Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Koko on rengasmerkinnöistä tutuin. Renkaasta löytyy muitakin merkintöjä joilla on merkitystä rengasta hankittaessa ja näiden lisäksi on EU-rengasmerkintä.
Lähes kaikissa tieliikennekäyttöön hyväksytyissä uusissa henkilö-, paketti- ja kuorma-autonrenkaissa on pitänyt olla marraskuusta 2012 lähtien EU-rengasmerkintä. Lähes kaikissa tarkoittaa sitä, että määräys ei koske mm. nastoitettuja tai pinnoitettuja renkaita, eikä ennen 1.7.2012 valmistettuja tai kilpakäyttöön tarkoitettuja renkaita.
Tämän EU:n yhtenäisen merkinnän tulee olla selkeästi näkyvillä kaikissa renkaita koskevissa materiaaleissa sekä myyntipisteissä. Tämän kodinkoneista tutun näköinen merkintätarra on yleensä kiinnitetty renkaaseen.
EU-rengasmerkintä helpottaa valintaa
Tämän yhdenmukaisen testaus- ja merkintäjärjestelmän tarkoituksena on lisätä turvallisuutta, taloudellisuutta ja ympäristöystävällisyyttä ohjaamalla sekä kuluttajien valintoja että valmistajien tuotekehittelyä. Tarrasta ilmenee renkaasta kolme asiaa: polttoainetaloudellisuus, märkäpito ja vierintämelu.
Näiden kolmen ominaisuuden vertaileminen onkin EU-rengasmerkinnän perusteella helppoa. Merkintä helpottaa ainakin kesärenkaiden valintaa, mutta talvirenkaiden kohdalla pelkkä merkinnän tuijottaminen voi johtaa helposti harhaan.
Keskieurooppalaisiin olosuhteisiin suunniteltu kitkarengas saa tyypillisesti märkäpitoluokituksessa paremman arvosanan kuin pohjoismaisiin olosuhteisiin suunniteltu kitkarengas. Vaativammilla talvikeleillä ja jäisillä pinnoilla nämä keskieurooppalaisiin oloihin suunnitellut kitkat ovat kuitenkin selkeästi huonompia kuin pohjoisiin oloihin suunnitellut renkaat.
Talvirenkaan valinnassa pelkkä EU-rengasmerkintään tuijottaminen ei ole siis järkevää, vaan silloin pitää miettiä, minkälaisiin olosuhteisiin rengasta ollaan valitsemassa.
Lindstrom Toni
Säästöä tankilla
Polttoainetaloudellisuuden luokitukset määräytyvät laboratoriokokeena mitattavan renkaan vierintävastuksen mukaan. EU-rengasmerkinnässä on käytössä asteikko A–G, mutta D ei ole käytössä. Alhaisimman vierintävastuksen omaavat renkaat kuuluvat A-luokkaan, ja G-luokassa ovat huonoimman eli suurimman vierintävastuksen omaavat renkaat.
Autonrengasliiton mukaan pienimmän vierintävastuksen omaavat A-luokan renkaat voivat vähentää auton polttoaineenkulutusta huonoimpiin G-luokan renkaisiin verrattuna jopa 7–8 prosenttia. Pieni esimerkkilaskenta avaa, mitä nämä prosentit tarkoittavat euroissa.
Ensimmäisessä esimerkissä oletetaan, että auton kulutus on G-luokan renkaalla 7,5 l/100 km, ja autolla ajetaan vuodessa 15 000 kilometriä. Näillä luvuilla laskettaessa siirtyminen A-luokan renkaaseen tuo vuodessa säästöä polttoainekuluihin noin 140 euroa, jos polttoaineen litrahinnaksi valitaan 1,55 euroa.
Toisessa esimerkissä auton kulutus on 6,0 l/100 km, ja sillä ajetaan vuodessa 25 000 kilometriä polttoaineen litrahinnan ollessa 1,40 euroa. Tällöin laskennallisissa polttoainekuluissa säästetään vuodessa 168 euroa, kun siirrytään G-luokan renkaasta A-luokan renkaaseen.
Rengasvalinnalla voi siis hyvinkin säästää rengassarjan hinnan neljässä vuodessa. Tässä vaiheessa kannattaa toki muistaa, että ajotavalla on merkittävä vaikutus polttoaineenkulutukseen. Samoin rengaspaineet vaikuttavat polttoaineenkulutukseen, ja liian alhainen rengaspaine lisää sekä polttoaineenkulutusta että renkaan kulumista.
Miten pysähtyy?
Märkäpitoluokitus on porrastettu EU-rengasmerkinnässä kirjaimin samaan tapaan kuin polttoainetaloudellisuus. Käytetty asteikko on A:sta F:ään, ja D on jätetty välistä pois. Kuten jo mainittiin, niin märkäpitoluokitus ei anna oikeaa kuvaa kitkarenkaan soveltuvuudesta liukkaisiin pohjoismaisiin keliolosuhteisiin. Keskieurooppalaisiin olosuhteisiin suunnitellussa kitkarenkaassa on painotettu sulankelin ominaisuuksia jääpidon kustannuksella.
Kesärenkaiden kesken märkäpitoluokitus kertoo renkaiden eroista jarrutuspidossa märällä tiellä. Merkintä kertoo jarrutuspidosta märällä asvaltilla jarrutettaessa nopeudesta 80 km/h. Asteikon ääripäiden välinen ero jarrutusmatkoissa on ehkäpä yllättävänkin paljon eli 18 metriä – siis kutakuinkin neljä autonmittaa.
Luokitusten erot eivät ole tasaportain, vaan A- ja B-luokkien välillä ero on kolme metriä, ja tästä alhaisempaan luokitukseen siirryttäessä jarrutusmatkaeroon lisätään jokaisessa portaassa yksi metri. B:stä C:hen ero on neljä metriä, seuraava porras on viisi metriä ja viimeinen väli E:stä F:ään on kuusi metriä.
Kesärenkaan valinnassa tämä yhdenmukainen luokitus antaa hyvän kuvan renkaan märkäpidosta.
Renkaan melut
Kolmas mitattu tieto EU-rengasmerkinnässä on sekä desibeleinä että kolmeportaisella symbolilla ilmoitettava ohiajomelu. Symbolin kolme kaarta on porrastettu kolmen desibelin välein. Kolme mustaa kaarta kertoo, että rengas on äänekäs, kaksi mustaa kaarta tarkoittaa, että melu on keskimääräinen, ja yksi musta kaari on merkkinä hiljaisesta renkaasta.
Tämä luokittelu ei vastaa auton sisämelua, sillä tässä mitataan ohiajomelua auton ulkopuolelta. Tavoitteena on ohjata kuluttajia valitsemaan renkaat, jotka vähentävät ympäristön melusaastetta.
Näiden merkintöjen lisäksi EU-rengasmerkinnän vasemmasta alanurkasta löytyy renkaan luokkamerkintä. C1 on henkilöautonrengas, C2 pakettiautonrengas ja C3 kuorma-
autonrengas.
Lisää tietoa renkaista ja rengasmerkinnöistä löytyy Autorengasliitto ry:n sivustolta.
Merkinnät renkaassa
Renkaan sivussa olevat merkinnät ovat pysyneet kutakuinkin samanlaisina vuosien saatossa. Renkaiden kokomerkinnässä on sulassa sovussa millimetrit, prosenttisuhde ja tuumat. Kokomerkintä on selitetty erillisessä taulukossa.
Kokomerkinnän jälkeen renkaassa on henkilöautoissa tyypillisesti kaksinumeroinen merkintä, joka on renkaan kuormitusluokka LI, Load index.
Tämän jälkeen kokomerkinnän perässä on kirjaintunnus, joka kertoo kyseiselle renkaalle sallitun suurimman ajonopeuden. Tärkeimmät nopeusluokat löytyvät erillisestä taulukosta.
Lisäksi renkaan sivusta saattaa löytyä M+S-merkintä, joka tulee sanoista Mud+Snow. Nämä renkaat on siis hyväksytty käyttäväksi meillä myös talvirengaskaudella. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka tällaiset renkaat ovat lain kirjaimen mukaan hyväksytty talvikäyttöön, niin pelkkä M+S-merkintä ei kerro renkaiden todellisesta soveltuvuudesta liukkaisiin talvisiin ajo-olosuhteisiin. M+S-merkintä ei edellytä testejä siitä, että renkaan ominaisuudet ovat paremmat kuin tavallisella kesärenkaalla. Tähän riittää se, että valmista on sitä mieltä, että renkaan ominaisuudet talvikeleissä ovat paremmat kuin tavallisella kesärenkaalla.
Siitä, että rengas on läpäissyt E-säännön mukaisen lumipitotestin jarrutus- ja liikkeellelähtökokeineen, on renkaan sivussa vuonna 2012 virallisesti hyväksytty 3PMFS-merkki, jossa on kolmehuippuinen vuori ja sen keskellä lumihiutale. Tämäkään merkintä ei kuitenkaan tarkoita, että rengas on erityisesti suunniteltu pohjoismaisiin jäisiin talviolosuhteisiin.
Lindstrom Toni
Valmistusaika
Renkaan sivusta löytyy myös DOT-koodin perästä tieto renkaan valmistusajankohdasta. 2000-luvulla käytössä on nelinumeroinen merkintä kertomassa siitä, millä viikolla rengas on valmistettu. Esimerkiksi merkintä 3311 tarkoittaa, että rengas on valmistettu viikolla 33 vuonna 2011.
Renkaiden nopeusluokat
N = 140 km/h
P = 150 km/h
Q = 160 km/h
R = 170 km/h
S = 180 km/h
T = 190 km/h
U = 200 km/h
H = 210 km/h
V = 240 km/h
Z = yli 240km/h
W = 270 km/h
Y = 300 km/h
Oskari Pentti, kuvat Toni Lndström
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
Nissan Qashqain uusi CMF-C-perusrakenne, jonka valmistuksessa on käytetty entistä enemmän suurlujuusterästä, pystyy sitomaan törmäyksen voimat ennen kuin ne saavuttavat matkustamon.
Nissan
Nissan Qashqain uusi CMF-C-perusrakenne, jonka valmistuksessa on käytetty entistä enemmän suurlujuusterästä, pystyy sitomaan törmäyksen voimat ennen kuin ne saavuttavat matkustamon.
Nissan
Opel Combo-e Life on saatavissa kahtena koripituutena (4,40 m ja XL 4,75 m), joko 5- tai 7-paikkaisena, sekä varustettuna joko yhdellä tai kahdella liukuovella.
Opel
Opel Combo-e Life on saatavissa kahtena koripituutena (4,40 m ja XL 4,75 m), joko 5- tai 7-paikkaisena, sekä varustettuna joko yhdellä tai kahdella liukuovella.
Opel
Togg valmistetaan täysin käyttäjäkeskeisellä lähestymistavalla.
Togg
Togg valmistetaan täysin käyttäjäkeskeisellä lähestymistavalla.
Togg
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
SsangYong Torres: Tulevan katumaasturin ensimmäiset teaser-kuvat julkistettiin
Auto Bild 7/2022 kaupoissa
Premium-SUV Alfa Romeo Tonale: Jo yli 4000 ennakkovarausta ja 1000 tilausta Euroopassa
Polestar: Sijoittaa erittäin nopeaa lataustekniikkaa kehittävään StoreDotiin ja saa käyttöönsä kehittynyttä akkuteknologiaa
Autojen "Mona Lisa": 1955 Mercedes-Benz 300 SLR Coupé huutokaupattiin maailmanennätyshintaan 135 miljoonaa euroa – myyntitulot menivät hyväntekeväisyysrahastolle
Nichols N1A: Tästä huippusuunnittelijan automallista tuskin olet kuullut!
Škoda Auto: Aloitti MEB-akustojen tuotannon Mladá Boleslavin päätehtaallaan
Volkswagen ID.5: Lanseeraus Suomessa kesäkuussa – mukana nopeammin saatava FastLane-mallisto
Lexus UX: Uudistuneet autot Suomessa lokakuussa
Abarth 695 Tributo 131 Rally: Kunniapainos
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa Ford Mustang Mach-E: Sähköponi nelistää
Koeajossa Škoda Octavia Combi 1.4 TSI PHEV Style iV DSG: Vuoden Auto Suomessa 2021
Ensikoeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D Invincible A: Terästetty metsävelho
Koeajossa Ford Explorer 3.0 V6 Ecoboost 457 hv PHEV AWD ST-Line: Näyttävä mahtijenkki
Koeajossa Mazda MX-30: Niukasti virtaa
Koeajossa Toyota Yaris 1.5 Hybrid Style: Taidolla uudistettu
Koeajossa Mercedes-Benz GLA 200d A Business: Aidon katumaasturin mitoissa
Koeajossa Peugeot 508 GT Hybrid 225 EAT8 PHEV: Lupauksen lunastus?
Koeajossa Renault Zoe: Yllätysten sähköauto
Koeajossa Suzuki Swift 1.2 Dualjet 4WD GLX 5MT Hybrid: Konstailematon neliveto
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Helsinkiläinen Anna Katariina hullaantui valtavaan huvilaan ja muutti Karjaalle
Revittele laatoilla: inspiroidu ideoista!
Kesän klassisin kuosi on reipas raita
Goldmundin massakaiutin
Voimakkaita tunteita ja puhdasta intohimoa
Marantz CD 60
Lähes optimaalinen kaiutin
Artekin toimitusjohtaja Anja Matilainen: "En siedä sekasotkua, vaan laitan kaiken mieluiten kaapinovien taakse"
Electrocompanietilta uusi pääte
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
SsangYong Torres: Tulevan katumaasturin ensimmäiset teaser-kuvat julkistettiin
Auto Bild 7/2022 kaupoissa
Premium-SUV Alfa Romeo Tonale: Jo yli 4000 ennakkovarausta ja 1000 tilausta Euroopassa
Polestar: Sijoittaa erittäin nopeaa lataustekniikkaa kehittävään StoreDotiin ja saa käyttöönsä kehittynyttä akkuteknologiaa
Autojen "Mona Lisa": 1955 Mercedes-Benz 300 SLR Coupé huutokaupattiin maailmanennätyshintaan 135 miljoonaa euroa – myyntitulot menivät hyväntekeväisyysrahastolle
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
KOEAJOT
Koeajossa Ford Mustang Mach-E: Sähköponi nelistää
Koeajossa Škoda Octavia Combi 1.4 TSI PHEV Style iV DSG: Vuoden Auto Suomessa 2021
Ensikoeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D Invincible A: Terästetty metsävelho
Koeajossa Ford Explorer 3.0 V6 Ecoboost 457 hv PHEV AWD ST-Line: Näyttävä mahtijenkki
Koeajossa Mazda MX-30: Niukasti virtaa
5 VUOTTA SITTEN...
FOKUS MEDIA
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
SsangYong Torres: Tulevan katumaasturin ensimmäiset teaser-kuvat julkistettiin
Premium-SUV Alfa Romeo Tonale: Jo yli 4000 ennakkovarausta ja 1000 tilausta Euroopassa
Polestar: Sijoittaa erittäin nopeaa lataustekniikkaa kehittävään StoreDotiin ja saa käyttöönsä kehittynyttä akkuteknologiaa
Škoda Auto: Aloitti MEB-akustojen tuotannon Mladá Boleslavin päätehtaallaan
Volkswagen ID.5: Lanseeraus Suomessa kesäkuussa – mukana nopeammin saatava FastLane-mallisto
Lexus UX: Uudistuneet autot Suomessa lokakuussa
Abarth 695 Tributo 131 Rally: Kunniapainos
Volkswagen Amarok: Joko V6 tai 4-sylinterinen rivimoottori
BMW: Valitsi Goodyear EfficientGrip Performance 2 -renkaan täyssähköiseen iX-katumaasturiin
Seuraava Ford Mustang: Kahtena hybridimuunnoksena – mukana myös V8!
LUETUIMMAT
Lexus RZ 450e: Täyssähköinen nelivetoinen katumaasturi
Alfa Romeo Tonale: Tähdittää Astara Finlandin Stellantis-brändien toista vuosineljännestä
Classic Motorshow, Lahti 30.4.–1.5. 2022: Yli 400 ajoneuvoa!
Volkswagen ID.5: Lanseeraus Suomessa kesäkuussa – mukana nopeammin saatava FastLane-mallisto
Seuraava Ford Mustang: Kahtena hybridimuunnoksena – mukana myös V8!
Lexus UX: Uudistuneet autot Suomessa lokakuussa
Polestar 2: Useita kestävään kehitykseen, tekniikkaan ja muotoiluun liittyviä uudistuksia
Volkswagen Amarok: Joko V6 tai 4-sylinterinen rivimoottori
Tiesitkö: 1972-mallinen VW T2 -sähköpakettiauto toimi esikuvana VW ID.Buzzille!
Abarth 695 Tributo 131 Rally: Kunniapainos
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN