Tuotanto aloitettiin 5- ja 7-paikkaisin Turismo-versioin, kun puolestaan lyhytakselivälisten Sportin ja Super Sportin valmistus piti uskoa ulkopuolisille verstaille.

Tuotanto aloitettiin 5- ja 7-paikkaisin Turismo-versioin, kun puolestaan lyhytakselivälisten Sportin ja Super Sportin valmistus piti uskoa ulkopuolisille verstaille.

Alfa Romeo 6C oli hyvin poikkeuksellinen automalli – mikä oli sen taika?

Keväällä 1949, jolloin Touring-koriverstaan Alfa Romeo 6C 2500 ilmestyi, ei varmaan kenellekään jäänyt epäselväksi, että kyseessä oli poikkeuksellinen automalli.

Auto Bild.Klassikot

Se taas joh­tui sii­tä, et­tä Al­fa Ro­meo 6C 2500:n oma­pe­räi­syys ja ai­nut­laa­tui­set ko­ri­lin­jat oli­vat ni­mit­täin lä­hes yli­ver­tai­set.

Sil­ti­kin Al­fa Ro­meo 6C 2500 Vil­la d'Es­te ei ol­lut pel­käs­tään su­per­kau­nis, vaan se edus­ti yh­tä ää­rim­mäi­syyt­tä rää­tä­löi­ty­jen au­to­jen luo­mi­ses­sa. Li­säk­si se edus­ti kään­ne­koh­taa edet­tä­es­sä koh­ti ny­ky­ai­kai­sem­paa au­ton­val­mis­tus­tek­niik­kaa.

Kan­sain­vä­li­nen in­si­nöö­ri Tre­vi­sos­ta

Siir­ry­tään­pä ta­kai­sin ai­kaan, jol­loin Al­fa Ro­meo 6C 2500 ai­van al­ku­jaan lan­see­rat­tiin, eli vuo­teen 1939. Tuol­loin in­si­nöö­ri Ugo Gob­ba­to oli jo toi­mi­nut Por­tel­lo-teh­taal­la kuu­den vuo­den ajan. Hän toi mu­ka­naan laa­jan te­ol­li­suus­ko­ke­muk­sen­sa Al­fa Ro­me­ol­le.

Gob­ba­tol­la oli tut­kin­to ko­ne­tek­nii­kas­ta, sekä ko­ke­mus­ta Ma­rel­lin teh­taan ja To­ri­non Lin­got­ton tes­ti­kes­kuk­sen joh­to­teh­tä­vis­sä toi­mi­mi­ses­ta, mut­ta kai­ken muun li­säk­si hän osal­lis­tui kes­kei­ses­sä roo­lis­sa ai­em­min ns. vih­rei­den kent­tien hank­kee­seen, jon­ka ta­voit­tee­na oli Neu­vos­to­lii­ton en­sim­mäi­sen, val­ta­van kuu­la­laa­ke­ri­teh­taan ra­ken­ta­mi­nen.

Maan­lä­hei­se­nä ih­mi­se­nä, joka viih­tyi työ­pa­jois­sa kuin ko­to­naan, Gob­ba­to kes­kus­te­li usein te­a­mien­sä kans­sa ja yrit­ti ai­na it­se­päi­ses­ti ym­mär­tää, kuin­ka voi­si pa­ran­taa te­hok­kuut­ta.

Saa­pu­mi­ses­taan läh­tien hän kes­kit­tyi en­si­si­jai­ses­ti stan­dar­dien vas­tais­ten asi­oi­den tut­ki­mi­seen: vi­al­li­siin ko­nei­siin, ”teh­taa­seen, jos­ta puut­tui har­mo­nia”, sekä lii­al­li­seen ”vää­rien ma­te­ri­aa­lien liik­ku­vuu­teen”.

Tä­män ana­lyyt­ti­sen di­ag­noo­sin pe­rus­teel­la Gob­ba­to käyn­nis­ti pa­ran­nus­kei­not. Hän se­lit­ti me­ne­tel­mi­ään kah­des­sa vuon­na 1932 jul­kais­tus­sa op­paas­sa ot­si­kol­la ”Tuo­tan­to­te­ki­jöi­den or­ga­ni­soin­ti”.

Ugo Gobbato.

Ugo Gobbato.

Gob­ba­to omis­tau­tui te­o­reet­ti­sel­le syn­tee­sil­le ja to­teut­ti hy­vin suun­ni­tel­lun syn­tee­sin ny­ky­ai­kai­sen val­mis­tus­jär­jes­tel­män ja kä­si­työ­tark­kuu­den pe­rin­teen vä­lil­lä; jäl­kim­mäi­nen oli sii­hen men­nes­sä ol­lut omi­nais­ta Al­fa Ro­me­ol­le.

"Jär­ke­vä tuo­tan­to il­man mas­sa­tuo­tan­toa" oli ta­voi­te, joka saa­vu­tet­tiin pää­a­si­as­sa palk­kaa­mal­la uu­si su­ku­pol­vi nuo­ria in­si­nöö­re­jä, ja hei­dän mu­ka­naan jouk­ko uu­sia sään­tö­jä ja ny­ky­ai­kai­sia me­ne­tel­miä. Nii­hin si­säl­tyi­vät sel­ke­äm­min mää­ri­tel­ty hie­rar­kia, tar­kat vas­tuut ja suh­teel­li­set pal­kat.

Lu­paa­va nuo­ri kyky

Laa­ja-alai­sen Por­tel­lon au­to­teh­taan uu­del­leen­jär­jes­te­lyn ohel­la lä­hi­a­lu­eel­le ra­ken­net­tiin jal­ka­pal­lo­kent­tä, juok­su­ra­ta sekä pie­ni kat­so­mo.

Vuon­na 1938 yri­tyk­sen va­paa-ajan har­ras­tus­ryh­mä - ni­mel­tään Grup­po Cal­cio Al­fa Ro­meo - voit­ti alu­eel­li­sen jal­ka­pal­lo­mes­ta­ruu­den, ja si­ten se ylen­net­tiin C-di­vi­si­oo­naan. Seu­rauk­se­na jouk­kue palk­ka­si lu­paa­van nuo­ren pe­laa­jan, jota hou­kut­te­li myös mah­dol­li­suus va­ki­tui­seen me­ka­nii­kan työ­hön Por­tel­lon teh­taal­la. Hä­nen ni­men­sä oli Va­len­ti­no Maz­zo­la, ja hä­nes­tä tuli myö­hem­min Ita­li­an jouk­ku­een ja le­gen­daa­ri­sen Gran­de To­ri­no -jal­ka­pal­lo­jouk­ku­een kap­tee­ni.

Al­fa Ro­meo 6C 2500

Suo­raan tätä mal­lia edel­tä­neis­tä Al­fa Ro­meo 6C 2300:sta ja Al­fa Ro­meo 2300 B:stä siir­ret­tiin 6C 2500 -mal­liin usei­ta, tär­kei­tä tek­ni­siä in­no­vaa­ti­oi­ta, ku­ten taka-ak­se­lis­ton vään­tö­sau­va­jou­si­tus te­les­koop­pi­sin is­kun­vai­men­ti­min. Li­säk­si mal­lis­sa oli me­kaa­nis­ten jar­ru­jen si­jaan hyd­rau­li­set jar­rut.

Al­fa Ro­meo 6C 2500:n suo­ri­tus­ky­ky oli te­rä­väm­pää ja ket­te­räm­pää, kun taas Su­per Sport -sar­jan te­ho­ta­sot nou­si­vat jopa 110 he­vos­voi­maan, joka mah­dol­lis­ti lä­hes 170 km/h huip­pu­no­peu­den. Mal­li voit­ti de­byyt­ti­kil­pai­lun­sa, vuo­den 1939 Tob­ruk-Tri­po­li -maan­tie­ki­san Poh­jois-Af­ri­kas­sa ver­si­ol­la, jos­sa pus­ku­rit in­teg­roi­tiin ko­riin.

Mal­lin tek­ni­nen ai­nut­laa­tui­suus ja sen ur­hei­lu­me­nes­tys muo­dos­tui­vat avai­mik­si hou­ku­tel­la va­ra­kas­ta asi­a­kas­kun­taa.

Tuo­tan­to aloi­tet­tiin 5- ja 7-paik­kai­sin Tu­ris­mo-ver­si­oin, kun puo­les­taan ly­hy­tak­se­li­vä­lis­ten Spor­tin ja Su­per Spor­tin val­mis­tus piti us­koa ul­ko­puo­li­sil­le vers­tail­le. Kal­liis­ta hin­nas­ta huo­li­mat­ta mark­ki­noi­den re­ak­tio oli erit­täin po­si­tii­vi­nen. Sii­tä tuli suu­ri lii­ke­vaih­dol­li­nen me­nes­tys: 159 myy­tyä Al­fa Ro­meo 6C 2500 yk­si­löä vas­ta­si ar­vol­taan jopa 1200 kap­pa­let­ta sen ai­kais­ta Fiat 508 Ba­lil­la -au­toa.

Al­fa Ro­meo 6C:n pa­luu

Toi­sen maa­il­man­so­dan pää­tyt­tyä teh­taat jou­dut­tiin muun­ta­maan so­ti­las­ka­lus­to­tuo­tan­nos­ta si­vii­li­tuo­tan­toon.

Portellon tehdasta pommitettiin ankarasti vuosina 1943 ja 1944, ja vaurioista muodostui erittäin pahoja.

Portellon tehdasta pommitettiin ankarasti vuosina 1943 ja 1944, ja vaurioista muodostui erittäin pahoja.

Por­tel­lon teh­das­ta pom­mi­tet­tiin an­ka­ras­ti vuo­si­na 1943 ja 1944, ja vau­ri­ois­ta muo­dos­tui erit­täin pa­ho­ja. Sen vuok­si uu­del­leen aloit­ta­mi­nen oli mo­ni­mut­kai­nen haas­te, ja sii­hen liit­tyi mel­kein väis­tä­mät­tä yri­tyk­sen vii­mei­sen so­taa edel­tä­neen mal­lin el­vyt­tä­mi­nen, eten­kin sik­si, et­tä mo­net 6C 2500 -mal­lin me­kaa­ni­set osat oli­vat säi­ly­neet tu­hol­ta.

Vuon­na 1945 oli mah­dol­lis­ta koo­ta vain kou­ral­li­nen ver­si­oi­ta Al­fa Ro­meo 6C 2500 Sport -sar­jas­ta, mut­ta tek­ni­kot ja työn­te­ki­jät tar­kas­te­li­vat au­to­jaan ikään kuin unes­sa.

Por­tel­lon teh­taan ul­ko­puo­lel­la Mi­la­no ja mo­net muut ita­li­a­lai­set kau­pun­git oli­vat pom­mi­tet­tu rau­ni­oik­si, ai­van ku­ten Ita­li­an ta­lous­kin. Yri­tys­ten oli os­tet­ta­va teh­taal­leen tar­vit­ta­vat ma­te­ri­aa­lit ja polt­to­ai­neet suo­raan mus­tas­ta pörs­sis­tä.

Al­fa Ro­meo 6C 2500 Pi­nin Fa­ri­na Spe­ci­al Cab­ri­o­let

Vuon­na 1946 tuo­tan­to nou­si 146 yk­sik­köön; nii­hin lu­keu­tui val­mii­ta au­to­ja sekä ko­re­ja, jot­ka lä­he­tet­tiin ul­ko­puo­li­sil­le eri­kois­vers­tail­le.

Yk­si jäl­kim­mäi­sis­tä val­mis­tet­tiin avo­au­tok­si ja kul­je­tet­tiin Pa­rii­sin au­to­näyt­te­lyyn, mut­ta kä­vi­kin niin, et­tä Ita­lia so­dan hä­vin­nee­nä maa­na jä­tet­tiin näyt­te­lyn ul­ko­puo­lel­le. Yrit­te­li­äs ko­ri­rää­tä­li py­sä­köi kui­ten­kin au­ton­sa Gran Pa­lais -pa­lat­sin si­sään­käyn­nin eteen ja vei joka il­ta Place de L’Opé­ra -au­ki­ol­le. Se riit­ti var­mis­ta­maan au­ton ja luo­jan­sa, Bat­tis­ta “Pi­nin” Fa­ri­nan me­nes­tyk­sen.

Niin­pä vuon­na 1946 al­ku­pe­räi­nen Frec­cia d’Oro (Kul­tai­nen nuo­li) ra­ken­net­tiin Sport-alus­tal­le Por­tel­los­sa. Sen ly­hyt ja pyö­ris­tet­ty ta­ka­o­sa hei­jas­ti ae­ro­dy­na­mii­kan vii­mei­sin­tä ke­hi­tys­tä. Pi­nin Fa­ri­na loi muun mu­as­sa tyy­lik­kään cou­pen, jol­la oli uraa­uur­ta­vat lin­jat, sekä pal­ki­tun Ber­li­net­tan Cer­nob­bio-kil­pai­lua var­ten.

Kil­pa­moot­to­ri­ve­ne­mes­ta­ri Ac­hil­le Cas­tol­di os­ti Tou­ring-cou­pen ja käyt­ti Ge­ne­ven au­to­näyt­te­lyn yh­tey­des­sä vas­taa­vaa tak­tiik­kaa kuin Fa­ri­na ai­em­min Pa­rii­sis­sa.

VIP-hen­ki­löi­den ja­ka­mat­to­mas­sa suo­si­os­sa

Yh­dys­val­ta­lai­nen näyt­te­li­jä Ty­ro­ne Po­wer ajoi Al­fa Ro­meo 6C 2500:llaan ym­pä­ri Roo­maa, kun taas Ar­gen­tii­nan pre­si­dent­ti Juan Pe­ron ja hä­nen vai­mon­sa Evi­ta ha­lu­si­vat näyt­täy­tyä yh­den sel­lai­sen ra­tis­sa Mi­la­nos­sa.

Mal­lil­le oli­vat heik­ko­na myös esi­mer­kik­si Egyp­tin ku­nin­gas Fa­ruk sekä Mo­na­con ruh­ti­nas Rai­nier III.

Kun Rita Hayworth avioitui prinssi Ali Khanin kanssa Cannesin kaupungintalossa 27. toukokuuta 1949, hän ajoi Alfa Romeo 6C 2500-mallia, jonka oli vastikään saanut häälahjaksi. Tässä mallissa oli tyylikäs harmaa kori, syvänsininen konepelti sekä verhoilu, joka sopi täydellisesti morsiamen asuun.

Kun Rita Hayworth avioitui prinssi Ali Khanin kanssa Cannesin kaupungintalossa 27. toukokuuta 1949, hän ajoi Alfa Romeo 6C 2500-mallia, jonka oli vastikään saanut häälahjaksi. Tässä mallissa oli tyylikäs harmaa kori, syvänsininen konepelti sekä verhoilu, joka sopi täydellisesti morsiamen asuun.

Rita Ha­y­wort­hin häät oli alun pe­rin suun­ni­tel­tu tou­ko­kuun al­ku­puo­lel­le, mut­ta nii­tä pää­tet­tiin ly­kä­tä Su­per­gan il­mat­ra­ge­di­an vuok­si, jos­sa koko Gran­de To­ri­no -jal­ka­pal­lo­jouk­kue me­neh­tyi. Prins­si oli To­ri­non jal­ka­pal­lo­fa­ni.

Al­fa Ro­meo 6C 2500 SS Cou­pe Vil­la d'Es­te

Al­fa Ro­meo 6C 2500 SS Vil­la d'Es­te oli yk­si vii­mei­sis­tä eril­lis­run­koi­sis­ta Al­fa Ro­meo -mal­leis­ta. Nii­tä val­mis­tet­tiin ai­no­as­taan 36 kap­pa­let­ta, jot­ka kaik­ki oli­vat uniik­ke­ja yk­si­löi­tä omis­ta­jien­sa toi­vei­den mu­kai­ses­ti.

Bi­anc­hi An­der­lo­ni joka ra­ken­nut­ti yh­den 6C 2500 SS Cou­pen omis­ta­mal­laan Tou­ring-ko­ri­vers­taal­la, teki au­toon suu­ria muu­tok­sia.

Keu­laa uu­dis­tet­tiin si­ten, et­tä nel­jä ajo­va­loa in­teg­roi­tiin pa­rem­min ko­riin ja li­sät­tiin kak­si pääl­lek­käin ole­vaa pit­kä­no­mais­ta jääh­dy­ty­sauk­koa.

Pyö­rä­ko­te­loi­den kaa­ret in­teg­roi­tiin ja tuu­li­la­si ja­et­tiin kah­teen osaan, min­kä li­säk­si sitä kal­lis­tet­tiin. Ma­ta­lan sel­ke­äs­sä ta­ka­o­sas­sa oli kak­si pien­tä, tyy­lik­kään pyö­re­ää ta­ka­va­loa.

Vuon­na 1949 jär­jes­te­tys­sä au­to­jen Vil­la d'Es­te Ele­gan­ce -kau­neus­kil­pai­lus­sa tämä au­to voit­ti Grand Prix Re­fe­ren­dum -pal­kin­non.

Juha Pel­to­nen

Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!

Uusien autojen kauppa ei käy edelleenkään.

Uusien autojen kauppa ei käy edelleenkään.

Uusien autojen kauppa sakkaa edelleen pahasti 

Auto Bild.Uutiset
Uusien autojen kauppa ei käy edelleenkään.

Uusien autojen kauppa ei käy edelleenkään.

Uusien autojen kauppa sakkaa edelleen pahasti 

Auto Bild.Uutiset

Rengas­pai­neu­u­ti­sointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?

Auto Bild.Uutiset

Rengas­pai­neu­u­ti­sointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?

Auto Bild.Uutiset
Alfa Romeo Junior Velocen varusteista mainittakoon 20-tuumaiset vanteet, 25 mm madallettu jousitus, sekä hydraulisella vaimennuksella varustetut iskunvaimentimet.

Alfa Romeo Junior Velocen varusteista mainittakoon 20-tuumaiset vanteet, 25 mm madallettu jousitus, sekä hydraulisella vaimennuksella varustetut iskunvaimentimet.

Juha Peltonen

Alfa Romeo Junior: Tarjolla kuppi-istuimet – ja toimintamatkaa jopa 410 kilometriä

Auto Bild.Uutiset
Alfa Romeo Junior Velocen varusteista mainittakoon 20-tuumaiset vanteet, 25 mm madallettu jousitus, sekä hydraulisella vaimennuksella varustetut iskunvaimentimet.

Alfa Romeo Junior Velocen varusteista mainittakoon 20-tuumaiset vanteet, 25 mm madallettu jousitus, sekä hydraulisella vaimennuksella varustetut iskunvaimentimet.

Juha Peltonen

Alfa Romeo Junior: Tarjolla kuppi-istuimet – ja toimintamatkaa jopa 410 kilometriä

Auto Bild.Uutiset

AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN