Molempien Toyotien ajotuntuma on melko samanlainen.
Oskari Pentti
Kumpi Toyota voittaa? Vertailussa C-HR AWD ja C-HR Hybrid
Kumpi on pätevämpi, hybridi vai nelivetoinen bensaturbo? Oikeastaan nelivetoisuuden puolesta puhuu vain kaksi asiaa.
C-HR on pirteästi erilaisen näköinen Toyota, mutta sitä ei ole kuitenkaan muotoiltu yliampuvasti.
Erilaisesta tekniikasta huolimatta vertailtavat mallit eivät eroa toisistaan korin muotoilun osalta, joten niiden tiloissakaan ei ole eroja.
Toyotan crossover-konsepti on varsin samanlainen kuin monella muullakin merkillä, mutta on siinä myös eroja. C-HR on korkeampi kuin tavalliset henkilöautot, mutta korin muotoilu on onnistunut hyvin, ja Toyota-uutuus näyttää varsin matalalta.
Coupémainen kori
Suurempi korkeus helpottaa kuljettajan paikalle pääsemistä, ja tyylikäs kori kätkee sisäänsä kelvolliset tilat. Etuistuimen säätövaroissa on riittävästi reserviä, vaikka joku saattaa kaivata ohjauspyörän pitkittäissäätöön lisää liikevaraa, että ratin saisi lähemmäs kuljettajaa.
Takaistuimelle meneminen on niin ikään varsin vaivatonta. Takaoven ulkokahva saattaa haetuttaa itseään, sillä se on sijoitettu oven ylänurkkaan. Paikka on aikuiselle käyttäjälle varsin luonteva, mutta kun lapset availevat takaovia, iskee pieni pelko kahvan kestävyydestä, sillä kurottelemalla kahvaa vetävä pienokainen näyttää roikkuvan kahvassa. Ulospäin vedettävä kahva on kuitenkin varsin tukevan oloinen ja tyylikäs.
Takaoven avaamisen yhteydessä tulee tunne, että pääntilaa on vähän. Oviaukon muotoilu on omiaan lisäämään tätä tunnetta, sillä aukon takalaita kaartuu varsin voimakkaasti alaspäin. Istuimella on kuitenkin täysikasvuiselle aikuisellekin varsin hyvin tilaa. Tilantuntu on ehkä hieman ahdistava, sillä voimakkaasti kaartuva kattolinja rajaa sivuikkunoiden kokoa varsin paljon, joten pitkä matkustaja joutuu hieman kurkkimaan nähdäkseen sivulle. C-HR:n varsin coupémainen muotoilu on tyylikäs, joten takaistuimella syntyvä pieni klaustrofobinen tunne on helppo antaa anteeksi.
Hybriditekniikalla varustetun coupémaisen crossoverin polttoainetalous on hyvä.
Oskari Pentti
Nelivetoisuus takaa linjakkaalle C-HR:lle paremman etenemiskyvyn.
Oskari Pentti
Myös kojelaudan muotoilu on pirteän erilainen. Alkuun saattaa näyttää siltä, että keskinäyttö peittää näkymiä liikenteeseen, mutta suuresta koosta huolimatta se jää riittävän alas. Muotoilun jälkeen huomio kiinnittyy ohjaamon materiaaleihin: ne näyttävät tyylikkäiltä ja tuntuvat laadukkailta sekä kojelaudassa että muualla.
Vertailtavissa on samanlaiset materiaalit, mutta niiden värityksessä on eroa. Sininen on Toyotalla yleisesti hybridin ”tunnusväri”, joten myös hybridi-C-HR:ssä kojelautaa ja ovia kiertävä koristelista sekä käynnistysnappi ovat siniset. Bensaturbossa samainen lista ja käynnistyspainike ovat ”vaatimattomamman” näköiset.
CVT-vaihteiston erot
Ajotuntuma on periaatteessa melko samanlainen. Jousitus on varsin jämäkkä, joten kori ei kallistele liikoja. Jousitus ei kuitenkaan ole epämukavan kova vaan toimii kokonaisuudessa mainiosti. C-HR on nuorekkaan oloinen – mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että vanhempi kuluttajakunta vieroksuisi sitä. Kokonaisuus on käytön kannalta helppo ja vaivaton.
