Iso eläin on pimeällä pelottava yllätys. Pimeänäköavustinkokeilussa käytettiin hevosta aitoja hirviä kun saa tielle vain pyytämättä
Raimo Tengvall
Ota haltuun ajaminen pimeällä - testasimme kaksi pimeännäköavustinta
Pimeänäkökuva näyttää jännältä luksusauton mittaristossa. Siitä saa kuitenkin hyötyä vasta sitten, kun pimeän yllätyksistä varoitetaan näytössä, merkkiäänellä tai ajovaloja vilkuttamalla.
Kokeilimme tätä juttua varten uusimpia pimeänäköjärjestelmiä uusilla Audi Q7:llä ja Mercedes-Benz S-sarjalaisella. Järjestelmällä varustettua autoa kysyttiin myös BMW:ltä ja Lexukselta, mutta niillä kummallakaan ei ollut Suomessa esittelykäytössä pimeänäöllä varustettuja autoja.
Ainakin viihdearvo näissä on taattu. Mittariston näyttöön ilmestyvä kuva näyttää Mercedeksen infrapunakameran kuvassa varsin samalta kuin luonnossakin, mutta tyylikkään mustavalkoisena.
Audin lämpökamerakuvassa puolestaan korostuvat lämpimät kohteet. Päivällä puolestaan näkyy, mihin kohtiin aurinko paistaa. Kaupunkiliikenteessä korostuvat lämpimät autot ja erityisesti niiden moottorit ja renkaat. Ihmisten ääriviivat näkyvät varsinkin ohuiden vaatteiden alta melkein liiankin hyvin.
Voi näistä olla kuitenkin hyötyä myös yllättävillä tavoilla. Audin lämpökameraa kerrotaan käytetyn jopa talon lämpövuotojen tutkimiseen. Tämä tosin vaatii mahdollisuutta ajaa auton keula riittävän lähelle tutkittavaa kohdetta.
Sovellettu ”hirvitesti”
Pimeässä laitteita kokeiltiin maantieajossa heijastimettoman jalankulkijan ja hirven havaitsemiseen. Hirveä esitti kokeilussa sipoolaisen Stall Nybackan suomenhevonen Carisma. Kiltti ratsu oli helppo saada haluttuun aikaan haluttuun paikkaan.
Kokonaisuutena pimeänäköavustinjärjestelmistä jäi sellainen olo, että niistä on hyötyä. Jos ajaa paljon pimeillä maanteillä, järjestelmän tuomaa pientä lisäturvaa arvostaa.
Mutta vielä sitäkin tärkeämpää ovat kunnolliset valot. Onneksi valokuviotaan älykkäästi muuttavat led-valot yleistyvät vauhdilla. Niille on monta nimeä, kuten Matrix LED ja Multibeam LED. Ne mahdollistavat jatkuvan kaukovaloilla ajamisen, sillä valoja himmennetään edellä ajavan ja vastaantulijoiden kohdilta – muualle suunnataan kaukovaloa. Hyvillä valoilla varustetussa autossa ei tarvita pimeänäköavustinta – mutta ei siitä tietenkään haittaa ole.
Audin laite pimeällä
Pimeänäköavustin eli Night vision on tarjolla A6-, A7-, A8- ja Q7-malleihin. Autoverollinen hinta on mallista riippuen 3 500–4 100 euroa.
Night visionin toiminnan perusta on keulassa Audi-logon vasemmanpuoleisimmassa rinkulassa oleva lämpöön reagoiva infrapunakamera. Sillä on oma puhdistuksensa ja lämmitys lumikelien varalta. Kameran kuva tulee mittaristonäytölle, kun laite painetaan käyntiin kojelaudassa olevasta napista.
Lämpökamerakuva on epämääräinen, joten se ei herätä ainakaan liikaa huomiota. Autoa ei voi ajaa vain sitä katsoen. Toisaalta kuvassa näkyy oudosti ja hauskasti sellaisiakin lämpimiä asioita, joilla ei ole merkitystä ajamisen kannalta.
Hassu hyötykäyttö: Audin lämpökameralla voi suurpiirteisesti tutkia vaikka talon lämpötaloutta. Kuvassa näkyy, miten lämpöpatteri hohkaa pystyn ikkunan alla.
Raimo Tengvall
Oikeasti hyötyä tulee täyspimeällä tiellä ajettaessa, jolloin jo kaukana näkyvä pieni vaalea piste voi olla jotakin huomionarvoista. Havaitsimme hirveä esittäneen hevosen näytössä jo noin 200 metrin päästä. On hyvä lisä, että järjestelmään kuuluu ihmisten ja eläinten tunnistus.
Havaittu ihminen tai eläin merkitään ensin keltaisella suorakulmiolla. Tämän pitäisi tapahtua ohjekirjan mukaan noin 10–90 metrin päässä, mutta testissä sen havaittiin toimivan jopa yli sataan metriin saakka. Muuten melko tummasta näytöstä voi hyvinkin huomata, että nyt edessä on jotakin.
Yhdessä Matrix LED -valojen kanssa hyödyllisen lisävarmistuksen havaitsemiselle antaa jalankulkijan valaisu. Kun nopeutta on pimeällä yli 60 km/h eikä muita autoja ole lähellä, systeemi väläyttää valoja kohti pimeydestä havaitsemaansa jalankulkijaa. Näin hänet ainakin havaitsee.
Miinuspuolet
Huonona puolena on se, että nopeutta on tosiaankin oltava maantieajonopeuden verran, eikä toimintoa ole tehty eläinten havaitsemiseen. Ne toivottavasti havaitaan muuten, ja niistä varoitetaan piippaamalla.
Pahaa aavistamattomien jalankulkijoiden silmille Audi sen sijaan väläyttää ultrakirkkaita led-valojaan. Suomessa ihmiset käyttävät pimeällä onneksi melko hyvin heijastimia – heidät kyllä näkisi ilman sokaisemistakin. Eläimet sen sijaan tekisi mieli nähdä lämpökamerakuvan ja kohteeseen suunnattujen valonvilkautusten avulla.
Audin hyvillä Matrix LED -valoilla eläimen voi kyllä huomata jo silmilläkin, mutta välttämättä näin ei ole. Hirveä myös väriltään muistuttanut hevonen maastoutui testissä pelottavan hyvin syksyiseen maisemaan.
Jalankulkijasta tulee Audissa varoitus näyttöön ja äänellä. Jos nopeutta on pimeällä yli 60 km/h, niin jalankulkijaa kohti vilkutetaan myös valoja.
Raimo Tengvall
Onneksi Audin pimeänäköavustin varoittaa mittaristokuvaan ilmestyvien symbolien lisäksi myös tehokkaammin. Kun vaara on lähempänä ja selkeästi ajosuunnassa, tulee varoitus tuulilasinäytölle ja varoituspiippaus on voimakas – väsyneempikin kuski havahtuu viimeistään tuohon piippaukseen ja ymmärtää hidastaa vauhtia.
Varoitukset tulevat kuuluviin ja näyttöön, vaikka keskinäytössä olisi sillä hetkellä muuta. Pimeänäköavustin pitää laittaa itse päälle, jotta se toimii taustalla. Tällä tavalla pimeällä ajamiseen saa kuitenkin selvää lisäturvaa. Jos lisävarusteisiin on varaa sijoittaa, niin paljon pimeässä ajaville isompaa Audia hankkiville night visionia voi jopa suositella.
Mercedes-Benzin laite pimeällä
Night View Assist Plus on saatavilla S-sarjalaiseen. Järjestelmän autoverollinen lisähinta alkaa versiosta riippuen noin 3 800 eurosta.
Järjestelmässä on kaksi infrapunakameraa: lyhyemmän alueen kamera tuulilasissa ja lämpöön reagoiva pidemmän alueen kamera etusäleikössä. Mustavalkoista kuvaa katsotaan mittariston keskellä, kun laitteen painaa napista päälle. Kuvaa saattaa jäädä katsomaan liiankin pitkään, ja periaatteessa autoa voisi ajaa sen avulla – mutta käytännössä pelkästään sen tuijottaminen on vaarallista.
Kun on pimeää ja nopeus nousee yli 10 km/h:n, niin ajovalojen oheen syttyvät kaukovalojen tehoiset infrapunavalot. Niillä on tarkoitus tehostaa infrapunakameroiden näkemää aluetta myös silloin, kun auton omat kaukovalot eivät ole päällä.
Spotlight-toiminto vilkuttaa erikoistehokkaita led-kaukovaloja kohti jalankulkijaa, jotta tämä varmasti huomataan. Valitettavasti toiminto ei toimi eläinten kohdalla.
Raimo Tengvall
Hyötyä tunnistuksesta
Käytännössä infrapunavalolla tehostetusta kuvasta itsessään ei ainakaan testissä havaittu erityistä hyötyä. Koska S-sarjan kaukovalot ovat jatkuvasti muuttuvan valokuvion omaavat Multibeam LED -valot, ne valaisevat kaiken muun paitsi vastaantulijan kohdan tiestä. Kaukovalot voi siis pitää käytännössä aina päällä, ja niillä näkee todella hyvin.
Hieman hyötyä voi saada jalankulkijoiden ja eläinten tunnistuksesta. Lämpökamera havaitsee ne pimeydestä, vaikka valoilla niitä ei jostakin syystä näkisikään. Tällöin kuvaruutuun tulee punainen merkintä havaitusta eläimestä tai ihmisestä. Havaintoetäisyydeksi luvataan ihmiselle 160 metriä ja eläimelle sata metriä.
Kokeilun perusteella etäisyydet pitävät suunnilleen paikkaansa, ja toiminto kyllä sinänsä toimi. Näyttöön ilmestyi punaiset kehykset jopa auton edestä juosseen jäniksen ympärille, vaikka toimintaa ei pitäisi edes olla pieneläimillä.Välillä ihminen ja hevonen tulivat näyttöön merkityiksi jo ennen kuin kuljettaja näki ne. Erityisesti lähivaloilla ajettaessa ja vastaantulijan häikäistessä toiminnosta on siis hyötyä – jos kuski vain huomaa näyttöön ilmestyvän punaisen alueen…
Mercedeksen pimeänäköavustimen voi laittaa päälle napista, tai sen voi säätää kytkeytymään automaattisesti, jos pimeällä maantiellä havaitaan eläin tai ihminen.
Raimo Tengvall
Tällöin on etua, jos järjestelmän on pitänyt vain taustalla toiminnassa mutta ei näytössä. Jos silloin pimeällä yli 60 km/h:n nopeudessa havaitaan ihminen tai eläin, niin pimeänäkönäyttö syttyy yhtäkkiä mittaristoon. Yllättäen muuttuvan mittaristonäkymän huomaa helpommin kuin valmiina olevaan näkymään ilmestyvän punaisen pisteen.
Lisäksi Mercedeksen laitteessa on spotlight-toiminto. Kun vauhtia on pimeällä yli 60 km/h ja kaukovalojen automaattitoiminto on päällä, niin systeemi väläyttää valoja havaitsemaansa jalankulkijaa kohti. Näin hänet ainakin havaitsee myös mittaristonäyttöön katsomatta.
Miinuspuolia
Huonona puolena on tosiaan se, että nopeutta on oltava maantienopeuden verran, eikä toimintoa ole tehty eläinten havaitsemiseen. Hirvet ja muut eläimet pitää siis edelleenkin bongata mittaristonäytöstä. Mutta pahaa aavistamattomien kävelijöiden silmille Mersu väläyttää ultrakirkkaita led-valojaan.
Heijastinta käyttävät ihmiset kyllä näkisi ilman sokaisemistakin, mutta eläimet sen sijaan tekisi mieli nähdä lämpökameran ja kohteisiin suunnattujen valonvilkautusten avulla.
Audiin verrattuna Mercedeksen järjestelmä ei ole aivan yhtä suositeltava, koska siitä puuttuu äänivaroitus. Piippausvaroituksen huomaa ajaessa selkeämmin kuin mittaristokuvan muutoksen. Näin Mercedes jää käytännössä turvallisuudessa kakkoseksi, mutta toisaalta se toimii tyylikkäämmin.
Raimo Tengvall
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
Tämän vuoden PIkes Peakin mäkikisa ajetaan 25. kesäkuuta, jolloin ohjaismissa tulee olemaan Raphaël Astier.
Alpine
Tämän vuoden PIkes Peakin mäkikisa ajetaan 25. kesäkuuta, jolloin ohjaismissa tulee olemaan Raphaël Astier.
Alpine
Volvo V90 Cross Country on jykevän tyylikäs ilmestys.
Toni Lindström
Volvo V90 Cross Country on jykevän tyylikäs ilmestys.
Toni Lindström
Premium-metalliväri on testiyksilössä hätkähdyttävän syväefektinen Fantastic Red.
Juha Peltonen
Premium-metalliväri on testiyksilössä hätkähdyttävän syväefektinen Fantastic Red.
Juha Peltonen
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Koeajossa Hyundai i30 N 2.0 T-GDI 8DCT 280 hv Hatchback: Arjen torjuntaan
Koeajossa Kia Sorento 1.6 T-GDI PHEV AWD Business Luxury 5P: Varusteltu pistokeladattava
Koeajossa Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio 2.9 V6 Biturbo: Valtteri Bottaksen siviiliauto
Callum Skye: Sähkölinjalla maastossa?
Opel Astra ST -farmariversiot: Rantautuivat Suomeen
Renault 5 E-Tech electric: Renault paljastaa uuden 5 E-Tech electricin saloja
Dacia Duster: Kolmannen sukupolven mallissa on kaikki uutta – perusrakenteesta alkaen
Vuoden Auto Suomessa 2024: Finalistit on valittu!
Jos kuvittelit nähneesi kaikki maailman pakettiautot, erehdyt! Škoda 1203 -pakettiauton esittelystä on kulunut 55 vuotta!
2024 Porsche Panamera: Enemmän toimintamatkaa, lisää tehoa ja ilmajousitus
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa Hyundai i30 N 2.0 T-GDI 8DCT 280 hv Hatchback: Arjen torjuntaan
Koeajossa Kia Sorento 1.6 T-GDI PHEV AWD Business Luxury 5P: Varusteltu pistokeladattava
Koeajossa Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio 2.9 V6 Biturbo: Valtteri Bottaksen siviiliauto
Koeajossa Cupra Born e-Boost 170 kW 77 kWh: Kuparilla koristeltu sähköinen katseenvangitsija
Koeajossa Kia Niro 1.6 GDI Hybrid Business Luxury DCT 18”: Vähällä menee
Koeajossa Ford Focus ST-Line 1.0 EcoBoost Hybrid 155 hv A7: ”Kadunmiehen RS”
Koeajossa Volvo V90 Cross Country: Pitkille taipaleille
Koeajossa Dacia Jogger TCe 110 Extreme 7P: Iso perheen perusauto
Ensikoeajossa Ford Mustang Mach I: Äänivallia kiusaamassa
Koeajossa Jaguar E-Pace P300e Plug-in Hybrid R-Dynamic S: Kissaperheen moniosaaja
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Sisustussuunnittelija toteutti perheen toiveet: "Kunhan ei valkoista"
Ortofon 2M-äänirasia laihdutuskuurilla
Electrocompanietilta uudet monopäätteet
Taikuuden taide
Uusi äänivarsi Sveitsistä
Tässä on Suomen kaunein koti! Jarin ja Mikan idyllinen puutalo voitti Suomen kaunein koti 2023 -kilpailun
Ukkosenjumalan vasara
Trianglelta uusi langaton kaiutin
Advance Parisin putki-cd-soitin
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Koeajossa Hyundai i30 N 2.0 T-GDI 8DCT 280 hv Hatchback: Arjen torjuntaan
Koeajossa Kia Sorento 1.6 T-GDI PHEV AWD Business Luxury 5P: Varusteltu pistokeladattava
Koeajossa Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio 2.9 V6 Biturbo: Valtteri Bottaksen siviiliauto
Callum Skye: Sähkölinjalla maastossa?
Opel Astra ST -farmariversiot: Rantautuivat Suomeen
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
KOEAJOT
Koeajossa Hyundai i30 N 2.0 T-GDI 8DCT 280 hv Hatchback: Arjen torjuntaan
Koeajossa Kia Sorento 1.6 T-GDI PHEV AWD Business Luxury 5P: Varusteltu pistokeladattava
Koeajossa Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio 2.9 V6 Biturbo: Valtteri Bottaksen siviiliauto
Koeajossa Cupra Born e-Boost 170 kW 77 kWh: Kuparilla koristeltu sähköinen katseenvangitsija
Koeajossa Kia Niro 1.6 GDI Hybrid Business Luxury DCT 18”: Vähällä menee
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Callum Skye: Sähkölinjalla maastossa?
Opel Astra ST -farmariversiot: Rantautuivat Suomeen
Renault 5 E-Tech electric: Renault paljastaa uuden 5 E-Tech electricin saloja
Dacia Duster: Kolmannen sukupolven mallissa on kaikki uutta – perusrakenteesta alkaen
Vuoden Auto Suomessa 2024: Finalistit on valittu!
2024 Porsche Panamera: Enemmän toimintamatkaa, lisää tehoa ja ilmajousitus
Rami Kittilä: astara Swedenin Country Directoriksi
Opel Vivaro: Sai uuden Vizor- brändi-ilmeen
Veho aloittaa uudistuneen täyssähköisen smart-malliston maahantuonnin ja myynnin: Ensimmäiset asiakasautot saapuvat Suomeen huhtikuussa 2024 – malli voitti Auto Bildin Kultaisen Ohjauspyörän
Mitsubishi Colt: Suomeen marraskuussa – myös hybridiversiona
LUETUIMMAT
Volkswagen T-Cross: Uudistuneessa mallissa on tuntuvasti aiempaa laajempi vakiovarustelu
Volkswagen ID.7 Tourer: Ensisilmäys tulevaan malliin
Austin J40 -polkuauto: Joka pojan unelma uustuotantona
Škoda Superb: Enemmän tilaa, mukavuutta ja uusinta tekniikkaa
2024 Porsche Panamera: Enemmän toimintamatkaa, lisää tehoa ja ilmajousitus
BMW: Aloittaa akkukennojen mallikappaleiden tuotannon Saksan Parsdorfissa
Opelin hyötyajoneuvomallisto: Uuden sukupolven Combo, Vivaro ja Movano julkistettiin - lisäksi lähitulevaisuudessa julkistetaan myös Movano-vetypakettiauto
Polestar: Esitteli innovaatioita ensimmäisessä Polestar Day -tapahtumassa
Renault Twingo Legend: Inspiraatio vuoden 1993 Twingosta – luvassa jopa 10 kWh/100 km keskikulutus
Veho aloittaa uudistuneen täyssähköisen smart-malliston maahantuonnin ja myynnin: Ensimmäiset asiakasautot saapuvat Suomeen huhtikuussa 2024 – malli voitti Auto Bildin Kultaisen Ohjauspyörän
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN