100 vuotta sitten merellä tapahtui monia jännittäviä asioita: Tiesitkö, että Tullin ensimmäiset moottoriveneet olivat sotasaalista?

Sata vuotta sitten Suomessa keskusteltiin paljon tasavallan rajoista sekä niiden valvonnasta. Varsinkin merirajojen valvonnassa nähtiin vakavia puutteita. Käytännössä Suomeen pääsi mereltä helposti kuka tahansa. Keväällä 1920 ehdotettiin, että merialueiden valvontaa tehostettaisiin ottamalla käyttöön Venäjän laivaston moottoriveneitä, jotka olivat jääneet Suomeen, kun Venäjän asevoimat olivat vuonna 1918 poistuneet.

Auto Bild.Uutiset

Suo­men me­ri­ra­jo­ja val­voi­vat me­ri­voi­mat ja Tul­li. Suo­men me­ri­voi­mat oli muo­dos­tet­tu lä­hin­nä ve­nä­läi­sil­tä Suo­meen jää­neis­tä aluk­sis­ta. Tul­lin alus­kan­ta taas koos­tui höy­ry- ja pur­je­a­luk­sis­ta, jot­ka oli han­kit­tu 1800-lu­vun lo­pul­la ja 1900-lu­vun en­sim­mäi­sel­lä vuo­si­kym­me­nel­lä.

Osaan pie­nem­piä var­ti­o­pur­sia oli myö­hem­min asen­net­tu apu­moot­to­ri, mut­ta ne ei­vät ol­leet ko­vin no­pei­ta. Täl­lai­sel­la ka­lus­tol­la oli vai­kea py­syä moot­to­ri­ve­neil­lä liik­ku­vien sa­la­kul­jet­ta­jien pe­räs­sä.

En­sim­mäi­sen maa­il­man­so­dan ai­ka­na suo­ma­lai­set ve­ne­veis­tä­möt oli­vat val­mis­ta­neet Ve­nä­jän lai­vas­tol­le pal­jon eri­lai­sia aluk­sia. Osa ei ol­lut vie­lä eh­ti­nyt käyt­töön, kun Ve­nä­jän ase­voi­mat oli­vat vuon­na 1918 ve­täy­ty­neet Suo­mes­ta.

Tois­tai­sek­si mai­den vä­li­set suh­teet oli­vat ko­ko­naan jär­jes­tä­mät­tä ja maat oli­vat so­ta­ti­las­sa kes­ke­nään. Ve­nä­läis­tä so­ti­la­so­mai­suut­ta hal­lin­noi­maan pe­rus­tet­tiin ke­säl­lä 1918 So­ta­saa­lis-Kes­ku­so­sas­to.

Suo­je­lus­kun­nat ha­ke­vat roo­lia ra­ja­val­von­nas­sa

Aloit­teen me­ri­val­von­ta-asi­as­sa teki suo­je­lus­kun­tien ylie­si­kun­ta. Hel­mi­kuus­sa 1920 laa­ti­mas­saan sa­lai­ses­sa suun­ni­tel­mas­sa se esit­ti, et­tä 14 Ve­nä­jäl­tä so­ta­saa­liik­si jää­nyt­tä no­pe­aa moot­to­ri­ve­net­tä eli ”moot­to­ri­kaa­te­ria” otet­tai­siin käyt­töön ran­ni­koi­den val­von­nas­sa. Ve­neet voi­tai­siin an­taa ran­ni­kon suo­je­lus­kun­nil­le tai Tul­lil­le.

Suo­je­lus­kun­tien joh­to eh­dot­ti, et­tä moot­to­ri­kaa­te­reil­la oli­si voi­tu val­voa kaik­kein kriit­ti­sim­piä me­ri­a­lu­ei­ta: Han­gon ja Te­ri­jo­en vä­lis­tä Suo­men­lah­den ran­nik­koa sekä me­ri­a­lu­et­ta Kok­ko­lan ja Kris­tii­nan­kau­pun­gin vä­lil­lä. Teh­tä­vä­nä oli es­tää ”val­lan­ku­mouk­sel­lis­ten ja maal­lem­me vi­ha­mie­lis­ten ai­nes­ten yh­teyt­tä Suo­men kans­sa" ja tor­jua sa­mal­la al­ko­ho­li­juo­mien ja mui­den tuon­ti­kiel­lon alais­ten ta­va­roi­den sa­la­kul­je­tus­ta. Kum­pi­kin teh­tä­vä näh­tiin jok­seen­kin yh­tä tär­ke­äk­si.

Vaikka Tulli ei aluksi aikonut veneisiinsä aseistusta, joihinkin tulliveneisiin asennettiin myös konekivääreitä. Kuvan vene näyttäisi olevan yksi ensimmäisistä isoista SK-veneistä. [Tullimuseo]

Vaikka Tulli ei aluksi aikonut veneisiinsä aseistusta, joihinkin tulliveneisiin asennettiin myös konekivääreitä. Kuvan vene näyttäisi olevan yksi ensimmäisistä isoista SK-veneistä. [Tullimuseo]

  Kuvan vene ei ollut Tullin vene, vaan salakuljettajilta takavarikoitu SK-vene. Vuonna 1920 Tullille hankitut sotasaalis-SK:t olivat jokseenkin saman näköisiä ja kokoisia. [Tullimuseo]

Kuvan vene ei ollut Tullin vene, vaan salakuljettajilta takavarikoitu SK-vene. Vuonna 1920 Tullille hankitut sotasaalis-SK:t olivat jokseenkin saman näköisiä ja kokoisia. [Tullimuseo]

Ve­nä­jän lai­vas­ton ”moot­to­ri­kaa­te­rit”

Suo­je­lus­kun­tien eh­do­tus kos­ki yh­tä ve­ne­tyyp­piä, isoa moot­to­ri­ve­net­tä, jota ke­vään 1920 sa­lai­sis­sa asi­a­kir­jois­sa kut­sut­tiin ni­mel­lä ”CK”. Tämä oli ve­ne­tyy­pin ni­mi­ly­hen­ne ky­ril­li­sil­lä kir­jai­mil­la - suo­mek­si oli­si oi­ke­as­taan pi­tä­nyt pu­hua ”SK-ve­nees­tä”, sil­lä ly­hen­ne tuli ve­nä­jän­kie­li­sis­tä sa­nois­ta sto­roz­he­voi ka­ter eli var­ti­o­moot­to­ri­ve­ne.

Ve­ne­tyyp­piä oli­vat val­mis­ta­neet Tu­run ja Por­voon ve­ne­veis­tä­möt. Suo­men li­säk­si näi­tä ve­nei­tä oli val­mis­tet­tu myös Pie­ta­ris­sa. Suo­men vi­ra­no­mai­set pu­hui­vat ”moot­to­ri­kaa­te­reis­ta”.

Kook­kaat SK-ve­neet oli tar­koi­tet­tu lä­hin­nä su­kel­lus­ve­nei­den tor­jun­taan. Ve­neet oli­vat 15,2 met­riä pit­kiä, mut­ta SK-ve­ne­tyyp­piä oli val­mis­tet­tu myös 18-met­ri­se­nä.

Ve­neis­sä oli ame­rik­ka­lais­val­mis­tei­set 150-he­vos­voi­mai­set van Blerck -ben­sii­ni­moot­to­rit, joil­la pääs­tiin 15 sol­mun tun­ti­no­peu­teen. Tul­lin käy­tös­sä tuol­loin ol­leis­ta val­von­ta-aluk­sis­ta har­va yl­si yli 10 sol­muun. No­peim­pia oli­vat isot tul­li­höy­ry­lai­vat, mut­ta ta­kaa-ajoon nii­tä ei voi­nut käyt­tää.

Tul­li tah­too ve­neet

Huh­ti­kuus­sa 1920 Tul­li­hal­li­tuk­sel­ta pyy­det­tiin suun­ni­tel­mas­ta lau­sun­toa. Tul­lil­la ei ol­lut mi­tään näi­den me­ri­kel­pois­ten ve­nei­den käyt­töö­not­toa vas­taan. Tul­li ei kui­ten­kaan ol­lut ai­noa vaih­to­eh­to ve­nei­den käyt­tä­jäk­si. Tul­li to­te­si, et­tä jos SK-ve­nei­tä ot­tai­si­vat käyt­töön suo­je­lus­kun­ta­lai­set, kus­tan­nuk­set oli­si­vat jon­kin ver­ran alem­mat, kos­ka nämä ei­vät saa­neet palk­kaa.

So­ti­laal­li­ses­ti jär­jes­tet­ty val­von­ta oli­si kat­ta­va, mut­ta tul­li­val­von­nan kan­nal­ta vä­hem­män te­ho­kas, kos­ka suo­je­lus­kun­ta­lai­sil­la ei ol­lut tul­li­lain­sää­dän­nön tun­te­mus­ta.

Suu­rin kus­tan­nu­se­rä oli­vat sil­ti it­se ve­neet. Tul­lin ar­vi­on mu­kaan ve­nei­den käyt­töö­no­tos­ta tu­li­si huo­mat­ta­vas­ti enem­män ku­lu­ja kuin suo­je­lus­kun­ta­jär­jes­tö oli esit­tä­nyt. Jos ve­neet me­ni­si­vät suo­je­lus­kun­tien käyt­töön, nii­hin oli­si asen­net­tu Ma­xim-pi­ka­ty­kit ja ko­ne­ki­vää­rit. Jos ne taas oli­si ot­ta­nut käyt­töön Tul­li, ve­nei­siin ei oli­si tul­lut näin vah­vaa aseis­tus­ta. Ve­neen mie­his­tök­si suo­je­lus­kun­ta­lai­sia oli­si tar­vit­tu vii­si.

Tul­li puo­les­taan ar­vi­oi, et­tä se sel­vi­äi­si kol­mi­hen­ki­sel­lä mie­his­töl­lä ve­net­tä koh­den. Kum­mas­sa­kin ta­pauk­ses­sa vä­hin­tään kah­del­ta mie­his­tön jä­se­nel­tä oli­si vaa­dit­tu tek­nis­tä osaa­mis­ta. Yh­te­nä vaih­to­eh­to­na Tul­li eh­dot­ti yh­teis­toi­min­nan li­sää­mis­tä suo­je­lus­kun­tien kans­sa.

Tul­li ha­lu­si tuo­da esiin myös sen, et­tä vaik­ka so­ta­saa­lis­ve­nei­tä ei nyt saa­tai­si­kaan val­von­ta­käyt­töön, nii­tä ei mis­sään ni­mes­sä saa­nut myy­dä yk­si­tyis­hen­ki­löil­le, sil­lä ne ”kai­ken to­den­nä­köi­syy­den mu­kaan jou­tui­si­vat suu­rek­si osak­si tul­li­ka­val­ta­jain ja sa­la­kul­jet­ta­jien hal­tuun”. Sa­mas­sa yh­tey­des­sä Tul­li eh­dot­ti myös kaik­kien yk­si­tyis­ten omis­ta­mien moot­to­ri­ve­nei­den re­kis­te­röi­mis­tä ja ajo­lu­pa­jär­jes­tel­mää.

Tul­li­hal­li­tus toi­voi, et­tä Tul­li ja muut vi­ra­no­mai­set voi­si­vat hank­kia ve­nei­tä so­ta­saa­lis­va­ras­tois­ta edul­li­ses­ti myö­hem­min, kun sai­si­vat mää­rä­ra­ho­ja.

Vii­si 15 met­rin ve­net­tä

Suo­je­lus­kun­tien suun­ni­tel­maa me­ri­ra­jan val­von­nas­ta ei to­teu­tet­tu. Huh­ti­kuus­sa 1920 Tul­li sai sil­ti han­kit­tua So­ta­saa­lis-Kes­ku­so­sas­tol­ta vii­si SK-ve­net­tä. Ve­neet vaa­ti­vat kui­ten­kin re­mon­toin­tia, en­nen kuin ne voi­tiin ot­taa käyt­töön.

SK-ve­nei­den ame­rik­ka­lais­ten van Blerck-moot­to­rien ben­sii­nin­ku­lu­tus oli ko­vaa. Tun­nin ajo vei ben­sii­niä rei­lus­ti yli sata lit­raa. Tul­lin mu­kaan käyt­tö­me­not oli­si­vat nous­seet ”ta­vat­to­man suu­riin sum­miin”, jo­ten se ha­lu­si muut­taa ko­neet pet­ro­li­käyt­töi­sik­si, jol­loin ku­lu­tus oli­si pie­nem­pi. Tu­run Ve­ne­veis­tä­möl­lä teh­ty muu­tos­työ vei ai­kaa, sil­lä moot­to­rei­ta ei mil­lään tah­dot­tu saa­da toi­mi­maan kun­nol­la pet­ro­lil­la. Sa­mal­la teho pie­ne­ni 100 he­vos­voi­maan ja huip­pu­no­peus hi­das­tui 12 sol­muun.

Ke­sä­kuus­sa 1920 Vii­pu­rin tul­li­ka­ma­ri sai jo myy­dä van­han var­ti­o­pur­ten­sa ja tie­dus­te­li, pää­si­si­vät­kö sen ve­ne­mie­het Tur­kuun pe­reh­ty­mään uu­teen ve­nee­seen­sä. Mat­kaan Tur­kuun oli kui­ten­kin tois­tai­sek­si ly­kät­tä­vä.

Ve­nei­tä ei saa­tu vie­lä ke­säl­lä. Asi­as­ta ei ole säi­ly­nyt asi­a­kir­jo­ja. To­den­nä­köis­tä kui­ten­kin on, et­tä os­te­tut ve­neet saa­tiin Tu­run ve­ne­veis­tä­möl­tä jos­sain vai­hees­sa tal­vea 1920–21 tai vas­ta seu­raa­va­na ke­vää­nä.

Tul­lin saa­mien ve­nei­den al­ku­pe­räi­set ve­nä­läi­set tun­nuk­set oli­vat SK 51, 52, 53 ja 57. Tul­li an­toi niil­le tun­nuk­set NV 31, 32, 33 ja 34. NV oli ly­hen­ne sa­nois­ta No­pea Vene, mut­ta vä­lil­lä käy­tet­tiin myös ly­hen­net­tä NA eli No­pea Alus. Vii­den­nen ve­neen nu­me­roa ei ole tie­dos­sa.

Sat­tu­maa vai ei, mut­ta uu­te­na­vuon­na 1921 La­van­saa­res­sa rä­jäh­ti Tul­lin So­ta­saa­lis-Kes­ku­so­sas­tol­ta hank­ki­ma moot­to­ri­ve­ne ni­mel­tä ”Gus­tafs­värd”. Tois­tai­sek­si ei tie­de­tä, oli­ko tämä puut­tu­va vii­des vene.

Yh­den Tul­lin SK-ve­neis­tä tie­de­tään var­mas­ti tu­hou­tu­neen vuon­na 1928 tu­li­pa­los­sa Maa­ri­an­ha­mi­nas­sa. Ve­neis­tä kol­me py­syi käy­tös­sä noin kym­me­nen vuot­ta. Vuon­na 1930 NV 31, NV 32 ja NV 33 toi­mi­vat Koi­vis­ton, Maa­ri­an­ha­mi­nan ja Han­gon tul­li­ka­ma­rien alai­suu­des­sa.

Rau­han­neu­vot­te­lut var­jos­ta­vat ve­ne­han­kin­to­ja

Vii­vy­tyk­siin ve­nei­den saa­mi­ses­sa saat­toi ol­la mui­ta­kin syi­tä kuin muu­tos­työt. Vuon­na 1920 ve­nä­läi­nen so­ta­saa­lis oli niin sa­no­tus­ti kuu­maa ta­va­raa. Ke­vääl­lä 1920 Suo­mes­sa nou­si jul­ki­nen kohu, kun pal­jas­tui, et­tä Suo­men so­ti­las­vi­ra­no­mai­set oli­vat syyl­lis­ty­neet oma­val­tai­suuk­siin so­ta­saa­lis­ta­va­ran hal­lin­nas­sa.

Ke­sä­kuus­sa 1920 Suo­men ja Ve­nä­jän vä­li­set rau­han­neu­vot­te­lut käyn­nis­tyi­vät Tar­tos­sa. So­ti­las­ve­neet oli­vat ol­leet Ve­nä­jän val­ti­on omai­suut­ta, ja ne ha­lut­tiin ta­kai­sin. Neu­vot­te­luis­sa oli toki pal­jon polt­ta­vam­pi­a­kin asi­oi­ta kuin lai­vat ja ve­neet. Myös Suo­men hal­li­tus tah­toi saa­da ta­kai­sin Ve­nä­jäl­lä ole­vaa omai­suut­taan.

Rau­han­neu­vot­te­lut oli­vat vä­lil­lä kat­kol­la ja al­koi­vat elo­kuus­sa uu­del­leen. Lo­ka­kuus­sa 1920 al­le­kir­joi­te­tun Tar­ton rau­han­so­pi­muk­sen liit­teek­si tuli yk­si­tyis­koh­tai­nen lis­ta lai­vois­ta ja ve­neis­tä, jot­ka Suo­mi pa­laut­tai­si Ve­nä­jäl­le.

Yh­teen­sä Suo­mi si­tou­tui luo­vut­ta­maan 169 eri­lais­ta alus­ta. Lis­tal­la on 11 SK-ve­net­tä, mut­ta ei Tul­lin os­ta­mia yk­si­löi­tä. Rau­han­so­pi­muk­sen ta­kia oli kui­ten­kin mah­do­ton aja­tus, et­tä Suo­men me­ri­ra­jaa oli­si voi­tu al­kaa val­voa SK-ve­neil­lä, kos­ka suu­rin osa oli luo­vu­tet­ta­va pois.

Syys­kuus­sa 1920 Tul­li­hal­li­tus laa­ti val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri­öl­le suun­ni­tel­man, jos­sa eh­dot­ti kaik­kien van­ho­jen tul­li­ve­nei­den kor­vaa­mis­ta isoil­la, 12 sol­mua kul­ke­vil­la moot­to­ri­ve­neil­lä. Kaik­ki­aan ar­vi­oi­tiin tar­vit­ta­van 40 uut­ta ve­net­tä. Tul­lin mu­kaan oli vält­tä­mä­tön­tä teh­dä jo­ta­kin sa­la­kul­je­tuk­sel­le, kos­ka muu­ten val­ti­on ar­vo­val­ta al­kai­si kär­siä.

Ke­säl­lä 1920 ar­vi­oi­tiin, et­tä al­kuun pääs­täi­siin kol­men mil­joo­nan mar­kan li­sä­mää­rä­ra­hal­la. Eh­do­tuk­ses­sa ei mai­ni­ta sa­nal­la­kaan, et­tä no­pei­ta ve­nei­tä oli­si han­kit­tu So­ta­saa­lis-Kes­ku­so­sas­tol­ta. Sel­vää on, et­tä uu­sis­ta val­von­ta­ve­neis­tä oli­si jou­dut­tu mak­sa­maan pal­jon enem­män kuin so­ta­saa­liis­ta.

Ve­ne­luo­vu­tus Ve­nä­jäl­le lie­nee yh­te­nä syy­nä sii­hen, mik­si elo­kuun 1920 jäl­keen Tul­lin vii­des­tä SK-ve­nees­tä ei enää vir­ka­kir­jeen­vaih­dos­sa pu­hut­tu mi­tään. Var­maa on se, et­tä SK:t oli saa­tu Tul­lin käyt­töön, sil­lä kol­me sa­man­lais­ta 1917 val­mis­tu­nut­ta ve­net­tä esiin­tyy myö­hem­min laa­di­tus­sa ve­ne­lu­et­te­los­sa.

Ve­neet ve­sil­le vuon­na 1921

Vai­kut­taa sil­tä, et­tä SK-ve­neet saa­tiin ve­sil­le vas­ta seu­raa­va­na ke­vää­nä. Mar­ras­kuus­sa 1920 Tul­li­hal­li­tus esit­ti, et­tä se voi­si ti­la­ta uu­sia ve­nei­tä mah­dol­li­sim­man pian, jot­ta ne eh­ti­si­vät seu­raa­vak­si pur­jeh­dus­kau­dek­si.

Val­ti­o­neu­vos­to an­toi 12.1.1921 Tul­lil­le lu­van ti­la­ta mil­joo­nal­la mar­kal­la ve­ne­veis­tä­möil­tä pie­ni­ko­koi­sia ja no­pei­ta ve­nei­tä, vaik­ka kol­men mil­joo­nan li­sä­me­no­ar­vi­o­ta ei vie­lä ol­lut hy­väk­syt­ty.

On mah­dol­lis­ta, et­tä val­ti­o­neu­vos­ton sa­na­muo­to vai­kut­ti sii­hen, mik­si Tu­run Ve­ne­veis­tä­möl­tä ti­lat­tiin vuon­na 1921 hie­man ly­hy­em­piä, 13,4-met­ri­siä ve­nei­tä. Saat­taa ol­la, et­tä pää­tös­tä ha­lut­tiin sii­hen saak­ka, kun­nes Tar­ton rau­han­so­pi­mus oli tul­lut voi­maan 1.1.1921.

Kol­me Tul­lin en­sim­mäi­sis­tä vuon­na 1920 han­ki­tuis­ta isois­ta moot­to­ri­ve­neis­tä pää­tyi vuon­na 1930 Me­ri­var­ti­o­lai­tok­sel­le, joka kor­va­si ne pari vuot­ta myö­hem­min uu­sil­la ve­neil­lä. Ve­nei­den myö­hem­pi koh­ta­lo on hä­mä­rän pei­tos­sa.

Tul­li / Juha Pel­to­nen

Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!

Audi on uudistanut omaa hybriditeknologiaansa

Audi on uudistanut omaa hybriditeknologiaansa

Audi

Audin MHEV Plus -teknologia: uuden sukupolven hybridi

Auto Bild.Uutiset
Audi on uudistanut omaa hybriditeknologiaansa

Audi on uudistanut omaa hybriditeknologiaansa

Audi

Audin MHEV Plus -teknologia: uuden sukupolven hybridi

Auto Bild.Uutiset

Hyundai

Hyundai Inster – 25 000 euron sähköauto

Auto Bild.Uutiset

Hyundai

Hyundai Inster – 25 000 euron sähköauto

Auto Bild.Uutiset

Nostalginen Renault 5 Turbo 3E varattavissa - jos pinkka on kunnossa

Auto Bild.Uutiset

Nostalginen Renault 5 Turbo 3E varattavissa - jos pinkka on kunnossa

Auto Bild.Uutiset

AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN