Lapsen paikka autossa

Mikä on oikea paikka lapselle autossa ja mikä on sopiva turvavaruste?

Auto Bild.Uutiset

Sil­lä ly­hy­el­lä, tu­tul­la kaup­pa­reis­sul­la sat­tu­nut ko­la­ri ei ole yh­tään ar­me­li­aam­pi hi­das­tu­vuuk­sien suh­teen kuin vie­raam­mal­la pi­dem­mäl­lä­kään mat­kal­la. Jo­ten ei ole mi­tään pe­rus­tet­ta aja­tel­la, et­tä kyl­lä tuon muu­ta­mien ki­lo­met­rien mat­kan voi ajel­la il­man tur­va­vöi­tä tai niin, et­tei lap­si ole tur­va­lait­tees­sa.

Tur­han usein lii­ken­tees­sä nä­kee au­to­las­tin, jos­sa per­heen pir­pa­na is­tuu etuis­tui­mel­la il­man sen kum­mem­paa tur­va­va­rus­tet­ta, vain lan­ti­o­vyö ym­pä­ril­lään. Toi­si­naan nä­kee eh­kä vie­lä­kin vaa­ral­li­sem­pia kul­je­tuk­sia, jois­sa etu­mat­kus­ta­ja pi­tää las­ta sy­lis­sään. Kum­mas­sa­kaan kul­je­tus­ta­vas­sa ei ole pie­nin­tä­kään jär­keä ja mo­lem­mat ovat lain­vas­tai­sia.

Pelk­kä lan­ti­o­vyö ei es­tä lap­sen pää­tä ja yläk­rop­paa rep­sah­ta­mas­ta ko­la­ri­ti­lan­tees­sa, ei­kä kau­lan kor­keu­del­la kul­ke­va ylä­vyö­kään ole sen pa­rem­pi rat­kai­su. Pie­nen lap­sen pää on lä­hes kol­man­nes lap­sen koko pai­nos­ta. Etuis­tui­mel­la mah­dol­li­ses­ti ole­van tur­va­tyy­nyn lau­ke­a­mi­nen vas­ta­pal­loon, eteen­päin rep­sah­ta­vaa las­ta päin, ei tee hy­vää. Päin­vas­toin edes­ta­kai­nen is­ku vain pa­hen­taa ti­lan­net­ta, tyy­nyn pais­ka­tes­sa lap­sen äkis­ti taak­se­päin.

Sy­lis­sä pi­tä­mi­seen käy­te­tään kah­ta toi­min­ta­mal­lia: il­man vöi­tä tai sit­ten ai­kui­sen sy­lis­sä vyön al­la. Kum­pi­kaan ei ole oi­kea rat­kai­su. Ko­la­rin sat­tu­es­sa sy­lis­sä ole­va lap­si kir­po­aa mel­koi­sel­la var­muu­del­la pi­tä­jän kä­sis­tä. Ai­kui­sen kans­sa sa­man vyön al­la ole­va pie­no­kai­nen taas li­tis­tyy tur­va­vyön ja ai­kui­sen vä­liin.

 

Tur­va­va­rus­te lap­sen koon mu­kaan

Al­kuun lap­sel­la käy­te­tään 0+ ryh­män tur­va­va­rus­tet­ta. Usein täs­sä vai­hees­sa hel­poin ratk­siu on tur­va­kau­ka­lo. Lap­si kiin­ni­te­tään kau­ka­loon vöil­lä ja kau­ka­lo kiin­ni­te­tään ta­kais­tui­mel­le au­ton tur­va­vöil­lä tai Iso­fix-kiin­ni­keil­lä.

