Mikäs se siinä? Kia Niro on hieman korkeampi kuin perushenkilöauto, mutta se on matalampi kuin maasturia imitoivat crossoverit. Näky tulee yleistymään teillämme, sillä näitä on myyty Suomeen jo satoja.
Petri Blomqvist
Koeajossa asiallisen erikoinen Kia Niro
Kia Niron hybridimallin sijoittaminen johonkin perinteiseen autoluokkaan tuottaa tuskaa – mutta itse auto ei sitä tuota.
Niin pientä markkinarakoa ei perheautoluokassa olekaan, ettei sinne tungettaisi. Kian uutuusmalli Niro parkkeeraa merkin mallistossa Vengan, Soulin, cee’din, Carensin ja Sportagen väliin todella ahtaaseen rakoon. ”Ahtaminen” johtuu siitä, että asiakkaat haluavat nyt tällaisia autoja.
Autossa pitää olla hitusen tilaa ja aavistuksen tavallista korkeampi ajoasento. Se ei saa näyttää mummolta vaan maasturimaisen ronskilta – mutta se ei saa kuitenkaan olla liian landepaukku. Korkeaa maavaraa tai nelivetoa ei monessa päin maailmaa tarvita – ajettavana ei ole suomalaisia mökkiteitä. Matalampi maavara näyttää kaupunkilaisemman sivistyneeltä.
Lisäksi monissa ”piireissä” auto muuttuu kunnolla haluttavaksi vasta sitten, kun se on hybridi. Mitäpä jos toisi myyntiin pelkän hybridiversion ja keräilisi kunnolla ekopisteitä sillä...
Ilmeisesti näiden järkeilyjen pohjalta on suunniteltu Niro. Se on paitsi ilmiselvä myyntimenestys hybridiuskovaisissa maissa, myös hyvä piikki Toyotaa kohtaan. Hybridien tunnettu esitaistelija on tuonut myyntiin jo vaikka mitä hybridimalleja, mutta Toyotalta on puuttunut tällainen hittituote, kuin mitä hybridicrossover on. Toyotalta tulee kyllä pian C-HR myös hybridinä, mutta Kia ehti ensin sekä huomata markkinaraon että täyttää sen.
Paisutettu ja modernisoitu Kia Rio? Niron kokoa on vaikea tulkita, kun se on perusmuodoltaan kuin pikkuauto, mutta joka suuntaan hieman isompana. Ratkaisu on toimiva: sisätilat ovat riittävät.
Petri Blomqvist
Hyvää henkeä, pari pikkumiinusta
Elävässä elämässä Kia Niro on oikein luonteva ja passeli peli. Siihen istutaan helposti, ja kaikenlainen tavaroiden ja jälkikasvun lastaus onnistuu näpsäkästi.
Reilun 400 litran kokoinen tavaratila on jostain hatchbackin ja farmarin välimaastosta. Takapenkillä taas istutaan melkein kuin pikkutila-autossa – yhdellä miinuksella: selkänoja tuntuu olevan yllättävän kallellaan taakse, ja taakse sijoitettu pääntuki vielä korostaa tätä ominaisuutta. Ehkä on ajateltu, että takapenkkiläiset vain nukkuvat tai nuokkuvat, siihen asento jotenkin sopii.
Kuskin paikalta tarkasteltuna moni asia on niin kuin autoissa on nykyään totuttu. Käynnistys tapahtuu napista. Vaihdekeppi on perinteinen automaattivaihteiston keppi. Keskellä on kosketusnäyttö, mutta monia perusvalintoja hoidetaan kytkimillä, ja ratissa nappeja on aika paljonkin.
Pari luukkuasiaa ei ole ihan tätä päivää. Luksusversiossa on pieni kattoluukku eikä nykyään tyypillistä lasikattoa, joka antaisi enemmän lisäfiilistä. Takaluukku taas on välillä vaikea saada paukautettua ensiyrittämällä kiinni asti, eikä se ei liiku sähköllä edes luksusmallissa.
Lisäksi autoa ensimmäistä kertaa ajavalle voi tulla yllätyksenä käsijarru: se on jalkatoiminen painettava poljin jenkkityyliin – ja myös Toyota Priuksen tyyliin...Hybridiensikertalainen voi joutua kysymään, koska auto on käynnissä. Tämä pitää todeta mittariston voimamittarista: se ei saa olla enää kohdassa ”Off”. Vaihde D:lle ja jarru ylös – ja auto lähtee äänettömästi lipumaan liikenteeseen.
Kia Niron reilu 400 litraa tilaa on hyvä peruskontti, ja laajennukset sekä tavaroiden kiinnitykset onnistuvat sopivasti. Huippuversiossakaan ei ole sähkötoimista takaluukkua.
Petri Blomqvist
Aidoilla vaihteilla
Ajamisessa on hybrideille tyypillinen tuntu, että kaikki ei tapahdu lineaarisesti. Aluksi lähdetään sähköllä, sitten bensakone rupeaa pörisemään. Bensakoneen ääni ei vaikuta liikkumisen tahtiin ihan suoraan.
Tuntuma kiihdytyksiin on silti perinteisempi kuin monissa CVT-vaihteisissa hybrideissä, sillä Kiassa on kaksoiskytkinautomaatti. Vaihteet siis vaihtuvat kuten autoissa yleensäkin, mikä tuo kiihdytyksiin tuttua tunnetta ja äänimaailmaa.
Voimalinja siis tuntuu hybridiksi helposti hyväksyttävältä, paitsi joissakin mäkilähdöissä. Välillä mäkilähtöavustin on apuna, mutta aina jostain syystä ei. Joidenkin muidenkin kaksoiskytkinvaihteistojen tapaan Niro saattaa valua jarrun noston jälkeen parikymmentä senttiä, ja vasta sitten veto tulee päälle – tässä tapauksessa sähkömoottorista.
Muuten ajettavuus on yllätyksetöntä. Helppona arkiautona Kia Niro palvelee asiallista kulkupeliä etsivää mutta ei sporttista ajointoilijaa. 16-tuumainen perusrengastus varmasti riittäisi hyvin tähän autoon. Koeajoauton 18-tuumaiset toimivat aika asiallisesti – rengasmelu kasvoi, mutta ei sietämättömästi.
Hallintalaitteissa on melko paljon nappeja, mutta on varusteitakin hieno annos. Niro tuntuu tutustumisvaiheen jälkeen oikein helppokäyttöiseltä ja miellyttävältä.
Petri Blomqvist
Kaupunkiajossa näppärä
Kaupunkiajossa auton mittasuhteet ovat kohtalaisesti hahmotettavissa. Kia Niro ei tunnu tippaakaan pieneltä, mutta ei myöskään ylisuurelta. Peruutuskamera auttaa pysäköitäessä.
Kortteleita kierrellessä hybridi pääsee myös ylpeilemään kulutuksellaan. Niron tapauksessa ilmoitetut lukemat ovat suunnilleen samat kaupungissa ja maantiellä, mutta käytännössä kaupunkikaasuttelu voi viedä hieman enemmän. Koeajossa oli lähinnä kaupunkia ja moottoritietä, ja keskikulutus oli kuuden litran kieppeillä.
Käytännössä hybridi ei kuluta maagisen vähän vaan suunnilleen sen, mitä normaalin bensa-auton toivoisi vievän. Hyvä sekin, sillä normaali bensa-auto vie siitä vielä litran tai pari enemmän.
Vastinetta rahalle ja ovela rengasvaihtoehto
Kian nykyisen tyylin mukaisesti Niron varustelu on varsin kattava. Jo noin 28 000 euron perus-LX:ssä on kaksialueinen automaatti-ilmastointi, kosketusnäytöllä varustettu bluetooth-radio, vakionopeudensäädin, kaistavahti, peruutustutka ja lämmitettävä ratti. Toiseksi edullisimmassa EX:ssä on jo pikkuluksusta: navigaattori, kaksoisksenonvalot, puolinahkaverhoilu, parkkitutkat edessä ja takana sekä peruutuskamera.
Business-malleissa tulee ajoa helpottavat mukautuva vakionopeudensäädin ja kuolleen kulman varoitus sekä pikkuylellisyyksiä. Luxury-mallissa eksoottisin varuste on etupenkkien ilmastointi: tätä kesähelteillä kätevää nahkapenkkihikoilun estoa on harvemmin tavattu alle 40 000 euron autoissa.
Kaikilla varustevaihtoehdoilla Kia Niron hinta on hyvin kohdallaan, jos haluaa nimenomaan hybridiauton. Tavallisiin bensa-automaatteihinkaan nähden hinnoittelu ei ole pahasti yläkantissa.
Mallivaihtoehdoissa kiinnostavaa on hybridiautoissa tärkeä päästöarvo. Se on kivan kuuloinen 88 grammaa kilometriltä – paitsi näyttävillä 18-tuumaisilla vanteilla varustetuissa Business-malleissa: silloin pompataan ikävästi yli maagisen 101 gramman rajan, mikä nostaa autoveroa huomattavasti.
Business-mallit saa noin 700 euroa edullisemmin, kun tyytyy 16-tuumaisiin pyöriin. Siitä kannattaisi ehkä muidenkin merkkien ottaa oppia isovanteisiin huippuversioihin – niitä on yleensä kiva katsella, mutta liian matalien pyörien kanssa ei ole niin mukava ajaa.
Kia Niron etuistuimet ovat mukavat ja näkyvyys ulos sopiva. Niroon laskeudutaan, sillä penkit ovat vain muutaman sentin tavallista henkilöautoa korkeammalla. Mutta silti nämäkin sentit tuntuvat hyviltä.
Petri Blomqvist
Mikä miellyttää ja ärsyttää?
Miellyttää: Varustelu. Vakiona tulee hintaan nähden paljon hyvää ja makoisaa.
Ärsyttää: Takapenkin takakenous. Muut nykyautot ovat opettaneet ryhdikkään istuma-asennon, tässä röhnötetään vanhojen autojen tyyliin.
Yllättää: Perusidea. Hybridicrossover yhdistää sitä, mitä juuri nyt halutaan. Miksei sitä keksitty aiemmin?
Yhteenveto: Kia Niro on miellyttävä kulkupeli hybridiä hamuavalle. Se on enemmän käytännöllinen kuin erikoinen.
Tähdet: 4
Kia Niro 1.6 GDI Hybrid Business Luxury DCT 18”
Moottori: R4, 1580 cm3, 77 kW (105 hv)/5700 r/min, 147 Nm/4000 r/min
Sähkömoottori: 32 kW/1798–2500 r/min, 170 Nm/0–1798 r/min
Hybridijärjestelmä: 104 kW (141 hv)/5700 r/min, 265 Nm/1000–2400 r/min
Suorituskyky 0–100 km/h: 11,5 s, huippunopeus 162 km/h
Kulutus: 4,4 l/100 km, bensiini 95
CO2-päästöt: 101 g/km
Voimansiirto: A6, etuveto
Mitat: p. 4355, l. 1805, k. 1545 mm, akseliväli 2700 mm, omamassa 1512 kg, tavaratila 427–1425 l, tankki 45 l
Hinta: 36 390 euroa
Raimo Tengvall
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Vuoden Auto Suomessa 2025 -finalistit selvillä
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
KINTO Flex: Joustava tapa ratkaista Toyota-yritysautoilutarpeet
Hyundai: Esittelee täysin uuden Hyundai Ioniq 9 SUV:n lounge-tyylisen sisätilan
Tesla Cybercab: Esillä valikoiduissa Tesla Storeissa
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Uusi päästötavoite astuu voimaan – Stellantis-merkkien maahantuoja arvioi vaikutukset Suomessa
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Suzuki eVitara: Tällainen on Suzukin ensimmäinen täyssähköauto, joka tulee markkinoille etu- ja nelivetoisena
Alfa Romeo Junior: Tarjolla kuppi-istuimet – ja toimintamatkaa jopa 410 kilometriä
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
Koeajossa Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic: Kompaktimpi vaihtoehto
Koeajossa Lexus RX 450h+ AWD A Executive: Jyhkeä ilmestys
Koeajossa Mitsubishi ASX 1.3 MHEV Intense AT: Salaneuvos
Koeajossa Toyota Corolla Touring Sports 2.0 Hybrid GR Sport: Taloudellista suorituskykyä
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Muotoilija Eemeli Sahimaa luottaa vanhoihin työkaluihin
Avoin suljettu kuuloke
Shanlingilta kuuloke tasoelementillä
Cyruksen uudet 40-sarjalaiset
Bose hotkaisi McIntosh Groupin
Näin huollat ja pidät pyykinpesukoneen kunnossa
Kaikki uusiksi, niin saadaan vanha, boheemi ja hiukan välimerellinenkin tunnelma taloon
Denon PMA-3000NE
Kaiuttimet selin nurkassa
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
KOEAJOT
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Vuoden Auto Suomessa 2025 -finalistit selvillä
KINTO Flex: Joustava tapa ratkaista Toyota-yritysautoilutarpeet
Hyundai: Esittelee täysin uuden Hyundai Ioniq 9 SUV:n lounge-tyylisen sisätilan
Tesla Cybercab: Esillä valikoiduissa Tesla Storeissa
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Uusi päästötavoite astuu voimaan – Stellantis-merkkien maahantuoja arvioi vaikutukset Suomessa
Suzuki eVitara: Tällainen on Suzukin ensimmäinen täyssähköauto, joka tulee markkinoille etu- ja nelivetoisena
Alfa Romeo Junior: Tarjolla kuppi-istuimet – ja toimintamatkaa jopa 410 kilometriä
MG Cyberster: Brändin historian tehokkain malli, täyssähköinen Roadster saapui Suomen markkinoille
Suzuki ja Toyota: Syventävät yhteistyötä sähköistettyjen ajoneuvojen osalta
LUETUIMMAT
Hennessey H1000 Escalade-V -katumaasturi: Ahmii superautoja evääksi
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Ensimmäiset täyssähköiset Ford Caprit: Nyt matkalla ensimmäisille Capri-asiakkaille lähes neljään vuosikymmeneen
Tesla Model Y: Nyt saatavana Suomessa 7-paikkaisena versiona
Uusi ladattava hybridi Audi A3 Sportback TFSI e: Sähköinen toimintamatka yli kaksinkertaistui jopa 143 kilometriin - myynti alkaa Suomessa lokakuussa
Uudet Citroën C4 ja Citroën C4 X: Erityistä mukavuutta
Uusi kiinalainen katumaasturi rantautui Suomeen – omaa jopa 100 kilometrin sähköisen toimintamatkan
Uusi Mini Cooper Cabriolet: Varustettu täysautomaattisella katolla
Mitsubishi Outlander -katumaasturi: Täysin uuden mallin Suomen-hinnat julkistetaan vielä syksyn aikana
Suzuki eVitara: Tällainen on Suzukin ensimmäinen täyssähköauto, joka tulee markkinoille etu- ja nelivetoisena
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi
Kevään Tulo – Valmista Autosi Kesäkauteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nopealaina.fi
Säästä rahaa ja aikaa: Parhaat autolainat 2024 vertailussa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rahalaitos.fi
Rahoitusratkaisuja autounelmien toteuttamiseen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: AXOLAINA.FI
Rahan säästäminen vertailemalla eri lainavaihtoehtoja
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: RAHALAITOS.FI