Väittely kiihtyy automaailmassa: aiheuttaako autojen jarrupöly syöpää?

Tiedeihmiset ovat huolissaan uudesta terveysriskistä. Jarrupaloissa olevat metalliainekset saattavat nimittäin altistaa syövälle.

Tutkijoiden mukaan riski sairastua jarrupölyn aiheuttamaan syöpään vastaa jota kuinkin dieselin nokea.

Saksan Auto Bildin selvityksen perusteella monien jarrupalojen sisältämä antimoni-metalli sisältää lukuisia terveysriskejä, joita on tähän asti aliarvioitu: usein jarrupaloissa käytetystä antimoni-trisulfidista heltiää korkeassa kuumuudessa syöpää aiheuttavaa antimoni-trioksidia.

Samaan aikaan, kun maailmalla on sijoitettu miljardeja euroja dieselnoen vähentämiseen hiukkassuodattimien avulla, ei jarrupalojen antimoni-ongelman suhteen ole toistaiseksi tehty juuri mitään merkittävää.

Saksan liittovaltion hiukkaspäästöasiantuntija, tri Marcel Langner vahvisti Saksan Auto Bildille, ettei antimoni "varmuudella ole ykkössijalla hiukkaspäästöväittelyssä".

Sveitsiläisen Fribourgin yliopiston professori Barbara Rothenin johtama tutkimusryhmä on tutkinut jarrupölyn vaikutusta ihmisen keuhkojen soluihin.

Ryhmä tuli siihen tulokseen, että etenkin voimakkaissa jarrutustilanteissa "vapautuu paljon pieniä nanohiukkasia, mukaan lukien rautaa, kuparia ja mangaania."

Kyseiset, erittäin pienikokoiset hiukkaset aiheuttivat laboratoriotesteissä kauhkosoluissa rasitusta ja tulehdusta.

Muuan ranskalainen valmistaja on ottanut nyt käyttöön mekaanisen suodattimen, joka imee jarrupölyn suoraan sen lähtöpisteestä.

Lisäksi yksittäiset autonvalmistajat ovat jo ryhtyneet toimenpiteisiin ja todenneet antimonin saasteeksi.

Esimerkkinä Volkswagenilta kerrotaan Saksan Auto Bildille, että merkin nykymallistossa  95 prosentissa käytetään jo jarrupaloja, jotka eivät sisällä antimonia.