Yksi maailman tärkeimpiä automaestroja on kuollut – muistatko hänen hienoimpia autoluomuksiaan?

Auto Bild esittelee muutamia legendaarisen kalifornialaisen custom-autojen rakentajan George Barrisin luomuksista.

Marraskuun 5. päivänä menehtynyt George Barris lukeutuu kaikkein legendaarisimpien autokustomojien ryhmään. Hän kuoli vain kaksi viikkoa ennen 90. syntymäpäiväänsä.

”Isäni on nyt Taivaan suurella autoverstaalla”, hänen poikansa kirjoitti.

Chicagossa vuonna 1925 syntynyt Barris tunnetaan lukemattomista elokuva-autoluomuksistaan, joista suuren yleisön kannalta tunnetuimpiin lukeutuvat Batman-auto Batmobile sekä Ritari Ässän Pontiac Firebird (K.I.T.T.).

Hän siirtyi jo lapsena perheen mukana Kaliforniaan ja aloitti autojen kustomoinnin jo High School -aikana. Barrisin kaksi ensimmäistä omaa kustomoitua autoa olivat 1925 Buick ja 1936 Ford Convertible.

Barris kustomoi sellaisenkin auton kuin tämä 1921 Oldsmobile. Se esiintyi tv-sarjassa Beverly Hillbillies, jota ei esitetty Suomessa.
George Barris loi 1980-luvulla Ritari Ässän (David Hasselhoff) käyttämän K.I.T.T:n, 1983 Pontiac Firebirdin.
T-Ford hot rod Munster Koach esiintyi Amerikassa 1960-luvulla tv-sarjassa The Munsters.
TV-sarja Starsky & Hutch oli suosittu 1970-luvun puolivälissä Suomessakin. Barris suunnitteli Ford Torino GT:n kustomoinnin.
Green Hornet esiintyi saman nimisessä 1960-luvun tv-sarjassa, jota esitettiin tiettävästi lyhyen aikaa myös Suomessa.

Hollywoodin elokuvateollisuus kiinnostui toisen maailmansodan jälkeen Barrisin autonrakennustaidoista. 1960-luvulla hän loi mainitun Batmobilen lisäksi esimerkiksi The Munsters -tv-sarjassa esiintyneen T-Ford hot rodin, Munster Koachin. TV-sarja The Munsters ei tiettävästi pyörinyt Suomessa.

1970-luvulla hänen tunnetuimpiin luomuksiinsa lukeutuu Suomessakin alkuperäisenä pyörineen tv-poliisisarjan Starsky & Hutchin Ford Torino GT. Myös General Lee -niminen kuuluisa ’69 Dodge Charger on Barrisin käsialaa.

George Barris suunnitteli 1980-luvulla Suomessakin suositun Ritari Ässä -tv-sarjan Pontiac Firebirdin nimeltä K.I.T.T. Mainitut autot ovat edustavat Barrisin valtavan laajasta tuotannosta vain jäävuoren huippua.