Renkaiden urasyvyyden voi testata esimerkiksi kolikon avulla.
Auto Bild Suomi
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Renkaat ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen, joten niiden kunnosta on huolehdittava.
Kelien lämmetessä ja auringon helottaessa kirkkaalta taivaalta herää kysymys, missä vaiheessa on aika vaihtaa kesärenkaat alle. Suomen pituudesta johtuen renkaanvaihdolle ei voi antaa mitään yksiselitteistä valtakunnallista aikaa. Siinä vaiheessa, kun etelässä voi huoletta ajella kesärenkain, pohjoisessa on vielä paikoin täysi talvi.
Vaikka lumi olisi pääosin sulanut, kesärenkaiden vaihtamisessa ei välttämättä kannata hosua. Jos autollaan joutuu liikkumaan iltamyöhään tai aamutuimaan, niin yöpakkaset voivat aiheuttaa yllätyksen – tielle valunut tai kerääntynyt vesi on nimittäin saattaa jähmettyä peilijääksi.
Tällöin kesärengas ei tarjoile läheskään samaa pitoa, mihin nastallinen tai nastaton talvirengas yltää. Eikä takatalvikaan ole meillä mikään uppo-outo ilmiö.
Nastalliset ja nastattomat
Lain mukaan nastarenkaita saa käyttää pääsiäismaanantain jälkeiseen maanantaihin saakka. Tähän on olemassa omaan arvioon perustuva jousto, joka sallii nastarenkaiden käytön muulloinkin, kun ”sää tai keli sitä edellyttää”.
Nastattomien talvirenkaiden osalta käyttökieltoaikaa ei ole, ja moni ajeleekin niin sanotuilla kitkarenkailla myös kesällä säästyäkseen toisen rengaskerran ostamiselta ja renkaanvaihdolta. Turvallisuuden kannalta tämä
ei ole viisasta, eikä se oikeastaan kannata taloudellisestikaan.
Snapskan-palvelulla renkaiden urasyvyydet selviät vaivattomasti laitteen yli ajamalla. Ensimmäinen lasermittalaite otettiin käyttöön Helsingissä Q-Park Iso Erottajan parkkihallissa.
Auto Bild Suomi
Talvisiin olosuhteisiin suunnitellulla nastattomalla talvirenkaalla on märällä huomattavasti heikompi pito kuin kesärenkaalla. Lisäksi pehmeäseoksinen nastaton saattaa kulua keväällä karhealla tienpinnalla varsin nopeasti.
Juuri keväällä tapahtuvan renkaan nopeamman kulumisen vuoksi renkaanvaihdossa saatetaan viivytellä. Jos kesärenkaat ovat talvirenkaita leveämmät ja matalampiprofiiliset – siis huomattavasti talvirenkaita kalliimmat – niitä säästellään keväiseltä kulumiselta. Renkaan kuluminen on keväällä jopa 4–5 kertaa nopeampaa kuin loppukesällä.
Nastattomissa talvirenkaissa on se hyvä puoli, että ne voi vaihtaa auton alta pois myöhemmin kuin nastarenkaat. Nastoja ei sen sijaan kannata kuluttaa – ja raapia kuivaa asvalttia – sillä, että jättää renkaanvaihdon keväällä mahdollisimman myöhäiseksi.
Sama etu toistuu myös syksyllä: nastattomat voi huoletta laittaa alle aiemmin, jos on hiukankin epäilystä liukkaista keleistä. Sillä jos ennusteissa luvattuja pakkasia ei tulekaan, vaan keli jatkuu jäättömänä ja lumettomana vielä kuukauden, niin nastarenkailla ajaminen on turhaa.
Renkaan urasyvyydessä sadasosamillimetreillä ei ole merkitystä, sillä lukeman muuttuu useita satasia, jos mittaria painaa rengasta vasten kovempaa.
Auto Bild Suomi
Riittävä urasyvyys
Yksi tärkeä renkaista huomioitava asia on niiden urasyvyys. Urasyvyydellä on suuri vaikutus pitoon eritoten märällä kelillä. Lain määrittelemä kesärenkaan kulutuspinnan pääurien minimiurasyvyys on 1,6 millimetriä.
Neljä millimetriä on kuitenkin se urasyvyys, jonka alapuolella renkaan ominaisuudet heikkenevät voimakkaasti eritoten märällä pinnalla. Keväällä tapahtuvan nopeamman kulumisen vuoksi neljän millimetrin urasyvyys saattaa huveta minimirajan tuntumaan varsin nopeasti.
Renkaiden urasyvyydet kannattaa tarkastaa viimeistään kuukauden kuluttua siitä, kun ne on keväällä vaihdettu alle. Noin viiden millimetrin urasyvyys on tällöin saattanut ajokilometreistä riippuen huveta yllättävän pieneksi. Urasyvyyttä kannattaa muutoinkin tarkastella tasaisin väliajoin.
