Venäjän meteoriitti olisi saattanut osua Helsinkiin

Veisitkö Maserati 3200 GT:n talliin piiloon, jos tietäisit, että kotikaupunkiisi osuu pian meteoriitti? Sellainen, jonka räjähdysvoima on esimerkiksi 30 kertaa Hiroshiman atomipommin veroinen? Katso videotallenne Tsheljabinskin meteoriitista. USA:ssa 12 kilon meteoriitti osui vuionna 1992 Chevrolet Malibuun, joka on nyt kuuluisuus.

Venäjän ilmatilassa Uralin alueen Tsheljabinskissa räjähti 15. helmikuuta eli kolme päivää sitten maan ilmakehään saapunut meteoriitti, jonka räjähdysvoima ylitti NASA:n arvion mukaan 30-kertaisesti Hiroshiman atomipommin, toteaa Ilta-Sanomat. Sen kappaleita putosi Tshebarkul-järven jään läpi.

Yli 1000 ihmistä loukkaantui räjähdyksen aiheuttamassa sirpalesateessa. Koska Venäjällä on yleistä pitää autoissa videokameraa nauhoittamassa eteen sattuvia tilanteita, useat autoilijat onnistuivat saamaan meteoriitin räjähtämisen videolle.

Katso oheinen video Tsheljabinskin räjähdyksestä. Jos ajoitus olisi heittänyt, meteoriitti olisi saattanut periaatteessa osua samalla leveyspiirillä sijaitsevaan Pietariin, Helsinkiin tai Tukholmaan.

Voisiko meteori sitten osua tavalliseen autoon liikenteessä jossain päin maailmaa, Suomi mukaan lukien?

Sellainen on erittäin epätodennäköistä, mutta niin kuitenkin tapahtui 9. lokakuuta 1992 USA:ssa Peekskillin kaupungissa, noin 40 kilometriä New York Citystä pohjoiseen.

Silloin noin 12 kilon painoinen meteoriitti osui 1980-malliseen Chevrolet Malibuun, jonka takaosaan tuli peltivaurioita.

Tiilenpunainen Chevrolet ;alibu oli viime kesänä näytteillä Saksassa järjestetyssä erikoisnäyttelyssä Luonto ja ihminen.

Katso meteoriitin vaurioittamasta Malibu V8:sta lisää nettisivulla

/artikkeli/21284/tahan-chevrolet-malibuun-iski-todistettavasti-jokin-ulkoavaruudesta/

 

 

 

Auto Bild/J. Peltonen

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=k9gNCfewsNM