Viekö Kiina kaikki maailman elintärkeät autoalan tarvitsemat metallit?

Yhdysvallat, Eurooppa ja Japani ovat yhteisvoimin nousseet ankaraan vastarintaan sen johdosta, että Kiina päätti rajoittaa harvinaisten mineraalien maastavientiä. Tilanne ei ole suinkaan esimerkiksi Euroopan kannalta yhdentekevä.

Yhdysvallat, Eurooppa ja Japani ovat yhteisvoimin nousseet ankaraan vastarintaan sen johdosta, että Kiina päätti rajoittaa harvinaisten mineraalien maastavientiä, kertoo Automotive News Europe.

Mineraalit ovat kriittisen tärkeitä hybridi- ja sähköautojen valmistuksessa, sekä muussa kehittyneessä teknologiassa ja puhtaan energian tuotteissa, joiden odotetaan tarjoavan tulevaisuuden tylöpaikkoja.

– Haluamme yritystemme valmistavan kyseisiä tuotteita täällä Yhdysvalloissa, mutta se on mahdollista ainoastaan, mikäli amerikkalaiset valmistajat saavat käyttää Kiinan toimittamia harvinaisia mineraaleja, toteaa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama Valkoisessa Talossa.

– Jos Kiina antaisi markkinoiden toimia yksinkertaisesti omalla painollaan, meillä ei olisi asiaan huomauttamista, mutta maan nykypolitiikka estää niin tapahtumasta. Kiina toimii vastoin sääntöjä, joita se on itse siotoutunut noudattamaan, Obama muistuttaa.

Harvinaisiin mineraaleihin lukeutuvat esimerkiksi neodymium sekä dysprosium, joita Nissan käyttää sähköautojen moottorin magneeteissa, Chevrolet Volt-mallissaan sekä Honda Insight-hybridissään. Lisäksi niitä käytetään matkapuhelimissa ja ladattavissa akuissa.

Toyota puolestaan ilmoitti jo viime vuonna perustaneensa erityistyöryhmän, jonka tehtävänä on etsiä harvinaisia mineraaleja manner-Kiinan ulkopuolelta.

Ollaan kolme yhtä vastaan -tilanteessa. Harvinaiset mineraalit ovat yksi kiistakapuloista Pekingin ja USA:n, Euroopan sekä Japanin välillä, mutta se on myös ensimmäinen, jota puidaan yhteisesti kaikkien kolmen jälkimmäisen kesken.

Asia on kaikkea muuta kuin yhdentekevä, silä harvinaiset mineraalit ovat ratkaisevan tärkeitä esimerkiksi puolustus- ja elektroniikkateollisuudelle.

Kiinassa tuotetaan 97 % kaikkiaan seitsemästätoista harvinaisesta metallista.

 

Teksti: J. Peltonen

Kuva: Auto Bild