Uusi Skoda Octavia - viralliset kuvat

Tältä näyttää 2013 maaliskuussa myyntiin tuleva entistä suurempi Skoda Octavia.

Nykyinen malli myy edelleen täysillä. Suomessa Octavia on tämän vuoden toiseksi myydyin automalli heti Nissan Qashqain kannassa. Skoda ei päästä Octavian menestystä notkahtamaan vaan tuo menestysmallin seuraajan suoraan aallonharjalle.

Uusi Octavia on merkittävästi nykyistä suurempi. Octavia on ollut jo valmiiksi C-kokoluokkaan (esim. Toyota Auris, Ford Focus, VW Golf, Opel Astra, Hyundai i30) suuri auto. Uutuus on 4,66-metrisenä vielä nykyistäkin 9 senttiä pidempi. Akselivälissä kasvua on 11 senttiä ja leveydessäkin lähes 5 senttiä.

Kasvusta huolimatta paino on kääntynyt laskuun, versiosta riippuen jopa yli 100 kiloa. Sama suunta koskee kulutusta ja päästöjä. Ekomalli 1.6 TDI 115 GreenLine naukkaa dieseliä vain 3,4 litraa satasella, mikä vastaa veroystävällistä 89 gramman hiilidioksidipäästöä kilometrillä.

Volkswagenin uuteen MQB-rakenteeseen perustuva Octavia on tutuista mallimerkinnöistään huolimatta kaikkia moottoreita myöten täysin uusi malli. Vanhasta siirtyy vain nimi ja maine. Koon lisäksi kasvaa myös auton taso, malliston moottorivalikoima painottuu nykyistä ylemmäs. 180-hevosvoimainen bensaturbo tulee olemaan mallin syömähammas. Varustepuolella vyörytetään täysi kattaus tunnettuja avustinjärjestelmiä, joista osa tulee vakiona kaikkiin versioihin ja osa jää valinnaisten puolelle.

Skoda Superbin tontin tuntumaan kipuava Octavia houkuttelee monia, mutta osalle Octavian ystävistä se voi olla jo liian iso ja hulppea auto. Skoda on ottanut huomioon tämänkin. Ratkaisu on Rapid, tammikuun ensimmäisenä viikonloppuna Suomessa lanseerattava malli on miltei nykyisen Octavian kokoinen ja tiloiltaan runsaampi. Rapidin tehtävä on olla hyvä perusauto, jossa on kaikki tarvittava ja monia nokkelia oivalluksia, muttei mitään huikentelevaista. Esimerkiksi Rapidin moottorivalikoima rakentuu 1,2- ja 1,4-litraisista bensakoneista ja 1,6-litraisista dieseleistä tehovälillä 85-122 hevosvoimaa. Sen suurempia tai tehokkaampia koneita ei ole luvassakaan.

Octavia puolestaan saa 2013 syksyllä myös suomalaisten himoitsemat erikoisversiot: urheilullinen RS sekä nelivetoinen Combi 4x4. Etuvetoinen farmarimalli Combi tulee jo toukokuussa. Varustetasojen puolella huippumalliksi tulee nykyiseen tapaan hulppea Laurin & Klement.

J. Kiviranta