Koeajossa: Hyundai Tucson 1.6 6MT ISG Comfort
Arizonalaisen kaupungin mukaan nimetty Tucson on edennyt kolmanteen sukupolveensa. Samalla se tuo mallinimen takaisin myös Eurooppaan, sillä edellisen sukupolven Tucson tunnettiin maailmankolkassamme nimellä ix35.
Ohjauspyörän nappi- ja kytkinarmeija saattaa tuntua liioitellulta.
Moottorina on 132-hevosvoimainen 1,6-litrainen bensiininelikko, joka vääntää 161 Nm/4850 r/min.
Tucsonin alusta on hyvällä mallilla. Liioiteltu jäykkyys loistaa lähes täysin poissaolollaan, jousituksen ottaessa epätasaisuudet vastaan mallikkaasti.
Navigation Packin myötä tuleva kahdeksan tuuman näyttö on kosketusherkkä ja käyttöliittymältään tuttu sisarmerkin valikoimasta, reagoiden ripeästi painalluksiin.
Erittäin käyttökelpoinen takaistuin kaatuu tarvittaessa 60/40-suhteessa, laajentaen hyvänkokoista tavaratilaa entisestään. Comfort-varustetasosta alkaen takapenkin reunoilla on myös istuinlämmitys.
Hyundain mallistossa Tucson asettuu Santa Fen alapuolelle pienempänä katumaasturina, kilpaillen näin ollen suositussa markkinasegmentissä muun muassa Nissan Qashqain ja Honda CR-V:n kanssa.
Välittömimmin Tucsonissa iskee sen uudistunut muotoilu. Hyundai on uuden muotoilulinjan myötä lähempänä sisarmerkki Kian iskevyyttä. Tucsonin kylkilinjoissa näkyykin ix35:ssä alkanut linjakkuus, mutta muotokieli on rohkeampaa. Samalla keulailmeestä on tullut lähes röyhkeän massiivinen.
Keulamaski korostuu vielä entisestään autoissa, joissa on krominvärinen keulamaski. Lopputuloksena Tucson on projektorivaloineen raflaavan näköinen katumaasturi, joka näyttäytyy hetkittäin jopa kokoistaan suurempana.
Etuveto vai automaatti
Tucson on saatavissa etuvetona tai nelivetona, moottorivalikoiman riippuen vetävien pyörien määrästä. Nelivedon kohdalla tarjolla ovat 1,6-litrainen T-GDI bensiiniturbo sekä 2,0-litrainen CRDi-dieselmoottori kahtena tehoversiona. Näiden moottorien yhteydessä voi myös luopua vaihteiden vaihtamisesta.
Dieselin jatkoksi on tarjolla kuusivaihteinen perinteinen automaattivaihteisto, bensaturbon saadessa parikseen seitsemänvaihteisen DCT-kaksikytkinvaihteiston.
Etuvedon yhteydessä tarjolla ovat puolestaan 1,6-litrainen vapaasti hengittävä GDI-bensiinikone sekä pienempi 1,7-litrainen CRDi-dieselmoottori. Molemmat moottorit ovat aina kuusivaihteisen manuaalivaihteiston kaverina. Näistä vaihtoehdoista koeajossa on vapaasti hengittävä bensiinimoottori.
132-hevosvoimainen GDI-moottori käy yllättävän nöyrästi jo heti tyhjäkäynnin tuntumasta. Väännön puutteesta kertoo varsinaisen voiman puute matalilla kierroksilla, mutta moottorin käynti ei missään vaiheessa protestoi liiallistakaan työkuormaa.
Turbohenkisen alakierrosluonteen vastapainona vapaasti hengittävä moottori ei tunnu saavan merkittävästi lisää puhtia kierrosalueen puolivälin jälkeen, vaikka huipputehot tulevatkin vasta 6300 kierroksen kohdalla.
