasti, eikä autolla ole päästy ajamaan kuin vasta lyhyesti, mutta ongelmat on tehty lyötäviksi.

http://www.youtube.com/watch?v=OqPir7ZwQZs

Teksti: J. Peltonen

Kuva: steamcar.co.uk