Jymyjuttu: Yksi vanhimmista Porsche 911 -yksilöistä saatiin näytteille!

Porschen museo sai kolmen vuoden entisöinnin tuloksena näytteille vanhimman omistamansa Porsche 911:n (911 (901 N:o 57). Erikoisnäyttely on avoinna 14.12.2017-8.4.2018 Saksan Stuttgartissa.

Punainen 911 valmistui lokakuussa 1964, ja se oli yksi ensimmäisistä tuotantoyksilöistä, jotka siihen aikaan tunnettiin koodilla 901. Porschen museo löysi tämän harvinaisen yksilön sattumalta tasan 50 vuotta myöhemmin, ja päätti ostaa sen kokoelmiinsa sekä entisöidä sen alkuperäiseen loistoonsa.

Porsche siis kehitti ja esitteli 356-mallin seuraajan alun perin 901-tunnuksella. Kuitenkin vain muutama viikko tuotannon aloituksen jälkeen vuoden 1964 syksyllä malli jouduttiin nimeämään uudelleen tavaramerkkiin liittyneen riitatilanteen vuoksi, jonka jälkeen siitä tehtiin 911. Kaikki siihen mennessä valmistuneet asiakasyksilöt valmistettiin tyyppinä 901, mutta myytiin nimellä 911. Porsche tehdaskokoelmasta sellainen on puuttunut 50 vuoden ajan.

Vuonna 2014 saksalainen antiikkiesineisiin erikoistuneen tv-ohjelman kuvausryhmä törmäsi ladossa pitkään säilytettyihin aarteiseen. Se löysi kaksi 1960-luvun alkupuolelta olevaa 911-yksilöä. Yhteydenotto Porschen museoon selvitti toisen olevan harvinaisuus, alustanumero 300.057, joka valmistui ennen kuin 911-mallinimi otettiin käyttöön.
911-yksilön kojelauta ennen entisöintiä...
...ja entisöinnin jälkeen.
Harvinainen alkupään yksilö restauroinnin jälkeisellä ensikoeajolla.


Laajassa ja seikkaperäisessä entisöinnissä käytettiin alkuperäisosia. Yksi toisen harvinaisen yksilön eduista oli se, ettei sitä ollut aiemmin entisöity millään tavoin, joten museon asiantuntijat kykenivät entisöimään yksilön mahdollisimman alkuperäiseksi. Erittäin ruosteisen auton entisöinti vaati kolme vuotta ja siihen käytettiin alkuperäisiä, toisesta yksilöstä otettuja koripaneeleita.

Moottori, vaihdelaatikko, sähköt ja sisusta jouduttiin kaikki täydellisesti läpikäymään. Nyrkkisääntönä oli säilyttää alkuperäiset osat tai niiden jäänteet sikäli kuin se oli mahdollista. Porschen museo noudattaa säännönmukaisesti tällaista pikkutarkkaa entisöintimenetelmää, ja siksi entisöinti vaati niinkin paljon aikaa.