Molemmissa vertailtavissa oli voimapaketin jatkeena CVT-vaihteisto, joka takaa ajamisen helppouden. Portaaton CVT-vaihteisto vaihtelee välityksiä ohjainyksikön käskyjen mukaan, joten moottorin kierrokset vaihtelevat varsin eritahtisesti ajonopeuteen verrattuna.
Voimakkaissa kiihdytyksissä moottorin käyntinopeus siis kipuaa liki rajoittimen tuntumaan kiihdytyksen aluksi ja pysyttelee korkeana koko kiihdytyksen ajan. Vaikka automaatit muuttavat välityksiään samaan tyyliin, ovat vaihteistot tyystin erilaiset.
Ohjaamon materiaalit näyttävät ja tuntuvat laadukkailta. Tästä kulmasta katsottuna iso keskinäyttö näyttää haittaavan näkyvyyttä, mutta todellisuudessa niin ei tapahdu.
Oskari Pentti
Bensaturbossa on perinteinen metallihihnalla voiman välittävä ”variaattorityyppinen” automaatti, jossa välitys muuttuu hihnan liikkuessa kahden lautaspyöräparin välissä. Hybridin e-CVT koostuu kahdesta sähkömoottorista ja planeettapyörästöstä. Pienempi sähkömoottori on yhteydessä polttomoottorin kampiakseliin, ja se myös käynnistää polttomoottorin ja toimii laturina polttomoottorin käydessä.
Suurempi sähkömoottori on yhteydessä vetoakseliin ja pyörii sen kanssa samaa nopeutta – suurempaa sähkömoottoria käytetään siis voiman välittämiseen. Rakenneeroista huolimatta tuntuma on molemmissa samanlainen, eikä kummallakaan tunnu kiihdytyksissä välityksen vaihtuessa pienintäkään nykimistä.
Erilaiset vetotavat
Hybridin yhteenlaskettu järjestelmäteho on 122 hevosvoimaa. Bensaturbo antaa enimmillään 116 hevosvoimaa, joten vertailtavien olettaisi liikkuvan kutakuinkin samaan tahtiin. Voimanlähteiden ominaisuuksista johtuen kiihdytykset tuntuvat kuitenkin erilaisilta.
Hybridi tarjoaa jo kiihdytyksen alkuvaiheessa sähkömoottorin muhkean väännön, joten se lähtee kiihdytyksen aluksi liikkeelle tuntuvasti terävämmin kuin bensaturbo.
Nelivetoa haluavan on valittava bensaturbo, sillä hybridiä ei saa nelivetoisena. Nelivetoinen C-HR on varsin etuvetopainotteisen tuntuinen, mutta tarvittaessa apuun tuleva takaveto takaa huomattavasti paremman etenemiskyvyn ja liikkeellelähdön paksummassa hangessa ja liukkaissa olosuhteissa. Voimakkaasti kiihdytettäessä voimaa tuupataan aina myös hieman takapyörille, mutta etupyörät vetävät kuitenkin tuntuvasti enemmän kuin takapyörät. Tämä pitää nelivedon ajokäytöksen kaikissa tilanteissa etuvetomaisena eli hivenen aliohjaavana.
Toyotan etuistuimille pääsee helposti, ja istuimien antama tuki on hyvä mutta ei liioiteltu. Joku voi kaivata ohjauspyörän pituussäätöön lisää liikevaraa kohti kuljettajaa.
Oskari Pentti
Parempi pito on toinen nelivetobensaturbon vahvuuksista kaksivetoiseen hybridiin verrattuna. Paljon auraamattomia mökkiteitä ajelevalle nelikko on parempi vaihtoehto, vaikka siinä ei ole hybridiin verrattuna kuin reilu sentin enemmän maavaraa. Toinen merkittävä ero nelikon eduksi on vetomassoissa. Hybridin sallittu vetomassa on 725 kg, on perävaunussa jarrut tai ei. Nelivetoisella C-HR:llä saa vetää 720 kg painavaa jarrutonta ja 1 100 kg painavaa jarrullista kärryä.
Kulutuserot
Jos nelivetoisuudelle ei ole tarvetta ja kaksivetoisuus riittää, niin voimanlähteiden ominaisuuksista johtuen hybridi on miellyttävämmän tuntuinen. Tämä koskee siis myös kaksipyörävetoista 1,2-litraista turboversiota.
Vaikka C-HR kulkee alhaisemmilla nopeuksilla pelkällä sähköllä, Toyotan hybridijärjestelmällä ei tavoitella maksimaalista ajomatkaa pelkän sähkömoottorin voimin. Sähköapuri toimii useimmiten keventämässä polttomoottorin työtaakkaa silloin, kun se on raskaimmillaan – siis kiihdytettäessä. Tämä helpotus takaa sen, että hybridin 1,8-litrainen moottori kuluttaa vähemmän polttoainetta kuin kuusi desilitraa pienempi bensaturbo.
Toyotan hybridijärjestelmä leikkaa suuret kulutuspiikit pois eritoten ajo-olosuhteissa, joissa kulutus lisääntyy perinteisesti polttomoottorilla eniten. Normitetuissa kulutuslukemissa on 54 prosentin etu hybridin eduksi, vaikka maantiesyklillä se kuluttaakin ”vain” 28 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin bensaturbo.
Sähköapurin toiminta oli helppo huomata jo auton omalla kulutusmittarilla. Lyhytaikaisen kulutuksen lukemat olivat hybridillä varsin samansuuruisia, ajelipa sillä sitten paljon kiihdytyksiä sisältävää taajama-ajoa tai tasaisemmalla nopeudella maantiellä. Bensaturbon kulutuslukemat ovat ihan hyväksyttävät matka-ajossa, mutta tiuhaan liikennevaloista kiihdyteltäessä polttoaineenkulutus lisääntyy huomattavasti enemmän kuin hybridillä.
C-HR:n nelivetomalli on melko etuvetopainotteinen. Akseleiden välistä voimanjakoa voi seurata monitoiminäytöltä.
Oskari Pentti
Toyotan hybridimallissa kookkaalta keskinäytöltä voi seurata, miten energia kulkee voimanlähteiden ja akuston välillä.
Oskari Pentti
Säästö kiikarissa
Hybridiin verrattuna nelivetomalli on samoilla varusteilla lähes 4 500 euroa kalliimpi, joten vain kuluja mietittäessä hybridi on aina parempi vaihtoehto. Nelivetoisuuden perusteet tulevat siis veto- ja etenemiskyvystä, eivät ekologisuudesta.
Jos vertailuun vedetään mukaan kaksivetoinen 1,2-litrainen turbo, jää hybridi hopealle vain kolmessa asiassa. Myös kaksivetoisella 1,2-litraisella bensaturbolla jarrullisen kärryn suurin sallittu vetomassa on 1 100 kg, se on samoilla varusteilla vajaat 900 euroa hybridiä edullisempi, ja sen maavara on siinä reilun sentin suurempi kuin hybridissä. Hintaero tosin kuoleentuu varsin nopeasti polttoainekuluissa, joten oikeastaan vain suurempaa vetomassaa kaipaavan kannattaa valita 1,2-litrainen bensaturbo.
Norminmukaiset kulutukset eivät täsmää millään autolla todellisiin kulutuslukemiin – ajotapa ja ajo-olosuhteet vaikuttavat suuresti kulutukseen – mutta ne kertovat kulujen suunnan. Toyotan nettisivustolla on hybridilaskuri, jolla voi verrata vuotuisia kuluja nykyiseen autoon. Myös sen avulla hybridi vetää vertailtavista pidemmän korren. Polttoainekulutuksessa, ja sitä kautta myös CO2-päästöissä, hybridi on 40 prosenttia edullisempi. Valtiovallan langettamissa autoilun vuotuisissa maksuissa säästöä tulee vuodessa 30 prosenttia hybridin eduksi.
Tämän kaksikon välillä on varsin helppo tehdä valinta, jos perävaunun veto tai auraamattomat sivutiet eivät ole jokapäiväistä kauraa. Myös itseään sen paremmin ”vihreäksi” tuntevalle hybridi on voimalähteen ominaisuuksien ja kulutuksenkin osalta osuvampi valinta kuin pienempi bensaturbo.
Yhteenveto
Hybridi on parempi valinta lähes kaikilla mittapuilla mitattuna. C-HR ei kulje pelkällä sähköllä kovin pitkiä matkoja, mutta ei sitä ole siihen suunniteltukaan. Hybridijärjestelmän filosofia on keventää polttomoottorin kuormaa ja alentaa sitä kautta kulutusta.
1,2-litraisen bensaturbon etuna on huomattavasti suurempi jarrullisen perävaunun sallittu vetomassa hybridiin verrattuna, on auto kaksi- tai nelivetoinen. Koeajettu nelivetoversio tarjoilee varsin etuvetopainotteisenakin tuntuvasti kaksivetoista paremman etenemiskyvyn.
TEKNISET TIEDOT: 1.2 TURBO
Moottori: R4, turbo
Iskutilavuus: 1197 cm3
Teho kw (hv)/r/min: 85 (116)/5600
Sähkömoottorin teho: -
Järjestelmäteho: -
Vääntömomentti Nm/r/min: 185/1500−4000
Kiihtyvyys 0−100 km/h: 11,4 s
Huippunopeus: 180 km/h
EU-kulutus*: 7,6/5,7/6,3 l
CO2-päästöt: 144 g/km
Tankki: 50 l
Vaihteisto: CVT-automaatti
Vetotapa: neliveto
Omamassa: 1510 kg
Kantavuus: 410 kg
Vetomassa (jarruilla/jarruitta): 1100/720 kg
Maavara: 160 mm
Tavaratila: 370 l
Pituus/leveys/korkeus: 4360/1795/1565 mm
TEKNISET TIEDOT: 1.8 HYBRID
Moottori: R4
Iskutilavuus: 1798 cm3
Teho kw (hv)/r/min: 90 (122)/ei ilmoitettu
Sähkömoottorin teho: 53 kW(72 hv)
Järjestelmäteho: 90 kW (122 hv)
Vääntömomentti Nm/r/min: 142/3600, sähköm. 163
Kiihtyvyys 0−100 km/h: 11,0 s
Huippunopeus: 170 km/h
EU-kulutus*: 3,5/4,1/3,9 l
CO2-päästöt: 87 g/km
Tankki: 43 l
Vaihteisto: e-CVT-automaatti
Vetotapa: etuveto
Omamassa: 1460 kg
Kantavuus: 460 kg
Vetomassa (jarruilla/jarruitta): 725/725 kg
Maavara: 148 mm
Tavaratila: 370 l
Pituus/leveys/korkeus: 4360/1795/1555 mm
Oskari Pentti
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
Kaksiovisen Coupén uusi sukupolvi on näyttävämpi, erottuvampi ja urheilullisempi kuin koskaan aiemmin. [BMW / Creative Commons]
Fabian Kircbauer
Kaksiovisen Coupén uusi sukupolvi on näyttävämpi, erottuvampi ja urheilullisempi kuin koskaan aiemmin. [BMW / Creative Commons]
Fabian Kircbauer
Suzuki Swace on itselataava hybridi, jossa 1,8-litraisen bensiinimoottorin ja kahden sähkömoottorin yhteistyö sujuu saumattomasti. Liikkeelle lähdetään äänettömästi sähköllä ja polttomoottori liittyy mukaan vauhdin kasvaessa tai kiihdytettäessä. Ajoakustolla pystyy ajamaan vähän väliä.
Juha Peltonen
Suzuki Swace on itselataava hybridi, jossa 1,8-litraisen bensiinimoottorin ja kahden sähkömoottorin yhteistyö sujuu saumattomasti. Liikkeelle lähdetään äänettömästi sähköllä ja polttomoottori liittyy mukaan vauhdin kasvaessa tai kiihdytettäessä. Ajoakustolla pystyy ajamaan vähän väliä.
Juha Peltonen
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
BMW: Sähköautojen latauspalvelu avautuu Suomessa
Pihavaja tarjoaa monipuolista säilytystilaa helposti
Täyssähköinen Volkswagen ID.3 -malliperhe laajenee: Uusia varustelu- ja tehoversioita saapui Suomeen
Voisi olla kova juttu? Käytetty Audi S8 4.2 quattro väijyy eBaylla – alkaen-hinta Saksassa alle 7000 euroa!
Miten olisi Tesla Model S Convertible? Italiassa sellaisia valmistetaan muunnostyönä!
Citroën C4 ja täyssähköinen ë-C4: Uuden sukupolven Hatchbackeja
Etrusco: Uusi matkailuautomerkki saapui Suomeen
No nyt alkaa kuulostaa villiltä: Miltä kuulostaisi Corvetten keulalla toteutettu katumaasturi…?
Hyundai Bayon: Ensimmäiset teaser-kuvat julkaistiin
Audin täyssähköautomallisto laajenee: Audi Q4 e-tronin ja Audi e-tron GT:n ennakkovaraus alkoi Suomessa
HYÖTYJUTUT
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
Näin sujuu koiran kuljetus autossa - täsmäohjeet
KOEAJOT
Koeajossa Ford Focus Active 1.5 EcoBoost 182 hv A: Lisäarvoa perhekäyttöön
Koeajossa Škoda Karoq 2.0 TSI 4x4 Sportline DSG: GT-tason katumaasturi
Koeajossa Nissan Micra IG-T 100 S/S Xtronic N-Connecta A: Persoonallinen lähestymistapa
Koeajossa Hyundai i30 N Fastback Performance Pack: Menovedet silmissä
Koeajossa Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 177 hv 7DCT 4WD N Line: Urheilujuhlan tuntua
Koeajossa Kia Optima Sportswagon PHEV Business Luxury AW A/T: Töpselifarkku
Koeajossa BMW 320d xDrive Sedan Business M Sport: Kärppä iskee
Koeajossa Dacia Duster: Turbokoneen säveliä
Koeajossa Mercedes-Benz A-sarjan Sedan: Virtaviivainen A-sarjalainen
Koeajossa Fiat 500X: Perheautojen väriläiskä
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Hyvä hankinta: Kaunis kaadin
USAn herkkuja
JBL-klassikko juhlii
Näin sisustat keltaisella
Toimiva koti vanhassa kerrostalossa
Revelin uudet beryllium-kaiuttimet
Wharfedalen uusi Diamond 12 -sarja
KEFin uusi Uni-Core-subbari
Tasasuuntaajaputkisimulaattori
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
Älä roiku takapuskurissa!
Heijastimeen sensorit ja ledit: Älyheijastin parantamaan jalankulkijan turvallisuutta
Ajonvakautusjärjestelmä: Löytyy melkein joka toisesta henkilöautosta
1957 Ferrari 335 S Spider Scaglietti: Onko tämä maailman kallein Ferrari?
Myös uusi auto ostetaan entistä useammin verkosta
Kaista-avustimien ja hätäjarrutusjärjestelmien käyttö kasvussa
Classic Motor Show Lahdessa: Suurten merkkien vuosijuhlia
Nainen yritti 1930-mallisella autolla maailman ympäri – ihosyöpä pakotti keskeyttämään
Lexus LC 500: Maailmanensi-ilta Detroitin autonäyttelyssä
Auto haudattiin maan alle piiloon neuvostojoukoilta: Lähti käyntiin lähes 70 vuoden jälkeen!
UUTTA
BMW: Sähköautojen latauspalvelu avautuu Suomessa
Pihavaja tarjoaa monipuolista säilytystilaa helposti
Täyssähköinen Volkswagen ID.3 -malliperhe laajenee: Uusia varustelu- ja tehoversioita saapui Suomeen
Voisi olla kova juttu? Käytetty Audi S8 4.2 quattro väijyy eBaylla – alkaen-hinta Saksassa alle 7000 euroa!
Miten olisi Tesla Model S Convertible? Italiassa sellaisia valmistetaan muunnostyönä!
HYÖTYJUTUT
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
KOEAJOT
Koeajossa Ford Focus Active 1.5 EcoBoost 182 hv A: Lisäarvoa perhekäyttöön
Koeajossa Škoda Karoq 2.0 TSI 4x4 Sportline DSG: GT-tason katumaasturi
Koeajossa Nissan Micra IG-T 100 S/S Xtronic N-Connecta A: Persoonallinen lähestymistapa
Koeajossa Hyundai i30 N Fastback Performance Pack: Menovedet silmissä
Koeajossa Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 177 hv 7DCT 4WD N Line: Urheilujuhlan tuntua
5 VUOTTA SITTEN...
Älä roiku takapuskurissa!
Heijastimeen sensorit ja ledit: Älyheijastin parantamaan jalankulkijan turvallisuutta
Ajonvakautusjärjestelmä: Löytyy melkein joka toisesta henkilöautosta
1957 Ferrari 335 S Spider Scaglietti: Onko tämä maailman kallein Ferrari?
Myös uusi auto ostetaan entistä useammin verkosta
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
BMW: Sähköautojen latauspalvelu avautuu Suomessa
Täyssähköinen Volkswagen ID.3 -malliperhe laajenee: Uusia varustelu- ja tehoversioita saapui Suomeen
Miten olisi Tesla Model S Convertible? Italiassa sellaisia valmistetaan muunnostyönä!
Citroën C4 ja täyssähköinen ë-C4: Uuden sukupolven Hatchbackeja
Etrusco: Uusi matkailuautomerkki saapui Suomeen
No nyt alkaa kuulostaa villiltä: Miltä kuulostaisi Corvetten keulalla toteutettu katumaasturi…?
Hyundai Bayon: Ensimmäiset teaser-kuvat julkaistiin
Audin täyssähköautomallisto laajenee: Audi Q4 e-tronin ja Audi e-tron GT:n ennakkovaraus alkoi Suomessa
Groupe Renaultin viisivuotissuunnitelma: Renaultin uusi aalto
Dacia Bigster Concept: Viisivuotissuunnitelmassa Dusteria isompi katumaasturi
LUETUIMMAT
Täysin uusi Nissan Qashqai: Tarjoaa sähköistetyt voimalinjat
Suomeen on luvattu jopa -30 asteen pakkasia: Tiedätkö, miten suojella autosi akkua?
Stellantis-fuusio: Tiedätkö, mitä se merkitsee konsernin yksittäisille merkeille?
Miltä kuulostaisi leveä korisarja Dacia Dusteriin? Saksassa on ainakin yksi tuning-firma, jolla on asiaan vastaus!
Nokian Hakkapeliitta 10: Alan moderneinta nastateknologiaa
Audin täyssähköautomallisto laajenee: Audi Q4 e-tronin ja Audi e-tron GT:n ennakkovaraus alkoi Suomessa
Ford Mustang Mach I: Suomen hinnat julkistettiin ja myynti käynnistyi
Koeajossa Škoda Karoq 2.0 TSI 4x4 Sportline DSG: GT-tason katumaasturi
Volvon jälleenmyyjäverkosto: Vahvistuu uudella toimijalla
Onko sähköautojen toimintamatkan riittämättömyys tulevaisuudessa vähenevä pelko – vai riippuuko toimintamatka sittenkin Suomessa ihan yksilökohtaisesta tarpeesta?
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
Välillä on väliä – ja nopeudella. Nyrkkisääntö on, että jarrutusmatka nelinkertaistuu kun nopeus kaksinkertaistuu. Vastaavasti nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan puoleen.
Välillä on väliä – ja nopeudella. Nyrkkisääntö on, että jarrutusmatka nelinkertaistuu kun nopeus kaksinkertaistuu. Vastaavasti nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan puoleen.