Normaalia vai epänormaalia?
Kulutuspinnan urasyvyys tulee tarkastaa koko renkaan leveydeltä, sillä epätasainen kuluminen tarkoittaa usein virhettä pyöränkulmissa. Pyöränkulmat kannattaa tällöin säädättää, ennen kuin alle laitetaan uudet renkaat. Sama koskee renkaiden kausivaihtoa: jos talvirenkaat ovat kuluneet epätasaisesti, pyöränkulmat tulee säädättää, ennen kuin alle laitetaan kesärenkaat.
Mikä sitten on epänormaalia kulumista? Vetävän akselin renkaat kuluvat normaalisti keskeltä hieman enemmän – ja vastaavasti vapaasti pyörivän akselin renkaat laidoilta. Tämän vuoksi suositellaan, että renkaiden paikkaa vaihdetaan akselilta toiselle 8−10 000 kilometrin välein, jotta renkailla saavutetaan paras kilometrisuorite.
Kahden euron kolikolla on helppo tarkastaa, onko renkaiden kulutuspinta lähellä suositusten alarajaa. Kahden euron kolikon hopeisen reunuksen leveys on hieman alle neljä millimetriä.
Auto Bild Suomi
Renkaiden paikkoja vaihdettaessa pitää muistaa, että niiden pyörimissuunnat eivät muutu – eli eturengas vaihdetaan taakse samalle puolelle autoa, missä se on ollutkin. Renkaan kulutuspinta kuluu normaalisti hieman portaalle, ja pyörimissuunnan vaihtaminen saa renkaan kulumaan tavanomaista nopeammin.
Kuluminen on epänormaalia silloin, kun kulutuspinnan toinen laita on kulunut toista enemmän.
Urasyvyystulkit
Renkaan sivussa oleva TWI-merkintä ilmaisee kohdan, mistä löytyy kulutuspinnan pääurista ”urasyvyystulkki”. Tämä uran pohjan kumipalkki ilmaiseen sen, milloin kesärengas on kulunut lain sallimaan 1,6 millimetrin minimiurasyvyyteen. Talvirenkaalla minimi 3mm.
Yhden ja kahden euron kolikot ovat mainioita apuvälineitä suuntaa-antavaan neljän millimetrin urasyvyyden hahmottamiseen. Laittamalla kolikon pystyyn kulutuspinnan uraan saa kolikon reunuksen avulla hyvän mitta-arvion.
Urasyvyys on alle neljä millimetriä, jos kahden euron kolikon hopeinen reunus näkyy urasta. Jos yhden euron kolikon reunus on kulutuspinnan tasolla, niin urasyvyyttä on enää kolmisen millimetriä. Näissä molemmissa tapauksissa urasyvyys täyttää lain kirjaimen, mutta renkaan ominaisuudet ovat huomattavasti heikentyneet.
Euron kolikon pronssisen reunuksen leveys on kolmisen millimetriä. Jos se näkyy kulutuspinnan tasalla, renkaan pito-ominaisuudet eritoten märällä ovat vähentyneet merkittävästi.
Auto Bild Suomi
Tarkemmin urasyvyyden pystyy mittaamaan urasyvyysmittarilla, jonka säilyttäminen ei vie juurikaan tilaa autossa. Mekaaniset mittarit maksavat muutaman euron, ja niiden tarkkuus on riittävä. Elektronisella mittarilla saa tarkemman lukeman kalliimpaan hintaan, mutta millimetrin sadasosilla ei ole turvallisuuden kanssa suurempaa merkitystä. Lain vaatimaa 1,6 millimetrin urasyvyyttä määriteltäessä sadasosilla voi olla merkitystä, mutta silloin renkaat ovat olleet jo pitkään vaihtoiässä.
Tekniikka avuksi
Nykytekniikka tekee urasyvyyden mittaamisen vielä helpommaksi. Nokian Renkaiden Snapskan-palvelu mittaa urasyvyyden auton liikkuessa, ja halutessaan käyttäjä saa tulokset vaikka älypuhelimeen. Kuulostaako liian hienolta ollakseen totta?
Mittaus todellakin tehdään auton liikkuessa, eikä kuljettajan tarvitse tehdä mitään. Kun auto kulkee mittauslaiteen yli, sen renkaiden kulutuspinnat skannataan laserilla ja rekisteritunnus kuvataan, jotta tulokset ja auto saadaan yhdistettyä toisiinsa.
Skannauksen jälkeen kulutuspinnasta muodostetaan kolmiulotteinen kuva, josta saadaan selville renkaan urasyvyydet. Urasyvyyden voi sitten tarkastaa joko internetistä tai maksuttomalla tekstiviestillä.
Miinuspuoli on se, että palvelu on ainakin vielä varsin rajallinen: tällä hetkellä ainoa mittauspaikka on Helsingissä Q-Park Iso Erottajan parkkihallissa. Mittausjärjestelmä on Nokian Renkaiden, Vianorin, SigmaVisionin, Futuricen Affecton ja Q-Parkin yhteistyön tulosta.
Renkaiden oikeat paineet
Urasyvyyden lisäksi on tärkeää huolehtia rengaspaineista – se on tärkeää sekä polttoaineenkulutuksen että turvallisuuden takia. Alhaiset rengaspaineet lisäävät polttoaineenkulutuksen lisäksi myös renkaiden kulumista, mikä näkyy siis suoraan ajokustannuksissa.
Auto Bildin viime vuonna tekemän testin perusteella tiedetään, että yhden baarin paineenmuutos vaikuttaa auton kulutukseen tasanopeudella ajettaessa useita prosentteja. Puoli baaria suositusta alhaisempi paine lisää kulutusta muutaman prosentin.
Kulutuslisäystä suurempi vaikutus liian alhaisilla rengaspaineilla on vesiliirtonopeuksiin. Puoli baaria suosituspainetta alhaisemmalla paineella uudet renkaat lähtivät testissä vesiliirtoon lähes kymmenen prosenttia alhaisemmalla nopeudella, kuin mitä tapahtui, kun renkaissa oli suositusten mukaiset paineet. Vajaapaineisuus on siis selkeä turvallisuusriski.
Sama toistui testissä märällä jarrutettaessa, mutta ero oli vähäisempi: puoli baaria suosituspainetta alhaisemmalla paineella jarrutusmatka oli vajaat pari prosenttia pidempi kuin suosituspaineilla. Renkaista kannattaa huolehtia ja pitää ne asianmukaisessa kunnossa. Huolehtimalla renkaista hyvin säästää rahaa – ja ehkä myös ihmishenkiä.
Oskari Pentti
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
Merkin uuden teknologisen lippulaivan, BMW iX:n myynti käynnistyy loppuvuodesta 2021.
Merkin uuden teknologisen lippulaivan, BMW iX:n myynti käynnistyy loppuvuodesta 2021.
Uudessa Suzuki Acrossissa käytetään hyväksi Toyotan yli kahden vuosikymmenen kokemusta hybriditekniikasta.
Uudessa Suzuki Acrossissa käytetään hyväksi Toyotan yli kahden vuosikymmenen kokemusta hybriditekniikasta.
Ford Kuga Hybrid -täyshybridi (HEV) saapuu Suomeen alkuvuodesta.
Ford Kuga Hybrid -täyshybridi (HEV) saapuu Suomeen alkuvuodesta.
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Miten olisi Tesla Model S Convertible? Italiassa sellaisia valmistetaan muunnostyönä!
Citroën C4 ja täyssähköinen ë-C4: Uuden sukupolven Hatchbackeja
Etrusco: Uusi matkailuautomerkki saapui Suomeen
No nyt alkaa kuulostaa villiltä: Miltä kuulostaisi Corvetten keulalla toteutettu katumaasturi…?
Hyundai Bayon: Ensimmäiset teaser-kuvat julkaistiin
Audin täyssähköautomallisto laajenee: Audi Q4 e-tronin ja Audi e-tron GT:n ennakkovaraus alkoi Suomessa
Groupe Renaultin viisivuotissuunnitelma: Renaultin uusi aalto
Dacia Bigster Concept: Viisivuotissuunnitelmassa Dusteria isompi katumaasturi
Eurorepar Car Service: Suomeen uusi monimerkkihuoltoketju
Bentley Flying Spur: Tuplaturbo V8 tuottaa yli 135 hevosvoimaa per litra!
HYÖTYJUTUT
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
Näin sujuu koiran kuljetus autossa - täsmäohjeet
KOEAJOT
Koeajossa Ford Focus Active 1.5 EcoBoost 182 hv A: Lisäarvoa perhekäyttöön
Koeajossa Škoda Karoq 2.0 TSI 4x4 Sportline DSG: GT-tason katumaasturi
Koeajossa Nissan Micra IG-T 100 S/S Xtronic N-Connecta A: Persoonallinen lähestymistapa
Koeajossa Hyundai i30 N Fastback Performance Pack: Menovedet silmissä
Koeajossa Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 177 hv 7DCT 4WD N Line: Urheilujuhlan tuntua
Koeajossa Kia Optima Sportswagon PHEV Business Luxury AW A/T: Töpselifarkku
Koeajossa BMW 320d xDrive Sedan Business M Sport: Kärppä iskee
Koeajossa Dacia Duster: Turbokoneen säveliä
Koeajossa Mercedes-Benz A-sarjan Sedan: Virtaviivainen A-sarjalainen
Koeajossa Fiat 500X: Perheautojen väriläiskä
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Revelin uudet beryllium-kaiuttimet
Wharfedalen uusi Diamond 12 -sarja
KEFin uusi Uni-Core-subbari
Säveltäjän juhlavuosi
Tasasuuntaajaputkisimulaattori
Tumma barokki ja vaaleaa skandityyli kohtaavat tässä kodissa
Ylellistä ja tarkkaa
Denonin uusi soundbar
Vanha uusi kaiutin
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
1957 Ferrari 335 S Spider Scaglietti: Onko tämä maailman kallein Ferrari?
Myös uusi auto ostetaan entistä useammin verkosta
Kaista-avustimien ja hätäjarrutusjärjestelmien käyttö kasvussa
Classic Motor Show Lahdessa: Suurten merkkien vuosijuhlia
Nainen yritti 1930-mallisella autolla maailman ympäri – ihosyöpä pakotti keskeyttämään
Lexus LC 500: Maailmanensi-ilta Detroitin autonäyttelyssä
Auto haudattiin maan alle piiloon neuvostojoukoilta: Lähti käyntiin lähes 70 vuoden jälkeen!
Koeajossa BMW 116d: Urheilullisempaa ilmettä
Autoliitto julkaisee automatkailijan oppaan Baltiaan ja Koillis-Puolaan
Muista: Varo aura-autoa!
UUTTA
Miten olisi Tesla Model S Convertible? Italiassa sellaisia valmistetaan muunnostyönä!
Citroën C4 ja täyssähköinen ë-C4: Uuden sukupolven Hatchbackeja
Etrusco: Uusi matkailuautomerkki saapui Suomeen
No nyt alkaa kuulostaa villiltä: Miltä kuulostaisi Corvetten keulalla toteutettu katumaasturi…?
Hyundai Bayon: Ensimmäiset teaser-kuvat julkaistiin
HYÖTYJUTUT
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
KOEAJOT
Koeajossa Ford Focus Active 1.5 EcoBoost 182 hv A: Lisäarvoa perhekäyttöön
Koeajossa Škoda Karoq 2.0 TSI 4x4 Sportline DSG: GT-tason katumaasturi
Koeajossa Nissan Micra IG-T 100 S/S Xtronic N-Connecta A: Persoonallinen lähestymistapa
Koeajossa Hyundai i30 N Fastback Performance Pack: Menovedet silmissä
Koeajossa Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 177 hv 7DCT 4WD N Line: Urheilujuhlan tuntua
5 VUOTTA SITTEN...
1957 Ferrari 335 S Spider Scaglietti: Onko tämä maailman kallein Ferrari?
Myös uusi auto ostetaan entistä useammin verkosta
Kaista-avustimien ja hätäjarrutusjärjestelmien käyttö kasvussa
Classic Motor Show Lahdessa: Suurten merkkien vuosijuhlia
Nainen yritti 1930-mallisella autolla maailman ympäri – ihosyöpä pakotti keskeyttämään
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
LUETUINTA JUURI NYT
Yhdysvaltalainen start-up -yhtiö Aptera tuo markkinoille hilpeän näköisen sähköauton, jonka akuston pitäisi riittää kaksinkertaiseen toimintamatkaan Tesla Model S:ään verrattuna. Auto Bild kertoo asiasta tarkemmin!
Aptera Motors
Mitä? Mitä? Mitä? Eihän tällaista autoa voi olla olemassakaan! Hyvästit kaapelilataamiselle – ja toimintamatka jopa 1600 km!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Miten olisi Tesla Model S Convertible? Italiassa sellaisia valmistetaan muunnostyönä!
Citroën C4 ja täyssähköinen ë-C4: Uuden sukupolven Hatchbackeja
Etrusco: Uusi matkailuautomerkki saapui Suomeen
No nyt alkaa kuulostaa villiltä: Miltä kuulostaisi Corvetten keulalla toteutettu katumaasturi…?
Hyundai Bayon: Ensimmäiset teaser-kuvat julkaistiin
Audin täyssähköautomallisto laajenee: Audi Q4 e-tronin ja Audi e-tron GT:n ennakkovaraus alkoi Suomessa
Groupe Renaultin viisivuotissuunnitelma: Renaultin uusi aalto
Dacia Bigster Concept: Viisivuotissuunnitelmassa Dusteria isompi katumaasturi
Eurorepar Car Service: Suomeen uusi monimerkkihuoltoketju
Silentium: Aloittaa aktiivisen vastamelutekniikan kehitystyön
LUETUIMMAT