Android Auto, CarPlay ja MirrorLink mahdollistavat puhelimen yhdistämisen auton tietoviihdejärjestelmään.
Henry Posa
Yhdistä puhelin autoon - vertailussa Android Auto, Apple Carplay ja Mirrorlink
Älypuhelimen sovellukset saa heijastettua auton tietoviihdejärjestelmän näytölle. Esittelemme tässä Android Auto-, Apple CarPlay- ja MirrorLink-järjestelmät.
Älypuhelimet ovat olleet jo pidemmän aikaa osa suomalaisten arkea. Puhelimista ja niihin asennetuista sovelluksista on tullut tärkeitä, joten niitä käytetään lähes taukoamatta.
Ajon aikana on kuitenkin syytä pitää puhelin pois käsistä ja keskittyä liikenteeseen. Tilannetta helpottaa se, että puhelimen sovellukset saa heijastettua sellaisenaan auton tietoviihdejärjestelmän näytölle.
Kolme vaihtoehtoa
Markkinoilla on kolme vaihtoehtoa: Android Auto on nimensä mukaisesti tarkoitettu vain Android-puhelimille, kun taas Apple CarPlay tukee iPhone-puhelimista löytyvää iOS-käyttöjärjestelmää.
MirrorLink on vaihtoehdoista selvästi vanhin, ja se lanseerattiin alun perin vanhoille Symbian-käyttöjärjestelmällä toimiville Nokian puhelimille. Nykyisellään MirrorLink-tuki löytyy myös Android-puhelimille.
Näiden järjestelmien omilta verkkosivuilta löytyy lista tekniikkaa hyödyntävistä automerkeistä, mutta kaikissa malleissa ei välttämättä ole tukea. Tarkkana pitääkin olla, sillä kaikki autot ja puhelimet eivät valitettavasti toimi yhdessä.
Puhelin liitetään autoon usb-johdolla. Joissakin autoissa pitää olla tarkkana, että valitsee liittämistä varten oikean usb-pistokkeen.
Henry Posa
Puhelin tietoviihdejärjestelmään
Järjestelmien ajatuksena on, että käyttäjä voi nähdä auton ruudulla saman näkymän, kuin mikä on hänen puhelimessaan. Tärkeimmät puhelimen toiminnot ovat näin kätevästi käytettävissä auton tietoviihdejärjestelmän kautta.
Tällöin esimerkiksi apukuljettaja voi valita ajon aikana haluamaansa musiikkia matkapuhelimen muistikortilta tai vaikka Spotify-musiikkipalvelun kautta. Samalla puhelimen navigaattori voi opastaa reittiä koko ajan matkapuhelinverkon kautta päivittyvien liikennetiedotteiden mukaan.
Nämä lienevät järjestelmien suosituimmat toiminnot ja suurin syy yhdistää puhelin autoon Android Auton, CarPlayn tai MirrorLinkin avulla. Toki samalla Android Auto ja CarPlay sallivat näiden ohjaamisen myös äänikomennoilla.
Puhelimen liittäminen auton tietoviihdejärjestelmään tapahtuu tällä hetkellä aina usb-johdolla. Tulevaisuudessa myös langaton tiedonsiirto saattaa tulla mahdolliseksi, mutta ainakin toistaiseksi yleisessä käytössä oleva Bluetooth on tiedonsiirtonopeudeltaan tähän turhan hidas. Usb-liitäntä on sikäli hyvä ratkaisu, että sitä kautta puhelin latautuu samanaikaisesti. Virransaanti olisi toki ratkaistavissa myös langattomalla latauksella.
Muista, että kaikki autot ja puhelimet eivät valitettavasti toimi yhdessä.
Henry Posa
Järjestelmästä toiseen
Huomioon on otettava lisäksi tiettyjä haasteita. Android Auton, CarPlayn tai MirrorLinkin ja auton oman järjestelmän välillä pomppiminen on ainakin toistaiseksi hieman rasittavaa. Toki se on hyvin harvoin tarpeen, mikäli navigointi sekä musiikki toistetaan näiden järjestelmien kautta, ja autossa on automaattiilmastointi tai ainakin omat kytkimet ilmastoinnin säätöön.
Näiden järjestelmien käyttö on vähintäänkin ikävää autoissa, joissa ei ole kosketusnäyttöä – sellaisia autoja varten Android Autoa, CarPlayta tai MirrorLinkiä ei ole selvästikään suunniteltu. Kosketusnäyttö löytyy onneksi lähes kaikista näitä tukevista autoista.
Android Auton, CarPlayn tai MirrorLinkin saamiseksi ainoa vaihtoehto ei ole suinkaan autokaupoille marssiminen. Markkinoilla on myös jälkiasenteisia mediatoistimia, jotka tukevat näitä järjestelmiä. Uuden puhelimen osto tosin saattaa silti olla edessä.
Tapoja on siis monia, mutta puhelimesta on tullut niin keskeinen osa arkea, että on vihdoin aika yhdistää se sujuvasti myös autoon. Seuraavassa autossani saisi olla tuki näille kolmelle järjestelmälle, kiitos!
Volkswagen tarjoaa osassa malleistaan kaikki kolme tapaa yhdistää puhelin auton tietoviihdejärjestelmään. Vasemman alakulman kuvakkeen alta valitaan puhelin liittämistä varten.
Henry Posa
Android Auto
Android Auto on nimensä mukaisesti Googlen käyttöjärjestelmällä varustetuille matkapuhelimille tarkoitettu järjestelmä. Huonot uutiset on kerrottava Android Auton osalta heti alkuun, sillä ne ovat merkittäviä: Android Auto -sovellus ei ole saatavilla Suomessa. Ainakaan kokeiltu
LG G4 -puhelin ei suostunut yhdistämään Volkswagen Tiguanin tietoviihdejärjestelmään ilman sovellusta.
Maailmalla on ollut myös sovelluksen kanssa yhdistämisongelmia Android Autoon useiden eri puhelimien ja autojen tapauksissa. Ongelmia aiheuttanee Android-käyttöjärjestelmän vapaasti muokattava luonne. Käyttöjärjestelmän uusimman Android 6.0 -päivityksen luvataan korjanneen näitä ongelmia. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että jatkossa puhelimen yhteensopivuuden kokeilu on osa auton koeajoa ainakin niille, joille asia on tärkeä.
Googlen tavoitteena on tehdä Android Autosta täysin puhelinkeskeinen. Tämä tarkoittaisi sitä, että autolta ei enää tarvittaisi erityistä tukea järjestelmälle – sitä voisi pitää jonkinlaisena mullistuksena. Lisäksi Google tahtoisi jatkossa tarjota autonvalmistajille vapauden luoda omia sovelluksiaan vaikkapa huollon tilaamiseen suoraan Android Auton kautta.
Suosii äänikomentoja
Käyttöliittymä muistuttaa ulkonäöltään paljon puhelimesta löytyvää Androidia, mutta sen alareunassa on rivi kuvakkeita, joilla liikutaan eri toimintojen välillä. Näitä ovat navigaatio, puhelin, päänäkymä, musiikki ja auton tiedot. Tällä hetkellä tuetuista musiikkisovelluksista tärkeimmät lienevät Google Play ja Spotify.
Päänäkymä näyttää tilanteen mukaan esimerkiksi soitettavan kappaleen, navigointiohjeet, tekstiviestit, sään ja tulevat kalenteritapahtumat. Sähköposti, Facebook, Twitter ja muut jatkuvasti päivittyvät sovellukset on jätetty Applen CarPlayn tapaan pois – tällä tähdätään tietysti liikenneturvallisuuden parantamiseen.
Koko käyttöjärjestelmä on rakennettu suosimaan äänikomentojen käyttöä, joten kaikkialta löytyy Android-käyttäjille tuttu mikrofonisymboli. Äänikomentojen kautta on siis myös käytettävissä koko Googlen haku. Android Auto tosin lukee hakutuloksen vastauksen ääneen eikä näytä niitä ruudulla.
Android Auto vaikuttaa vielä hieman keskeneräiseltä, joten ei ehkä ole suurin vääryys, ettei sitä ole vielä virallisesti saatavilla Suomessa. Se näyttää kuitenkin lupaavalta tulevaisuutta silmällä pitäen. Järjestelmästä tulee ensin saada luotettavasti toimiva kaikilla puhelimilla, ja sen jälkeen sovellus saa löytää tiensä myös Suomessa Google Play -kauppaan.
Tästä pidimme
- erittäin onnistunut käyttöliittymä
- tulevaisuus
Tämä ärsytti
- sovellus ei saatavilla Suomessa
- ongelmia yhdistämisen kanssa
Apple CarPlay
Apple CarPlay on tällä hetkellä Suomessa kiistatta paras ja toimivin järjestelmä puhelimen käyttämiseen auton tietoviihdejärjestelmän kautta. Tämä tieto ilahduttaa varmasti iPhone-käyttäjiä. Muille se ei suo lohtua, sillä millään muulla puhelimella Apple CarPlay ei ole käytettävissä.
CarPlay ei varsinaisesti heijasta puhelimen näkymää näytölle vaan tarjoaa Applen etukäteen valitsemat tärkeimmät sovellukset suurina kuvakkeina. Näistä merkittävimmät ovat puhelin, viestit musiikki ja kartat. Jälkiasenteisista sovelluksista käytettävissä on esimerkiksi Spotify.
Liikenneturvallisuuden kannalta on hyvä, ettei Facebook ole käytettävissä tietoviihdejärjestelmän kautta. Tuttua iPhone-käyttäjille on ruudulta löytyvä Applen kotipainike, jolla pääsee aina palaamaan päävalikkoon. Se on tosin sijoitettu puhelimesta poiketen ruudun vasempaan alanurkkaan.
Puhelimen näkymä säilyy CarPlayn käytön aikana täysin normaalina. Tämä on osittain myös CarPlayn vahvuus, sillä puhelin on ajon aikana normaalisti käytettävissä. Apukuljettaja voi selata Facebookia samalla puhelimella, jonka kautta CarPlay hoitaa navigointia tietoviihdejärjestelmään.
CarPlayn perusvalikko koostuu suurista kuvakkeista, vaikka se ei olekaan varsinaisesti heijastus puhelimen näytöstä. Se on kuitenkin helppo ja selkeä käyttää. Kotinäppäimen sijoittaminen vasempaan alakulmaan edellyttää hieman totuttelua.
Henry Posa
Apple Kartat ei ole tällä hetkellä Googlen karttojen tasolla, joten moni iPhonen käyttäjä suosii puhelimessaan Google Maps -sovellusta. Se ei kuitenkaan ole tarjolla CarPlayn kautta. Auton näytölle ei saa Google Mapsin ohjeita, mutta sen navigoinnin ääniohjeet saa kyllä kuulumaan auton kaiuttimista käynnistämällä Mapsin puhelimen kautta.
CarPlay on myös tämän jälkeen käytettävissä, ja sieltä voi vaikkapa avata Applen näyttämään auton sijainnin karttanäkymällä. Sama keino toimii myös muiden navigointisovellusten kanssa. Ongelmaa kiertämällä ei kuitenkaan ylletä Android Auton Google Mapsin tarjoamaan navigoinnin laatuun. Helpointa onkin pitäytyä CarPlayn navigoinnin osalta Applen Kartat-sovelluksessa, joka on sellaisenaan kohtuullisen toimiva.
Puheohjaus Siri on otettava käyttöön CarPlayta varten, ja sen puheentunnistus tuntuu toisinaan toimivan autossa jopa puhelinta paremmin. Tämä riippuu tietenkin autoon asennetusta mikrofonista ja sen sijoittelusta. Muuten Sirin toiminta on tuttua puhelimesta. Sitä kannattaakin opetella hyödyntämään viimeistään autossa.
Tästä pidimme
- yksinkertainen
- toimii luvatusti
- puhelin käytettävissä normaalisti
Tämä ärsytti
- rajoitettu käyttöliittymä
- karttapalveluna Apple Maps
MirrorLink
MirrorLinkin takana on auton-, matkapuhelin- ja jälkiasenteisten mediatoistimien valmistajien yhteinen järjestö Car Connectivity Consortium. Sekä autonvalmistajista että matkapuhelinvalmistajista noin 70 % kuuluu tähän järjestöön.
MirrorLink on ainoa standardi, joka mahdollistaa minkä tahansa puhelimen ja käyttöjärjestelmän yhdistämisen autoon, joten se eroaa merkittävästi Android Autosta ja CarPlaysta. Tämä onkin sen suurin vahvuus. Valitettavasti tukea ei kuitenkaan ole olemassa kaikille puhelimille tai autoille.
Standardi kattaa yhdistetyn matkapuhelimen käytön tietoviihdejärjestelmän ja ohjauspyörän painikkeiden kautta. MirrorLink on lisäksi selvästi joukon vanhin järjestelmä, ja siksi se tukee myös jo markkinoilta hävinneitä Symbian-käyttöjärjestelmän puhelimia.
MirrorLink näyttää päänäkymässään tuetut sovellukset, ja tästä päästäänkin sen suurimpaan heikkouteen. Tuettuja sovelluksia on varsin heikosti, eivätkä ne suinkaan ole muusta käytöstä tuttuja. Esimerkiksi Spotifyn käyttämiseksi puhelimeen tulee ladata erikseen RockScout-sovellus, jonka kautta Spotifyta pääsee käyttämään.
Vastaavasti navigaatio MirrorLinkin kautta hoituu tällä hetkellä maksullisella Sygic-sovelluksella. Erikseen ladattavat sovellukset ovat MirrorLinkin kompastuskivi.
MirrorLinkin perusvalikossa näytetään käytössä olevat MirrorLink-yhteensopivat sovellukset. Tarjonta on toistaiseksi valitettavan vähäistä.
Henry Posa
Kaikki ei kuitenkaan ole Mirror-Linkin syytä: se kyllä mahdollistaa sovelluksille tuen, mutta valitettavasti tarjonta vain uupuu toistaiseksi. HTC-puhelimen omistaville on parempia uutisia, sillä HTC on luonut asiakkailleen oman HTC Car Panel -sovelluksen. Tätä kautta myös esimerkiksi Google Maps on käytettävissä auton tietoviihdejärjestelmässä. HTC Car Panel parantaa MirrorLinkin käyttökokemusta merkittävästi.
Mahdollisuuksia siis on, mutta MirrorLink tarvitsee nopeita edistysaskeleita. Applen iPhonea MirrorLink ei ainakaan toistaiseksi tue, mutta mitään estettä sillekään ei MirrorLinkin suunnalta ole. Apple tosin lienee asiasta eri mieltä.
Vaikuttaa siltä, että Mirror-Link tulee taistelemaan lähinnä Android-maailmassa selvitäkseen Googlen AndroidAutoa vastaan. Sitten on vielä Windows-puhelimet, joille ei löydy toistaiseksi minkäänlaista ratkaisua. Ehkäpä tässä olisi MirrorLinkin todellinen mahdollisuus.
Tästä pidimme
- kaikille soveltuva standardi
Tämä ärsytti
- erikseen ladattavat sovellukset
- käyttöliittymä
Henry Posa
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
KINTO Flex: Joustava tapa ratkaista Toyota-yritysautoilutarpeet
Hyundai: Esittelee täysin uuden Hyundai Ioniq 9 SUV:n lounge-tyylisen sisätilan
Tesla Cybercab: Esillä valikoiduissa Tesla Storeissa
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Uusi päästötavoite astuu voimaan – Stellantis-merkkien maahantuoja arvioi vaikutukset Suomessa
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Suzuki eVitara: Tällainen on Suzukin ensimmäinen täyssähköauto, joka tulee markkinoille etu- ja nelivetoisena
Alfa Romeo Junior: Tarjolla kuppi-istuimet – ja toimintamatkaa jopa 410 kilometriä
MG Cyberster: Brändin historian tehokkain malli, täyssähköinen Roadster saapui Suomen markkinoille
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
Koeajossa Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic: Kompaktimpi vaihtoehto
Koeajossa Lexus RX 450h+ AWD A Executive: Jyhkeä ilmestys
Koeajossa Mitsubishi ASX 1.3 MHEV Intense AT: Salaneuvos
Koeajossa Toyota Corolla Touring Sports 2.0 Hybrid GR Sport: Taloudellista suorituskykyä
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Stereo Box E
Rakkaudella remontoitu torppa sisustettiin 1920-luvun tyyliin
Arvokasta bassotoistoa
Goldring GR3 -levysoitin
Lohikäärmeen jäljillä
LAB12:sta uusi integroitu vahvistin
Viritetty kuuntelunautinnolle
Aatami pöydälle
Näin luot järjestystä jääkaappiin ja vähennät samalla ruokahävikkiä
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
KINTO Flex: Joustava tapa ratkaista Toyota-yritysautoilutarpeet
Hyundai: Esittelee täysin uuden Hyundai Ioniq 9 SUV:n lounge-tyylisen sisätilan
Tesla Cybercab: Esillä valikoiduissa Tesla Storeissa
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
KOEAJOT
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
KINTO Flex: Joustava tapa ratkaista Toyota-yritysautoilutarpeet
Hyundai: Esittelee täysin uuden Hyundai Ioniq 9 SUV:n lounge-tyylisen sisätilan
Tesla Cybercab: Esillä valikoiduissa Tesla Storeissa
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Uusi päästötavoite astuu voimaan – Stellantis-merkkien maahantuoja arvioi vaikutukset Suomessa
Suzuki eVitara: Tällainen on Suzukin ensimmäinen täyssähköauto, joka tulee markkinoille etu- ja nelivetoisena
Alfa Romeo Junior: Tarjolla kuppi-istuimet – ja toimintamatkaa jopa 410 kilometriä
MG Cyberster: Brändin historian tehokkain malli, täyssähköinen Roadster saapui Suomen markkinoille
Suzuki ja Toyota: Syventävät yhteistyötä sähköistettyjen ajoneuvojen osalta
Kuudes OTA-päivityspaketti: Saatavana nykyisiin Smart-malleihin - 1.5.0-tason OTA-päivitykset tuovat suosikkiasetukset yhden painikkeen taakse
LUETUIMMAT
Hennessey H1000 Escalade-V -katumaasturi: Ahmii superautoja evääksi
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Ensimmäiset täyssähköiset Ford Caprit: Nyt matkalla ensimmäisille Capri-asiakkaille lähes neljään vuosikymmeneen
Tesla Model Y: Nyt saatavana Suomessa 7-paikkaisena versiona
Uusi ladattava hybridi Audi A3 Sportback TFSI e: Sähköinen toimintamatka yli kaksinkertaistui jopa 143 kilometriin - myynti alkaa Suomessa lokakuussa
Uudet Citroën C4 ja Citroën C4 X: Erityistä mukavuutta
Peugeotin uusi Long Range -mallisto: Peugeot E-3008 Long Range yltää jopa 700 km toimintamatkaan, yhdessä Peugeot E-5008 Long Range -mallin kanssa
Uusi kiinalainen katumaasturi rantautui Suomeen – omaa jopa 100 kilometrin sähköisen toimintamatkan
Uusi Mini Cooper Cabriolet: Varustettu täysautomaattisella katolla
Mitsubishi Outlander -katumaasturi: Täysin uuden mallin Suomen-hinnat julkistetaan vielä syksyn aikana
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi
Kevään Tulo – Valmista Autosi Kesäkauteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nopealaina.fi
Säästä rahaa ja aikaa: Parhaat autolainat 2024 vertailussa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rahalaitos.fi
Rahoitusratkaisuja autounelmien toteuttamiseen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: AXOLAINA.FI
Rahan säästäminen vertailemalla eri lainavaihtoehtoja
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: RAHALAITOS.FI