Au­toi­hin, jois­sa on ly­hy­et ta­ka­tur­va­vyöt ta­kais­tui­mel­la, kan­nat­taa os­taa eril­li­seen ja­lus­taan kiin­ni­tet­tä­vä kau­ka­lo­mal­li. Ja­lus­ta no­peut­taa kau­ka­lon kiin­nit­tä­mis­tä, sil­lä ker­ran kun­nol­la kiin­ni­tet­tyä ja­lus­taa ei tar­vit­se ai­na pu­noa kiin­ni is­tui­mel­le, vaan las­ta kyy­tiin lai­tet­ta­es­sa kau­ka­lo nap­sau­te­taan ja­lus­tan kiin­nik­kei­siin. Ja­lus­to­ja on kah­den­lai­sia, toi­nen kiin­ni­te­tään au­ton tur­va­vöil­lä pai­kal­leen ja toi­nen kiin­ni­te­tään Iso­fix-kiin­nik­keil­lä. Iso­fix-kiin­nik­keet löy­ty­vät val­ta­o­sas­ta tuo­reim­pia au­to­ja, ja ne var­mis­ta­vat sen et­tä is­tuin on oi­kein kiin­ni­tet­ty.

Alkuun liikkeelle kaukalolla. Kaukalossa lapsi matkustaa selkä ajosuuntaan.

Alkuun liikkeelle kaukalolla. Kaukalossa lapsi matkustaa selkä ajosuuntaan.

 

Mis­sä vai­hees­sa kau­ka­los­ta siir­ry­tään tur­vais­tui­meen? Nyrk­ki­sään­tö­nä on se, et­tä sii­nä vai­hees­sa kun lap­si ei enää mah­du kau­ka­loon ja pys­tyy jo is­tu­maan. Pi­tuus­ra­ja tu­lee sil­loin vas­taan, kun lap­sen sil­mät ovat kau­ka­lon sel­kä­no­jan ylä­lai­dan ta­sal­la. Se, et­tä ja­lat tu­le­vat hie­man kau­ka­lon ul­ko­puo­lel­le, ei ole niin niin vaa­ral­lis­ta kuin se, et­tei pää saa kun­nol­lis­ta tu­kea ja suo­jaa. Toi­nen raja on luon­nol­li­ses­ti lap­sen pai­no ja seu­raa­vaan va­rus­tee­seen on siir­ryt­tä­vä pai­no­ra­jan ylit­ty­es­sä.

Tur­vais­tui­mes­sa­kin lap­si tu­lee al­kuun ol­la sel­kä ajo­suun­taan päin. Tämä on lap­sel­le tur­val­li­sin asen­to kul­jet­taa ja sitä tu­li­si käyt­tää mah­dol­li­sim­man pit­kään, käy­tän­nös­sä usein 3-4 vuo­ti­aak­si. Jos park­ki­paik­ka­kol­hai­sut jä­te­tään huo­mi­oi­mat­ta, on ylei­sin ko­la­ri­tyyp­pi etu­tör­mäys, jo­ten täs­sä­kin aja­tuk­se­na on siis se et­tä lap­sen pää ja nis­ka saa­vat par­haan tuen.

Turvaistuimessa istutaan alkuun selkä ajosuuntaan.

Turvaistuimessa istutaan alkuun selkä ajosuuntaan.

 

Ku­ten kau­ka­loil­le, on tur­vais­tui­mel­le­kin ole­mas­sa kak­si kiin­ni­tys­ta­paa: au­ton tur­va­vöil­lä ja eril­li­sil­lä ala­kiin­ni­tys­vöil­lä kiin­ni­tet­tä­vät mal­lit, sekä Iso­fix-kiin­nik­keil­lä ole­vat is­tui­met. Ala­kiin­ni­tys­vyöl­le ei vält­tä­mät­tä kai­kis­sa au­tois­sa löy­dy eril­lis­tä kiin­ni­tys­paik­kaa, sil­lä täy­tyy muis­taa, et­tä ne pi­tää ol­la tu­ke­vas­ti kiin­ni. Kiin­ni­tys­pai­kan pi­tää li­säk­si ol­la sel­lai­nen, et­tä te­rä­vät sär­mät ei­vät nir­haa vöi­tä rik­ki. Useim­mi­ten vyön saa hel­poin­ten etuis­tui­men ra­ken­tei­siin pu­jot­ta­mal­la ne sel­kä­no­jan ja is­tuin­tyy­nyn vä­lis­tä ym­pä­ri. Ala­kiin­ni­tys­vöi­tä on muis­tet­ta­va ki­ris­tään ajoit­tain, sil­lä ne saat­ta­vat löys­tyä lap­sen ja is­tui­men hie­man hei­lu­es­sa.

Ai­ka­naan tur­vais­tuin siis kään­ne­tään si­ten, et­tä lap­si mat­kus­taa kas­vot ajo­suun­taan. Tä­mä­kin on hie­man yk­si­löl­lis­tä, mut­ta suo­si­tus on siis tuo 3-4 vuot­ta. Is­tui­men kään­tä­mi­sen kans­sa ei kan­na­ta tur­haan kii­reh­tiä. Sel­kä edel­lä mat­kus­ta­mi­nen on se tur­val­li­sem­pi tapa, ja lap­si pys­tyy is­tu­maan tur­vais­tui­mes­sa, vaik­ka ja­lat oli­si­vat hie­man kou­kus­sa.

Kun lapsen tila käy ahtaaksi selkä ajosuuntaan matkustettaessa, istuin käännetään kasvot menosuuntaan.

Kun lapsen tila käy ahtaaksi selkä ajosuuntaan matkustettaessa, istuin käännetään kasvot menosuuntaan.

 

Tur­vais­tui­mien pai­no­ra­jan yli­tyt­tyä tai lap­sen kas­va­es­sa lii­an suu­rek­si, siir­ry­tään vie­lä vä­hin­tään yh­teen ke­vy­em­pään tur­va­va­rus­tee­seen: tur­va­vyö­is­tui­meen. Sii­tä puut­tuu eril­li­set is­tui­men vyöt ja lap­si sekä is­tuin kiin­ni­te­tään au­ton tur­va­vyöl­lä pai­kal­leen. Toi­nen vaih­to­eh­to on ko­ro­ke, mut­ta suo­si­tel­ta­vaa on käyt­tää vä­lis­sä tur­va­vyö­is­tuin­ta. Is­tuin an­taa si­vu­suun­tais­ta suo­jaa pa­rem­min kuin pelk­kä ko­ro­ke. Ja pie­no­kai­sen nu­kah­ta­es­sa asen­to säi­lyy si­vu­tu­kien an­si­os­ta pa­rem­pa­na. Tur­va­vyö­is­tui­men kans­sa­kin on huo­leh­dit­ta­va, et­tä vyöt kul­ke­vat oi­ke­al­la kor­keu­del­la. Is­tui­mis­sa on­kin usein sel­kä­no­jan ylä­o­sas­sa tätä var­ten oh­ju­ri. Myös ko­rok­keis­sa on usein vyö, jol­la ylä­vyön saa las­ket­tua lap­sel­le so­pi­val­le kor­keu­del­le.

Turvavyöistuimessa istuin ja lapsi kiinnitetään auton omalla turvavyöllä.

Turvavyöistuimessa istuin ja lapsi kiinnitetään auton omalla turvavyöllä.

 

Tur­va­vyö is­tui­mi­a­kin on ole­mas­sa Iso­fix-kiin­nik­keil­lä, mut­ta näil­lä­kin lap­si ja sa­mal­la is­tuin kiin­ni­te­tään kun­nol­la pai­kal­leen au­ton tur­va­vöil­lä. Iso­fix-kiin­nik­keet ta­kaa­vat sen et­tä is­tuin py­syy pai­kal­laan, vaik­kei sii­nä ole mat­kus­ta­jaa­kaan.

Kaik­ki jot­ka ovat is­tuin­rul­jans­sin lä­pi­käy­neet tie­tä­vät, et­tä tur­va­vyö­is­tuin tai ko­ro­ke­vai­hees­sa au­toi­lu lap­sen kans­sa tun­tuu hel­pol­ta al­ku­rul­jans­sin jäl­keen.

Viimeinen vaihe: istuinkoroke, jolla turvavyö saadaan oikealle korkeudelle.

Viimeinen vaihe: istuinkoroke, jolla turvavyö saadaan oikealle korkeudelle.

Is­tui­nos­tok­sil­le kan­nat­taa läh­teä au­tol­la, jo­hon tuo tur­va­va­rus­te on tar­koi­tus kiin­nit­tää. Täl­löin myy­jä voi myös opas­taa is­tui­men oi­ke­an kiin­nit­tä­mi­sen ja li­säk­si tu­lee var­mis­tut­tua, et­tä ha­lut­tu is­tuin so­pii omaan au­toon. Muu­toin­kin las­ten­tar­vi­ke­liik­keis­sä kan­nat­taa kuun­nel­la oh­jei­ta ja vink­ke­jä avoi­min mie­lin.

Tur­vais­tuin­ta tai myö­hem­min tur­va­vyö­is­tuin­ta tu­li­si käyt­tää niin pit­kään kuin lap­si mah­tuu sii­nä is­tu­maan, kunh­nan pai­no­ra­jat alit­tu­vat. Tur­va­vyö­is­tuin on pelk­kää is­tuin­ko­ro­ket­ta tur­val­li­sem­pi va­rus­te, sil­lä se suo­jaa las­ta pa­rem­min si­vu­tör­mäyk­ses­sä. Ku­ten la­ki­teks­tiä lu­ke­mal­la voi huo­ma­ta, lap­sen paik­ka ei ole etuis­tui­mel­la, vaik­ka is­tui­mes­sa oli­si­kin kor­keus­sää­tö. Lii­ken­ne­tur­van suo­si­tuk­sen mu­kaan al­le 140 cm las­ta ei tu­li­si kul­jet­taa etuis­tui­mel­la, mi­kä­li au­tos­sa on tur­va­tyy­nyt.

Kau­ka­loa tai sel­kä ajo­suun­taan asen­net­ta­vaa tur­vais­tuin­ta ei saa asen­taa etuis­tui­mel­le, mi­kä­li au­tos­sa on etu­tur­va­tyy­ny, ei­kä sitä ole kyt­ket­ty käy­tös­tä.

 

Ote tie­lii­ken­ne­lais­ta:

”Kul­je­tet­ta­es­sa hen­ki­lö-, pa­ket­ti- tai kuor­ma-au­tos­sa las­ta, jon­ka pi­tuus on al­le 135 cm, on käy­tet­tä­vä 88 §:ssä tar­koi­tet­tua las­ten tur­va­lai­tet­ta, jos ajo­neu­vos­sa on tur­va­vyöt tai las­ten tur­va­lai­te on muu­ten ajo­neu­voon asen­net­ta­vis­sa.”

 

Tur­va­va­rus­te on siis va­lit­ta­va lap­sen pai­non ja fy­si­kaa­lis­ten mit­to­jen mu­kaan ja sitä on lain­mää­rää­mä­nä käy­tet­tä­vä tuo­hon 135 sent­ti­met­riin saak­ka.

Tur­va­lait­teen käyt­tä­mät­tö­myy­del­le on lais­sa vie­lä kol­me poik­keus­ta:

1) tak­sis­sa las­ta saa­daan kul­jet­taa muul­la kuin etuis­tui­mel­la tur­va­vyö­tä käyt­tä­en 2) hen­ki­lö- tai pa­ket­ti­au­ton muul­la kuin etuis­tui­mel­la saa­daan yh­del­lä is­tuin­pai­kal­la kul­jet­taa vä­hin­tään 3-vuo­ti­as­ta las­ta tur­va­vyö­tä käyt­tä­en, jos las­ten tur­va­lait­teen asen­ta­mi­sel­le ei ole ti­laa is­tui­men muil­le is­tuin­pai­koil­le asen­net­tu­jen kah­den tai use­am­man las­ten tur­va­lait­teen vuok­si. 3) hen­ki­lö- tai pa­ket­ti­au­ton muul­la kuin etuis­tui­mel­la saa­daan kul­jet­taa ly­hyi­tä mat­ko­ja yh­tä tai use­am­paa vä­hin­tään 3-vuo­ti­as­ta las­ta tur­va­vöi­tä käyt­tä­en, jos kul­je­tus­tar­ve on sa­tun­nai­nen ei­kä ajo­neu­vos­sa täs­tä joh­tu­en ole hei­tä var­ten käy­tet­tä­vis­sä lain­kaan tai riit­tä­vää mää­rää las­ten tur­va­lait­tei­ta

 

Al­le 3-vuo­ti­as­ta ei saa mis­sään vai­hees­sa kul­jet­taa hen­ki­lö- ja pa­ket­ti­au­tos­sa il­man tur­va­lai­tet­ta, tak­sin ta­kais­tuin­ta lu­kuun ot­ta­mat­ta.

Yli kol­me­vuo­ti­as saa tur­va­vyö­tä käyt­tä­en ti­la­päi­ses­ti mat­kus­taa edel­lä mai­ni­tuil­la eh­doil­la au­ton ta­kais­tui­mel­la il­man tur­va­lai­tet­ta. Koh­dan kak­si ti­lan­ne tu­lee lä­hin­nä sil­loin, kun kol­me las­ten­si­tuin­ta ei mah­du rin­nak­kain ta­kais­tui­mel­le.

 

 

Mikä Iso­fix?

ISO­FIX on stan­dar­doi­tu kiin­ni­tys­jär­jes­tel­mä tur­vais­tui­men kiin­nit­tä­mi­sek­si au­toon. Jär­jes­tel­mäs­tä on muo­dos­tu­nut stan­dar­di kai­kil­le au­to- ja tur­vais­tuin­val­mis­ta­jil­le. Lii­ken­ne­tur­van net­ti­si­vun mu­kaan Iso­fix-kiin­ni­tys­jär­jes­tel­mä on hy­väk­syt­ty las­ten tur­va­va­rus­teil­le, jot­ka on tar­koi­tet­tu 0−18 kg pai­na­val­le lap­sel­le. Mar­ras­kuus­ta 2014 läh­tien on ISO­FI­Xin ol­ta­va kai­kis­sa uu­sis­sa hen­ki­lö- ja pa­ket­ti­au­tois­sa.

Isofix-kiinnikkeet ovat kiinteästi autossa. Turvavaruste kiinnittyy niihin tukevasti ja virheasennuksen mahdollisuus vähenee.

Isofix-kiinnikkeet ovat kiinteästi autossa. Turvavaruste kiinnittyy niihin tukevasti ja virheasennuksen mahdollisuus vähenee.

 

 

Tur­va­va­rus­te ryh­mät, lap­sen pai­no, oh­jeel­li­nen ikä

- 0, al­le 10 kg, al­le 9 kk
- 0+, 0-13 kg, al­le 1,5 vuot­ta
- 1, 9-18 kg, 6 kk-4 v
- 2, 15-25 kg, 3-6 vuot­ta
- 3, 22-39 kg, 5-11 vuot­ta

Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!

Audi on uudistanut omaa hybriditeknologiaansa

Audi on uudistanut omaa hybriditeknologiaansa

Audi

Audin MHEV Plus -teknologia: uuden sukupolven hybridi

Auto Bild.Uutiset
Audi on uudistanut omaa hybriditeknologiaansa

Audi on uudistanut omaa hybriditeknologiaansa

Audi

Audin MHEV Plus -teknologia: uuden sukupolven hybridi

Auto Bild.Uutiset

Hyundai

Hyundai Inster – 25 000 euron sähköauto

Auto Bild.Uutiset

Hyundai

Hyundai Inster – 25 000 euron sähköauto

Auto Bild.Uutiset

Nostalginen Renault 5 Turbo 3E varattavissa - jos pinkka on kunnossa

Auto Bild.Uutiset

Nostalginen Renault 5 Turbo 3E varattavissa - jos pinkka on kunnossa

Auto Bild.Uutiset

AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN