Takavalojen ja huomiovalojen käyttö on syytä hallita.
Pekka Virtanen
Taka- ja huomiovalot haltuun! Näin käytät niitä oikein
Melkoisessa osassa uusista autoista on mahdollista säätää huomiovalojen toimintaa ohjaavan hämärätunnistimen herkkyyttä. Pimeäperäiset autot heikentävät liikenneturvallisuutta, joten säätö kannattaa pitää ainakin syksyllä ja talvella herkimmillään.
Tässä jutussa päivitetään tietoja siitä, miten eri automerkeillä suhtaudutaan takavalojen palamiseen huomiovalojen kanssa. Täysin uutta valotietoa lienee monelle lukijalle se, että huomiovalojen toimintaa ohjaavan hämärätunnistimen herkkyyttä pystyy säätämään yllättävän monessa uudessa autossa.
Tästä liikenneturvallisuuden kannalta tärkeästä ominaisuudesta ei ole juurikaan kerrottu – autoihin liittyvässä uutisoinnissa on tärkeämpää huomiovalojen ulkonäkö kuin niiden toiminta.
Huomiovalot, joista käytetään myös nimitystä päiväajovalot, ovat tätä päivää. Käytännössä kaikissa uutena myytävissä autoissa on vähintäänkin halogeenipolttimoin toteutetut huomiovalot. Vallitseva trendi on kuitenkin se, että huomiovalot muodostuvat valodiodeista.
Led-tekniikka mahdollistaa automallien etuilmeen yksilöimisen. Ledeillä toteutetut huomiovalot voittavat halogeenihuomiovalot yleensä sekä näyttävyydessä, energiatehokkuudessa että valotehossa. Jälkimmäisen ominaisuuden varjopuoli on se, että huomiovalot valaisevat niin tehokkaasti, että kuljettaja ei välttämättä huomaa ajavansa ”väärillä” valoilla.
Merkittävin ledeihin liittyvä heikkous on se, että ne tuottavat niin vähän lämpöä, että pöllyävä lumi muuraa led-takavalot herkästi umpeen.
Huomiovalojen lainsäädännöstä
Huomiovalolainsäädäntöön liittyvä heikkous liittyy puolestaan taka- eli parkkivalojen palamiseen. Alkuperäinen, Suomen kannalta todella huono päätös oli, että takavalot eivät saaneet palaa huomiovalojen kanssa. Suomessa ei kuitenkaan ole missään vaiheessa kielletty myymästä/käyttämästä autoja, joissa takavalot on kytketty palamaan huomiovalaisinten kanssa.
Takavalottomuutta perusteltiin polttoaineen säästymisellä. Samaan säästöajatukseen kuului myös se, että huomiovaloilla ajettaessa sekä mittarivalot että rekisterikilven valot olivat pimeänä. Varsinkin led-tekniikalla toteutetut takavalot kuluttavat niin vähän energiaa, että takavalottomuudella säästetään varsin olemattomasti polttoainetta.
E-sääntöä muutettiin varsin nopeasti, ja nykyisin takavalot saavat palaa huomiovalojen kanssa.
Automaattisella valojen ohjauksella varustetussa autossa ajovalojen palaminen näkyy mittaristossa tai kytkimen yhteydessä olevasta (vihreästä) merkkivalosta.
Pekka Virtanen
Takavalot tavaramerkkinä
Ikävä tosiasia on, että läheskään kaikki autoilijat eivät tiedä, että auton nokalla palavat ajovalojen sijasta huomiovalot. Myös se, että auton perä on huomiovaloilla ajettaessa pimeä, on monelle yllätys. Valokytkimen eri asentojen merkitys kannattaa opetella käyttöohjekirjan – ja uuden auton kohdalla autokauppiaan – avulla.
Melkoinen osa Suomessa myytävistä uusista autoista on pimeäperäisiä, sillä vain Audin ja Volvon kaikissa malleissa takavalot palavat huomiovalojen kanssa. Škodiin kytketään – joitakin malleja lukuun ottamatta – takavalot Suomessa. Tšekkimerkin lisäksi takavalot saa koodattua palamaan BMW:ssä ja Minissä, mutta tästä työstä veloitetaan.
Led-tekniikalla toteutettavien takavalojen myötä autotehtaat ovat ottamassa myös takavalot keinoksi yksilöidä autojensa ulkonäköä – ja silloinhan niiden pitää tietysti palaa. Renault aloitti tämän liikenneturvallisuuden kannalta hyvän trendin viime vuonna Talisman- ja Mégane-malleissaan.
Takavalot palavat nykyään tehdaslähtöisesti myös uudessa Al-fa Romeo Giuliassa, Citroën C3:ssa, Peugeot 3008:ssa, Seat Atecassa ja Toyota Proacessa.
Erilaisia automatiikoita
Ajovaloautomatiikka, joka sytyttää ajovalot automaattisesti auton käynnistyessä, on Dacioita ja muutaman merkin pieniä ”halpismalleja” lukuun ottamatta kaikissa autoissa.
Ajovaloautomatiikalla varustetussa autossa valokytkimen voi siis pitää koko ajan ajovaloasennolla – huomiovalot eivät silloin pala, mutta takavalot palavat. Tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää pimeään vuodenaikaan, jos autossa ei ole huomiovalojen automaattista ohjausta tai olosuhteet ovat sellaiset, että automatiikka ei toimi fiksusti.
Uudemmissa Kia-malleissa on eräänlaiset ”huomioparkkivalot”: kun valokytkin on parkkiasennossa, edessä palaa huomiovalot ja takana parkit. Kun auto sammutetaan, myös huomiovalot ja parkit sammuvat – parkit saa halutessaan palamaan valokytkimestä.
Autotehtaat ovat onneksi siirtymässä siihen, että takavalot palavat huomiovalojen kanssa.
Pekka Virtanen
Huomiovalot kytkeytyvät aina virran kytkemisen jälkeen päälle, kun valokytkin on auto- tai 0-asennossa. Automaattinen ajovalojen ohjaus – tai paremminkin huomiovalojen automaattinen ohjaus – tarkoittaa sitä, että huomiovaloilta siirrytään automaattisesti lähivaloille hämärän tullessa.
Huomiovalojen automaattinen ohjaus on vasta tulossa pakolliseksi varusteeksi, mutta kyseessä ei ole mistään uudesta tekniikasta. Huomiovalojen ohjaus tapahtuu hämärätunnistimen ohjaamana, ja paremmin varustelluissa autoissa ohjaukseen osallistuu myös sadetunnistin.
Hämärätunnistimen säätö monella merkillä
Jos autossa ei ole tunnistimiin perustuvaa huomiovalojen ohjausta, kuljettaja huomaa ajavansa ”väärillä” valoilla usein vasta siinä vaiheessa, kun hän ei erota mittareita. Heikoimmalla tasolla silmiin perustuva huomiovalojen ohjaus on sellaisissa autoissa, joissa mittarivalot palavat huomiovalojen kanssa.
Hämärätunnistimissa on eroja, mutta huonompikin tunnistin on parempi kuin pelkästään kuljettajan huomiokykyyn perustuva ohjaus. Tuulilasissa oleva tunnistin ei kuitenkaan kytke ajovaloja, jos lumi pöllyää auton takana. Myös sumu voi sotkea hämärätunnistimen ”aivot”, sillä valoa on tietyllä tavalla riittävästi.
Suurimmalle osalle autoilijoista on uusi tieto, että hämärätunnistimen herkkyyttä pystyy nykyään säätämään yllättävän monessa uudessa autossa. Hämärätunnistimen säätömahdollisuus löytyy kaikista tai osasta Alfa Romeon, Audin, Fiatin, Lexuksen, Mazdan, Mitsubishin, Nissanin, Seatin, Škodan, Toyotan, Volkswagenin ja Volvon malleista.
Takavalot palavat huomiovalojen yhteydessä vain harvassa automerkissä. Huomiovalojen automaattinen ohjaus puuttuu monen merkin perusvarustelusta. Jos auton takavalot eivät pala, myös koukkuun kytketyn hinattavan laitteen perä on pimeä.
Pekka Virtanen
3–5-portainen säätö löytyy yleensä monitoiminäytöltä auton asetuksista – Nissanilla säätövaihtoehdot näkyvät mittareiden välissä olevalla infonäytöllä.
Suomenkielisissä näytöissä hämärätunnistimen säädöstä käytetään muun muassa sellaisia nimityksiä kuin automaattiset ajovalot, automaattinen valonvaihto, kytkeytymisaika ja valoanturin herkkyys. Englanninkielisiä termejä ovat headlight sensor, auto headlights, twilight sensor, sensitivity for auto light ja auto light.
Säätöskaalan selkeydessä on eroja. Volkswagen-konsernin merkeillä Seatilla, Škodalla ja Volkswagenilla se on aikaisin–keskimääräisesti–myöhään. Volvon 90-sarjan autoista löytyvän säädön asteikko on yhtä ymmärrettävä myöhempi–normaali–aikaisempi. Mutta Mazdan 5-asentoisen säädön kohdalla on jo enemmän arvailun varaa, sillä vaihtoehdot ovat vaalea, keskivaalea, normaali, keskitumma ja tumma – mutta sitä vartenhan on olemassa käyttöohjekirja.
Englanninkieliset termit early (aikaisin) ja late (myöhään) eri vivahteineen ovat selviä, mutta numeroarvoihin perustuvien säätöjen kohdalla pitää turvautua ohjekirjaan. Jos autossa on hämärätunnistimen säätömahdollisuus, se kannattaa pitää ainakin syksyllä ja talvella herkimmillään.
Pekka Virtanen
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Volkswagen ID.4 on Suomen suosituin sähköauto
Autoliitto testasi, miten uppoavasta autosta voi pelastautua – turvaikkunat muodostavat yllättävän vaaran
Hyundai lanseeraa oman sähköauton hankintatuen
Auto Bild 9/2025 on kaupoissa
Koeajossa Mercedes-AMG 53 4Matic EQE SUV: Tehot kaakossa
Kolme tärkeintä syytä huollattaa autosi ilmastointi säännöllisesti
Uusi 5-paikkainen sähköavolava-auto tulee Suomeen
Uudistunut e-POWER-teknologia Nissan Qashqaihin
Hallitukselta esitys romutuspalkkiosta – kaivattu piristys autokaupalle
Kia EV3 valittu Vuoden Autoksi Autotrader Awards 2025 -gaalassa
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
... Lisää
KOEAJOT
Koeajossa Mercedes-AMG 53 4Matic EQE SUV: Tehot kaakossa
Koeajossa Opel Astra Electric GS 54 kWh 156 A: Ranskalaiset sukujuuret
Koeajossa Peugeot E-308 SW Allure 54 kWh 156 A: Businesshenkinen
Koeajossa Volvo EX30 Twin Motor Performance Ultra: Pieneksi zoomattu
Koeajossa Toyota C-HR 2.0 Hybrid AWD-i GR Sport Premiere Edition: Onnistunut kokonaisuus
Koeajossa Mitsubishi Colt 1.6 HEV Instyle AT: Ajotalous edellä
Koeajossa Mercedes-Benz E-sarja 300 e T A: Moneen lähtöön
Koeajossa Opel Astra Sports Tourer GS 180 PHEV: Vihdoinkin!
Koeajossa Jeep Wrangler Sahara Power Soft Top 2.0 PHEV AT8: Aito asia
Koeajossa BMW i7 xDrive60: Uuden aallon huipulla
... Lisää
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
... Lisää
FOKUS MEDIA
Bluetooth-kaiutin kiinalaisittain
Ryijytaiteilija Melissa Sammalvaara: ”Saan metsästä inspiraation teoksiini”
Neula puhtaaksi
Lisää akryyliä
Saarimökki on elämäntapa: Kiire jää jo rantaan
QUADin uusvanha integroitu vahvistin
Uusi optinen äänirasia
Eversolon uusi Play
Cd-soitin putkipäätteellä
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
KOEAJOT
Koeajossa Mercedes-AMG 53 4Matic EQE SUV: Tehot kaakossa
Koeajossa Opel Astra Electric GS 54 kWh 156 A: Ranskalaiset sukujuuret
Koeajossa Peugeot E-308 SW Allure 54 kWh 156 A: Businesshenkinen
Koeajossa Volvo EX30 Twin Motor Performance Ultra: Pieneksi zoomattu
Koeajossa Toyota C-HR 2.0 Hybrid AWD-i GR Sport Premiere Edition: Onnistunut kokonaisuus
... Lisää
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
LUETUINTA JUURI NYT
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Volkswagen ID.4 on Suomen suosituin sähköauto
Autoliitto testasi, miten uppoavasta autosta voi pelastautua – turvaikkunat muodostavat yllättävän vaaran
Hyundai lanseeraa oman sähköauton hankintatuen
Kolme tärkeintä syytä huollattaa autosi ilmastointi säännöllisesti
Uusi 5-paikkainen sähköavolava-auto tulee Suomeen
Uudistunut e-POWER-teknologia Nissan Qashqaihin
Hallitukselta esitys romutuspalkkiosta – kaivattu piristys autokaupalle
Kia EV3 valittu Vuoden Autoksi Autotrader Awards 2025 -gaalassa
XC60 on nyt kaikkien aikojen myydyin Volvo
Polestar 4 voitti vuoden 2025 Mille Miglia Green -kilpailun
... Lisää uutisia
LUETUIMMAT
Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 - Oman aikansa ”paras auto” täyttää 50 vuotta
Uudistunut Toyotan täyssähköinen bZ4X -mallisto laajenee uudella, edullisella malliversiolla
Toyota Mirai -polttokennoauton myynti alkaa Suomessa
Koeajossa Toyota C-HR 2.0 Hybrid AWD-i GR Sport Premiere Edition: Onnistunut kokonaisuus
Tällainen on kuudennen sukupolven Toyota RAV4 - Suomeen ensi vuonna
Peugeotin mallisto täydentyy täyssähköisillä 325-hevosvoimaisilla nelivetoversioilla
Uusi 5-paikkainen sähköavolava-auto tulee Suomeen
Kian historian tehokkaimman mallin hinnat ovat nyt julki
Uuden Mercedes-Benz CLA:n toimintamatka liki 800 kilometriä
Hyundai lanseeraa oman sähköauton hankintatuen
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: YHDISTELYLAINA
Uusi vai käytetty auto? Yhdistelylaina voi ratkaista tilanteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SILTARAHA.FI
Pidä yrityksesi liikkeessä – joustava autorahoitus auttaa
Kilpailuta autolaina – voit löytää sopivan koron lainallesi
Väärät varaosat voivat tulla kalliiksi – miksi sopivuus on tärkeää?
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: CARVERTICAL