Yllätyksetön ajettava
Kulutuslukemat pysyvät vaihtelevaa ajoa sisältäneen koeajon perusteella lähellä kohtuullista seitsemän litran kulutusta sadalla kilometrillä. Ajotietokoneen vaihto-opastin on ohjelmoitu melko aggressiiviseksi maksimaalisen taloudellisuuden saavuttamiseksi, joten kaikki kuusi vaihdetta näkevät käyttöä jo taajamanopeuksissa.
Tähän vaikuttavat osaltaan vaihteiden verrattain tiheät välitykset. Vastapainona moottorin luonne edellyttää usein pienemmälle pykälälle vaihtamista kiihdytyksen tai ylämäen kohdalla.
Onneksi vaihdekepin tuntuma on hyvä, vaihteiden erottuessa mondeomaisen selkeästi. Myös kytkin selviää moitteitta, joskin aavistuksen epämääräinen tartuntakohta saattaa vaatia aluksi tarkkuutta liikkeellelähdöissä. Kyseessä on piirre, johon tottuu onneksi nopeasti. Jarruista ei ole huomautettavaa, sillä ne toimivat ainakin arkiajossa kuin ajatus.
Ohjaus on sähköisen tehostuksen perustapaan tunnoton, mutta painotettu kiitettävästi. Halutessaan lisää jämäkkyyttä saa ohjauksen sporttitilalla, joka samalla rauhoittaa ohjausta. Täysin ilman tietoa tienpinnasta Tucsonissa ei kuitenkaan olla, sillä ainakin kesärenkailla jousitus välittää napakasti pinnanmuotoja korin kautta.
Muuten Tucsonin alusta on hyvällä mallilla. Liioiteltu jäykkyys loistaa lähes täysin poissaolollaan, jousituksen ottaessa epätasaisuudet vastaan mallikkaasti. Poikkeuksena ovat sivuttaiset heitot, joissa auto jää joskus keinahtamaan ylimääräistä. Muutoin korkean auton painopiste ja massa ovat hyvin hallinnassa.
Ihailtavasti sama käytös jatkuu myös soratiellä, eikä päällysteen loppuminen tarkoita merkittävää muutosta matkustusmukavuudessa. Melutaso vaihtelee asvaltin karkeudesta riippuen keskitasosta hiljaiseen, äänen tullessa lähes yksinomaan tiejyrinästä.
Tilaa ja tekemistä
Sisällä riittää tilaa. Erittäin käyttökelpoinen takaistuin kaatuu tarvittaessa 60/40-suhteessa, laajentaen hyvänkokoista tavaratilaa entisestään. Comfort-varustetasosta alkaen takapenkin reunoilla on myös istuinlämmitys.
Edessä asiat ovat niin ikään mainiosti, sillä tilaa ja näkyvyyttä riittää. Myös istuimet ovat miellyttävät pidemmälläkin matkalla, ja säätövaraa löytyy hyvin aina ristiseläntuesta alkaen. Säilytyslokeroita löytyy tarpeeksi niin puhelimen kuin aurinkolasien hukkaamiseen.
Useimpien nykyautojen tapaan kuljettajalla on edessään melkoinen nappivalikoima. Ratista löytyy kahdeksan napin lisäksi neljä keinuvipua, joilla kaikilla hallinnoidaan lähinnä mittariston pikkunäytöllä tapahtuvia asioita. Ohjauspylvään vasemmalta puolen löytyy vielä muutama nappi erilaisten turvalaitteiden hallintaan.
Keskikonsoliin on kasattu monitoiminäytön ja ilmastoinnin lisäksi yleisimmin tarvittavat kytkimet, mainiosta ratinlämmittimestä alkaen.
Ohjaamon halvansininen taustavalaistus hieman häiritsee, mutta onneksi mittaristo on säästynyt siltä valkoisen valon turvin. Navigation Packin myötä tuleva kahdeksan tuuman näyttö on kosketusherkkä ja käyttöliittymältään tuttu sisarmerkin valikoimasta, reagoiden ripeästi painalluksiin.
Jopa koordinaattien perusteella suunnistaminen sujuu navigaattorilta hyvin. Ikävintä auton käyttämisessä on ajotietokoneen rajoittunut kielivalikoima, sillä valitettavasti lukuisista kielivaihtoehdoista ei löydy suomea.
Mielenrauhaa turvavarusteilla
Tucsonin mielenkiintoisinta antia ovat sen Comfort Safety Packin yhteydessä tulevat lukuisat turvavarusteet. Varusteet antavat mielenrauhaa ajamiseen, kunhan on valmis elämään piippauskonserton keskellä. Muun muassa kuolleenkulman- ja risteävän liikenteen varoitusten sekä automaattisen hätäjarrutusavustimen lisäksi pakettiin sisältyy tarvittaessa aktiivinen kaistavahti (LKAS).
60 km/h nopeudessa aktivoituva kaistavahti voi haluttaessa osallistua auton tiellä pitämiseen ohjaamalla lyhyitä aikoja itse. Järjestelmä kertoo onneksi selkeästi milloin tie on sellainen, että kaistavahti erottaa kaistojen kulun. Mikäli ratista päästää kuitenkin irti useammaksi sekunniksi, piippaa auto närkästyneenä.
Valitettavasti kaistavahti johtaa välillä myös valtakamppailuun, sillä sen käsitys auton sijainnista kaistalla saattaa poiketa kuljettajan toiveista. Tilanne ei ole vakava, mutta voi aiheuttaa ärsyttävää sahaamista ratin liikkeissä, kuljettajan ja auton korjatessa toistensa ohjausliikkeitä.
Malliston hinnat alkavat kohtuullisesta 26 990 eurosta, mutta neliveto ja automaattivaihteisto nostavat hintalapun jo helposti 50 000 euron tietämille. Vastineeksi tarjotaan muun ohella pitkää viiden vuoden takuuta. Kyseessä on silti kova raha katumaasturista, joka tekee asiat perushyvin, muttei kuitenkaan varsinaisesti säväytä.
Jos jaksaa vaihtaa itse vaihteensa ja muotoilu miellyttää silmää, on Hyundai Tucson varteenotettava vaihtoehto kilpailtuun segmenttiin.
Aake Kinnunen
Hyundai Tucson 1.6 6MT ISG Comfort
Moottori R4, 1591 cm³, 97 kW (132 hv)/6300 r/min, 161 Nm/4850 r/min
Suorituskyky 0–100 km/h 11,5 s, huippunopeus 182 km/h
Kulutus 6,3 l/100km 95E
CO₂-päästöt 147 g/km
Voimansiirto M6, etuveto
Mitat p 4475, l 1850, k 1650 mm, akseliväli 2570 mm, omamassa 1454 kg, tavaratila 513–1503 l, tankki 62 l
Hinta 33 873 euroa
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
KINTO Flex: Joustava tapa ratkaista Toyota-yritysautoilutarpeet
Hyundai: Esittelee täysin uuden Hyundai Ioniq 9 SUV:n lounge-tyylisen sisätilan
Tesla Cybercab: Esillä valikoiduissa Tesla Storeissa
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Uusi päästötavoite astuu voimaan – Stellantis-merkkien maahantuoja arvioi vaikutukset Suomessa
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Suzuki eVitara: Tällainen on Suzukin ensimmäinen täyssähköauto, joka tulee markkinoille etu- ja nelivetoisena
Alfa Romeo Junior: Tarjolla kuppi-istuimet – ja toimintamatkaa jopa 410 kilometriä
MG Cyberster: Brändin historian tehokkain malli, täyssähköinen Roadster saapui Suomen markkinoille
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
Koeajossa Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic: Kompaktimpi vaihtoehto
Koeajossa Lexus RX 450h+ AWD A Executive: Jyhkeä ilmestys
Koeajossa Mitsubishi ASX 1.3 MHEV Intense AT: Salaneuvos
Koeajossa Toyota Corolla Touring Sports 2.0 Hybrid GR Sport: Taloudellista suorituskykyä
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Super-Lintonit
Fostexin huippumalli
Putkiesivahvistin Ruotsista
Tähtimaadoitusta levysoittimille
Aatami pöydälle
Rakkaudella remontoitu torppa sisustettiin 1920-luvun tyyliin
Arvokasta bassotoistoa
Näin huollat ja pidät pyykinpesukoneen kunnossa
Kaikki uusiksi, niin saadaan vanha, boheemi ja hiukan välimerellinenkin tunnelma taloon
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
KINTO Flex: Joustava tapa ratkaista Toyota-yritysautoilutarpeet
Hyundai: Esittelee täysin uuden Hyundai Ioniq 9 SUV:n lounge-tyylisen sisätilan
Tesla Cybercab: Esillä valikoiduissa Tesla Storeissa
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
KOEAJOT
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
KINTO Flex: Joustava tapa ratkaista Toyota-yritysautoilutarpeet
Hyundai: Esittelee täysin uuden Hyundai Ioniq 9 SUV:n lounge-tyylisen sisätilan
Tesla Cybercab: Esillä valikoiduissa Tesla Storeissa
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Uusi päästötavoite astuu voimaan – Stellantis-merkkien maahantuoja arvioi vaikutukset Suomessa
Suzuki eVitara: Tällainen on Suzukin ensimmäinen täyssähköauto, joka tulee markkinoille etu- ja nelivetoisena
Alfa Romeo Junior: Tarjolla kuppi-istuimet – ja toimintamatkaa jopa 410 kilometriä
MG Cyberster: Brändin historian tehokkain malli, täyssähköinen Roadster saapui Suomen markkinoille
Suzuki ja Toyota: Syventävät yhteistyötä sähköistettyjen ajoneuvojen osalta
Kuudes OTA-päivityspaketti: Saatavana nykyisiin Smart-malleihin - 1.5.0-tason OTA-päivitykset tuovat suosikkiasetukset yhden painikkeen taakse
LUETUIMMAT
Hennessey H1000 Escalade-V -katumaasturi: Ahmii superautoja evääksi
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Ensimmäiset täyssähköiset Ford Caprit: Nyt matkalla ensimmäisille Capri-asiakkaille lähes neljään vuosikymmeneen
Tesla Model Y: Nyt saatavana Suomessa 7-paikkaisena versiona
Uusi ladattava hybridi Audi A3 Sportback TFSI e: Sähköinen toimintamatka yli kaksinkertaistui jopa 143 kilometriin - myynti alkaa Suomessa lokakuussa
Uudet Citroën C4 ja Citroën C4 X: Erityistä mukavuutta
Peugeotin uusi Long Range -mallisto: Peugeot E-3008 Long Range yltää jopa 700 km toimintamatkaan, yhdessä Peugeot E-5008 Long Range -mallin kanssa
Uusi kiinalainen katumaasturi rantautui Suomeen – omaa jopa 100 kilometrin sähköisen toimintamatkan
Uusi Mini Cooper Cabriolet: Varustettu täysautomaattisella katolla
Mitsubishi Outlander -katumaasturi: Täysin uuden mallin Suomen-hinnat julkistetaan vielä syksyn aikana
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi
Kevään Tulo – Valmista Autosi Kesäkauteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nopealaina.fi
Säästä rahaa ja aikaa: Parhaat autolainat 2024 vertailussa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rahalaitos.fi
Rahoitusratkaisuja autounelmien toteuttamiseen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: AXOLAINA.FI
Rahan säästäminen vertailemalla eri lainavaihtoehtoja
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: RAHALAITOS.FI