Volvo V70-, XC70- ja S80-malleihin paljon uutta tekniikkaa

Volvo V70-, XC70- ja S80-mallit uudistuvat ja saavat useita lisäominaisuuksia, joihin kuuluvat muun muassa käyttäjäystävällinen Volvo Sensus -tieto- ja viihdejärjestelmä, ajamisesta entistä turvallisempaa ja mukavampaa tekevä erityinen turvallisuustekniikka sekä hienosäädetty voimansiirto, joka varmistaa tehokkaan suorituskyvyn ja vähäisen polttoaineen kulutuksen.

Volvo V70-, XC70- ja S80-mallit uudistuvat ja saavat lisäominaisuuksia, joihin kuuluvat käyttäjäystävällinen Volvo Sensus -tieto- ja viihdejärjestelmä, ajamisesta turvallisempaa ja mukavampaa tekevä turvallisuustekniikka sekä hienosäädetty voimansiirto, joka varmistaa tehokkaan suorituskyvyn ja vähäisen kulutuksen.

Volvo V70, XC70 ja S80 ovat Volvo-malliston ensimmäiset autot, joihin on tarjolla aiempaa suorituskykyisempi versio viisisylinterisestä D5- ja D3-turbodieselistä.

Tehtaan moottoriasiantuntijat onnistuivat lisäämään D5-moottorin suorituskykyä ja vääntöä 205 hevosvoimasta ja 420 Nm:stä lukemiin 215 hv ja 440 Nm samalla, kun polttoaineen kulutus saatiin putoamaan 8 %. Tämän ansiosta käsivalintaisella vaihteistolla varustetun Volvo S80 D5 -mallin yhdistetty kulutus on nyt 4,9 l/100 km. Vastaavat CO2-päästöt ovat 129 g/km.

Sensus-tieto- ja viihdejärjestelmässä kaikki tiedot esitetään 5- tai 7-tuumaisella värinäytöllä keskikonsolin yläosassa. Näyttö on sijoitettu korkealle, jotta kuljettaja voi samalla pitää katseensa maantiessä. Keskikonsolissa olevaa My Car -painiketta painamalla käyttöön tulee laaja valikoima eri toimintojen, kuten City Safety -järjestelmän, törmäysvaroittimen, jalankulkijoiden havaitsemistoiminnon, kuljettajan tarkkailutoiminnon, vakionopeudensäätimen, valojen, sivupeilien, ilmastoinnin, keskuslukituksen ja audiojärjestelmän asetuksia.

Jos valitsee autoonsa multimedia-audiojärjestelmän, Volvo Sensus käyttää suurempaa seitsemän tuuman näyttöä, joka voi näyttää myös mm. navigointijärjestelmän, puhelimen, peruutuskameran, panoraamakameran, DVD-soittimen ja digitaalitelevision tietoja ja kuvia.

Bluetooth-liitäntää on uudistettu. Se mahdollistaa nyt handsfree-puhelinkeskustelujen lisäksi musiikin suoratoiston Bluetooth-yhteensopivasta kannettavasta musiikkisoittimesta.

Integroidun navigoinnin ääniopastuksella saa lisävarusteena. Lisävarustevalikoimaan kuuluu myös takamatkustajien viihdejärjestelmä, joka sisältää DVD-soittimen, kaksi etuistuinten pääntukiin integroitua kahdeksan tuuman näyttöä, langattomat kuulokkeet ja kauko-ohjaimen.

Kaikkia toimintoja voidaan käyttää ohjauspyörän painikkeilla tai värinäytön alapuolisin kosketuspainikkein.

Edistyksellinen audiojärjestelmä (Premium Sound) sisältää D-luokan digitaalisen 5 x 130 W vahvistimen, subwooferin ja Dolby Digital -tekniikan ja käyttää Dolby Pro Logic II Surround -ääntä, Audyssey Laboratoriesin uusinta MultEQ-tekniikkaa ja kymmentä kaiutinta.

Kyseinen tekniikka poistaa särön, joka voi normaalisti aiheutua matkustamon tietyistä akustisista ominaisuuksista. Lopputuloksena saadaan terävämpi ja kirkkaampi äänentoisto kaikille autossa matkaaville.

Seitsemän tuuman näyttöä käyttävän Premium Sound -järjestelmän lisäksi saatavana on kolme muuta audiojärjestelmätasoa. Volvon omat asiantuntijat ovat hienosäätäneet kaikki järjestelmät auton akustisia ominaisuuksia silmälläpitäen.

Aiemmin Volvo S60-, V60- ja XC60-malleissa esitelty jalankulkijoiden havaitsemistoiminto automaattisella täysjarrutuksella on nyt saatavana myös Volvo V70-, XC70- ja S80-malleihin. Tukitoiminto auttaa kuljettajaa havaitsemaan vaaratilanteet ja välttämään yhteentörmäyksiä jalankulkijoiden kanssa.

Jalankulkijoiden havaitsemistoiminto automaattisella täysjarrutuksella käyttää tutkaa ja kameraa ja tarkkailee auton edessä olevia jalankulkijoita. Järjestelmä antaa potentiaalisessa vaaratilanteessa ensin varoituksen, jotta kuljettaja voi jarruttaa ja väistää jalankulkijan ajoissa.

Jos kuljettaja ei reagoi varoitukseen, auto jarruttaa automaattisesti täydellä jarrutusvoimalla ennen kuin yhteentörmäys on väistämätön. Automaattijarrutuksen ansiosta yhteentörmäykset tietyissä olosuhteissa voidaan välttää kokonaan, jos auton nopeus on alle 35 km/h.

Törmäysvaroitinjärjestelmä on ohjelmoitu reagoimaan myös edessä oleviin ajoneuvoihin, jotka ovat paikallaan tai liikkuvat samaan suuntaan. Tietyissä tilanteissa yhteentörmäys voidaan välttää kokonaan, jos kahden ajoneuvon välinen nopeusero on alle 35 km/h.

Mukavuustoiminnoista automaattivaihteistolla varustettuun Volvo V70-, XC70- ja S80-malliin on nyt saatavana uusin versio mukautuvasta vakionopeudensäätimestä (ACC), joka auttaa ylläpitämään riittävää turvaväliä edessä kulkevaan ajoneuvoon automaattisesti. Uutuutena järjestelmä toimii nyt aina pysähdyksiin asti. Auto kiihdyttää automaattisesti, kun liikenne lähtee jälleen liikkeelle.

Uusi ominaisuus on vakiona V70-, XC70- ja S80-malleihin saatava City Safety -järjestelmä. Se auttaa välttämään tai lieventämään alle 30 km/h nopeudessa tapahtuvia peräänajoja.

Muita muutoksia ovat uudelleen suunnitellut ajovalot. Aktiiviset ksenon-valot saa lisävarusteena.  Sivupeileihin on vastedes integroitu LED-suuntavilkut (V70 ja S80).

Teksti: J. Peltonen

Kuva: tehdas