Lapsen paikka autossa
Mikä on oikea paikka lapselle autossa ja mikä on sopiva turvavaruste?
Sillä lyhyellä, tutulla kauppareissulla sattunut kolari ei ole yhtään armeliaampi hidastuvuuksien suhteen kuin vieraammalla pidemmälläkään matkalla. Joten ei ole mitään perustetta ajatella, että kyllä tuon muutamien kilometrien matkan voi ajella ilman turvavöitä tai niin, ettei lapsi ole turvalaitteessa.
Turhan usein liikenteessä näkee autolastin, jossa perheen pirpana istuu etuistuimella ilman sen kummempaa turvavarustetta, vain lantiovyö ympärillään. Toisinaan näkee ehkä vieläkin vaarallisempia kuljetuksia, joissa etumatkustaja pitää lasta sylissään. Kummassakaan kuljetustavassa ei ole pienintäkään järkeä ja molemmat ovat lainvastaisia.
Pelkkä lantiovyö ei estä lapsen päätä ja yläkroppaa repsahtamasta kolaritilanteessa, eikä kaulan korkeudella kulkeva ylävyökään ole sen parempi ratkaisu. Pienen lapsen pää on lähes kolmannes lapsen koko painosta. Etuistuimella mahdollisesti olevan turvatyynyn laukeaminen vastapalloon, eteenpäin repsahtavaa lasta päin, ei tee hyvää. Päinvastoin edestakainen isku vain pahentaa tilannetta, tyynyn paiskatessa lapsen äkisti taaksepäin.
Sylissä pitämiseen käytetään kahta toimintamallia: ilman vöitä tai sitten aikuisen sylissä vyön alla. Kumpikaan ei ole oikea ratkaisu. Kolarin sattuessa sylissä oleva lapsi kirpoaa melkoisella varmuudella pitäjän käsistä. Aikuisen kanssa saman vyön alla oleva pienokainen taas litistyy turvavyön ja aikuisen väliin.
Turvavaruste lapsen koon mukaan
Alkuun lapsella käytetään 0+ ryhmän turvavarustetta. Usein tässä vaiheessa helpoin ratksiu on turvakaukalo. Lapsi kiinnitetään kaukaloon vöillä ja kaukalo kiinnitetään takaistuimelle auton turvavöillä tai Isofix-kiinnikeillä.
Autoihin, joissa on lyhyet takaturvavyöt takaistuimella, kannattaa ostaa erilliseen jalustaan kiinnitettävä kaukalomalli. Jalusta nopeuttaa kaukalon kiinnittämistä, sillä kerran kunnolla kiinnitettyä jalustaa ei tarvitse aina punoa kiinni istuimelle, vaan lasta kyytiin laitettaessa kaukalo napsautetaan jalustan kiinnikkeisiin. Jalustoja on kahdenlaisia, toinen kiinnitetään auton turvavöillä paikalleen ja toinen kiinnitetään Isofix-kiinnikkeillä. Isofix-kiinnikkeet löytyvät valtaosasta tuoreimpia autoja, ja ne varmistavat sen että istuin on oikein kiinnitetty.
Alkuun liikkeelle kaukalolla. Kaukalossa lapsi matkustaa selkä ajosuuntaan.
Missä vaiheessa kaukalosta siirrytään turvaistuimeen? Nyrkkisääntönä on se, että siinä vaiheessa kun lapsi ei enää mahdu kaukaloon ja pystyy jo istumaan. Pituusraja tulee silloin vastaan, kun lapsen silmät ovat kaukalon selkänojan ylälaidan tasalla. Se, että jalat tulevat hieman kaukalon ulkopuolelle, ei ole niin niin vaarallista kuin se, ettei pää saa kunnollista tukea ja suojaa. Toinen raja on luonnollisesti lapsen paino ja seuraavaan varusteeseen on siirryttävä painorajan ylittyessä.
Turvaistuimessakin lapsi tulee alkuun olla selkä ajosuuntaan päin. Tämä on lapselle turvallisin asento kuljettaa ja sitä tulisi käyttää mahdollisimman pitkään, käytännössä usein 3-4 vuotiaaksi. Jos parkkipaikkakolhaisut jätetään huomioimatta, on yleisin kolarityyppi etutörmäys, joten tässäkin ajatuksena on siis se että lapsen pää ja niska saavat parhaan tuen.
Turvaistuimessa istutaan alkuun selkä ajosuuntaan.
Kuten kaukaloille, on turvaistuimellekin olemassa kaksi kiinnitystapaa: auton turvavöillä ja erillisillä alakiinnitysvöillä kiinnitettävät mallit, sekä Isofix-kiinnikkeillä olevat istuimet. Alakiinnitysvyölle ei välttämättä kaikissa autoissa löydy erillistä kiinnityspaikkaa, sillä täytyy muistaa, että ne pitää olla tukevasti kiinni. Kiinnityspaikan pitää lisäksi olla sellainen, että terävät särmät eivät nirhaa vöitä rikki. Useimmiten vyön saa helpointen etuistuimen rakenteisiin pujottamalla ne selkänojan ja istuintyynyn välistä ympäri. Alakiinnitysvöitä on muistettava kiristään ajoittain, sillä ne saattavat löystyä lapsen ja istuimen hieman heiluessa.
Aikanaan turvaistuin siis käännetään siten, että lapsi matkustaa kasvot ajosuuntaan. Tämäkin on hieman yksilöllistä, mutta suositus on siis tuo 3-4 vuotta. Istuimen kääntämisen kanssa ei kannata turhaan kiirehtiä. Selkä edellä matkustaminen on se turvallisempi tapa, ja lapsi pystyy istumaan turvaistuimessa, vaikka jalat olisivat hieman koukussa.
Kun lapsen tila käy ahtaaksi selkä ajosuuntaan matkustettaessa, istuin käännetään kasvot menosuuntaan.
Turvaistuimien painorajan ylityttyä tai lapsen kasvaessa liian suureksi, siirrytään vielä vähintään yhteen kevyempään turvavarusteeseen: turvavyöistuimeen. Siitä puuttuu erilliset istuimen vyöt ja lapsi sekä istuin kiinnitetään auton turvavyöllä paikalleen. Toinen vaihtoehto on koroke, mutta suositeltavaa on käyttää välissä turvavyöistuinta. Istuin antaa sivusuuntaista suojaa paremmin kuin pelkkä koroke. Ja pienokaisen nukahtaessa asento säilyy sivutukien ansiosta parempana. Turvavyöistuimen kanssakin on huolehdittava, että vyöt kulkevat oikealla korkeudella. Istuimissa onkin usein selkänojan yläosassa tätä varten ohjuri. Myös korokkeissa on usein vyö, jolla ylävyön saa laskettua lapselle sopivalle korkeudelle.
Turvavyöistuimessa istuin ja lapsi kiinnitetään auton omalla turvavyöllä.
Turvavyö istuimiakin on olemassa Isofix-kiinnikkeillä, mutta näilläkin lapsi ja samalla istuin kiinnitetään kunnolla paikalleen auton turvavöillä. Isofix-kiinnikkeet takaavat sen että istuin pysyy paikallaan, vaikkei siinä ole matkustajaakaan.
Kaikki jotka ovat istuinruljanssin läpikäyneet tietävät, että turvavyöistuin tai korokevaiheessa autoilu lapsen kanssa tuntuu helpolta alkuruljanssin jälkeen.
Viimeinen vaihe: istuinkoroke, jolla turvavyö saadaan oikealle korkeudelle.
Istuinostoksille kannattaa lähteä autolla, johon tuo turvavaruste on tarkoitus kiinnittää. Tällöin myyjä voi myös opastaa istuimen oikean kiinnittämisen ja lisäksi tulee varmistuttua, että haluttu istuin sopii omaan autoon. Muutoinkin lastentarvikeliikkeissä kannattaa kuunnella ohjeita ja vinkkejä avoimin mielin.
Turvaistuinta tai myöhemmin turvavyöistuinta tulisi käyttää niin pitkään kuin lapsi mahtuu siinä istumaan, kunhnan painorajat alittuvat. Turvavyöistuin on pelkkää istuinkoroketta turvallisempi varuste, sillä se suojaa lasta paremmin sivutörmäyksessä. Kuten lakitekstiä lukemalla voi huomata, lapsen paikka ei ole etuistuimella, vaikka istuimessa olisikin korkeussäätö. Liikenneturvan suosituksen mukaan alle 140 cm lasta ei tulisi kuljettaa etuistuimella, mikäli autossa on turvatyynyt.
Kaukaloa tai selkä ajosuuntaan asennettavaa turvaistuinta ei saa asentaa etuistuimelle, mikäli autossa on etuturvatyyny, eikä sitä ole kytketty käytöstä.
Ote tieliikennelaista:
”Kuljetettaessa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa lasta, jonka pituus on alle 135 cm, on käytettävä 88 §:ssä tarkoitettua lasten turvalaitetta, jos ajoneuvossa on turvavyöt tai lasten turvalaite on muuten ajoneuvoon asennettavissa.”
Turvavaruste on siis valittava lapsen painon ja fysikaalisten mittojen mukaan ja sitä on lainmääräämänä käytettävä tuohon 135 senttimetriin saakka.
Turvalaitteen käyttämättömyydelle on laissa vielä kolme poikkeusta:
1) taksissa lasta saadaan kuljettaa muulla kuin etuistuimella turvavyötä käyttäen 2) henkilö- tai pakettiauton muulla kuin etuistuimella saadaan yhdellä istuinpaikalla kuljettaa vähintään 3-vuotiasta lasta turvavyötä käyttäen, jos lasten turvalaitteen asentamiselle ei ole tilaa istuimen muille istuinpaikoille asennettujen kahden tai useamman lasten turvalaitteen vuoksi. 3) henkilö- tai pakettiauton muulla kuin etuistuimella saadaan kuljettaa lyhyitä matkoja yhtä tai useampaa vähintään 3-vuotiasta lasta turvavöitä käyttäen, jos kuljetustarve on satunnainen eikä ajoneuvossa tästä johtuen ole heitä varten käytettävissä lainkaan tai riittävää määrää lasten turvalaitteita
Alle 3-vuotiasta ei saa missään vaiheessa kuljettaa henkilö- ja pakettiautossa ilman turvalaitetta, taksin takaistuinta lukuun ottamatta.
Yli kolmevuotias saa turvavyötä käyttäen tilapäisesti matkustaa edellä mainituilla ehdoilla auton takaistuimella ilman turvalaitetta. Kohdan kaksi tilanne tulee lähinnä silloin, kun kolme lastensituinta ei mahdu rinnakkain takaistuimelle.
Mikä Isofix?
ISOFIX on standardoitu kiinnitysjärjestelmä turvaistuimen kiinnittämiseksi autoon. Järjestelmästä on muodostunut standardi kaikille auto- ja turvaistuinvalmistajille. Liikenneturvan nettisivun mukaan Isofix-kiinnitysjärjestelmä on hyväksytty lasten turvavarusteille, jotka on tarkoitettu 0−18 kg painavalle lapselle. Marraskuusta 2014 lähtien on ISOFIXin oltava kaikissa uusissa henkilö- ja pakettiautoissa.
Isofix-kiinnikkeet ovat kiinteästi autossa. Turvavaruste kiinnittyy niihin tukevasti ja virheasennuksen mahdollisuus vähenee.
Turvavaruste ryhmät, lapsen paino, ohjeellinen ikä
- 0, alle 10 kg, alle 9 kk
- 0+, 0-13 kg, alle 1,5 vuotta
- 1, 9-18 kg, 6 kk-4 v
- 2, 15-25 kg, 3-6 vuotta
- 3, 22-39 kg, 5-11 vuotta
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
Audi on uudistanut omaa hybriditeknologiaansa
Audi
Audi on uudistanut omaa hybriditeknologiaansa
Audi
Hyundai
Hyundai
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Polestar 7 tulossa – yhteistyössä Volvon kanssa
Sähköautolla maailman ympäri: ennätysmatka Volkswagen ID. Buzzilla kattaa yli 75 maata
Uusien henkilöautojen kauppa vuoden ensimmäisellä puoliskolla edelleen hidasta
Mitsubishi laajentaa mallistoaan Euroopassa uudella Grandisilla
Volkswagen ID.4 on Suomen suosituin sähköauto
Autoliitto testasi, miten uppoavasta autosta voi pelastautua – turvaikkunat muodostavat yllättävän vaaran
Hyundai lanseeraa oman sähköauton hankintatuen
Auto Bild 9/2025 on kaupoissa
Koeajossa Mercedes-AMG 53 4Matic EQE SUV: Tehot kaakossa
Kolme tärkeintä syytä huollattaa autosi ilmastointi säännöllisesti
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
... Lisää
KOEAJOT
Koeajossa Mercedes-AMG 53 4Matic EQE SUV: Tehot kaakossa
Koeajossa Opel Astra Electric GS 54 kWh 156 A: Ranskalaiset sukujuuret
Koeajossa Peugeot E-308 SW Allure 54 kWh 156 A: Businesshenkinen
Koeajossa Volvo EX30 Twin Motor Performance Ultra: Pieneksi zoomattu
Koeajossa Toyota C-HR 2.0 Hybrid AWD-i GR Sport Premiere Edition: Onnistunut kokonaisuus
Koeajossa Mitsubishi Colt 1.6 HEV Instyle AT: Ajotalous edellä
Koeajossa Mercedes-Benz E-sarja 300 e T A: Moneen lähtöön
Koeajossa Opel Astra Sports Tourer GS 180 PHEV: Vihdoinkin!
Koeajossa Jeep Wrangler Sahara Power Soft Top 2.0 PHEV AT8: Aito asia
Koeajossa BMW i7 xDrive60: Uuden aallon huipulla
... Lisää
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
... Lisää
FOKUS MEDIA
Dalilta uusi subbari vaativille basson ystäville
ELACin uusi aktiivikaiutin
Uusi optinen äänirasia
Älykästä ilmanvaihtoa
Elipsonin uudet fasetit
O tempora, o mores
Cyrus Audion uusi 80-sarja
Bluetooth-kaiutin kiinalaisittain
Lintukoto löytyi läheltä Helsingin keskustaa
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Polestar 7 tulossa – yhteistyössä Volvon kanssa
Sähköautolla maailman ympäri: ennätysmatka Volkswagen ID. Buzzilla kattaa yli 75 maata
Uusien henkilöautojen kauppa vuoden ensimmäisellä puoliskolla edelleen hidasta
Mitsubishi laajentaa mallistoaan Euroopassa uudella Grandisilla
Volkswagen ID.4 on Suomen suosituin sähköauto
KOEAJOT
Koeajossa Mercedes-AMG 53 4Matic EQE SUV: Tehot kaakossa
Koeajossa Opel Astra Electric GS 54 kWh 156 A: Ranskalaiset sukujuuret
Koeajossa Peugeot E-308 SW Allure 54 kWh 156 A: Businesshenkinen
Koeajossa Volvo EX30 Twin Motor Performance Ultra: Pieneksi zoomattu
Koeajossa Toyota C-HR 2.0 Hybrid AWD-i GR Sport Premiere Edition: Onnistunut kokonaisuus
... Lisää
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
LUETUINTA JUURI NYT
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Polestar 7 tulossa – yhteistyössä Volvon kanssa
Sähköautolla maailman ympäri: ennätysmatka Volkswagen ID. Buzzilla kattaa yli 75 maata
Uusien henkilöautojen kauppa vuoden ensimmäisellä puoliskolla edelleen hidasta
Mitsubishi laajentaa mallistoaan Euroopassa uudella Grandisilla
Volkswagen ID.4 on Suomen suosituin sähköauto
Autoliitto testasi, miten uppoavasta autosta voi pelastautua – turvaikkunat muodostavat yllättävän vaaran
Hyundai lanseeraa oman sähköauton hankintatuen
Kolme tärkeintä syytä huollattaa autosi ilmastointi säännöllisesti
Uusi 5-paikkainen sähköavolava-auto tulee Suomeen
Uudistunut e-POWER-teknologia Nissan Qashqaihin
... Lisää uutisia
LUETUIMMAT
Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 - Oman aikansa ”paras auto” täyttää 50 vuotta
Hyundai lanseeraa oman sähköauton hankintatuen
Uudistunut Toyotan täyssähköinen bZ4X -mallisto laajenee uudella, edullisella malliversiolla
Koeajossa Toyota C-HR 2.0 Hybrid AWD-i GR Sport Premiere Edition: Onnistunut kokonaisuus
Polestar 7 tulossa – yhteistyössä Volvon kanssa
Tällainen on kuudennen sukupolven Toyota RAV4 - Suomeen ensi vuonna
Peugeotin mallisto täydentyy täyssähköisillä 325-hevosvoimaisilla nelivetoversioilla
Uusi 5-paikkainen sähköavolava-auto tulee Suomeen
Uuden Mercedes-Benz CLA:n toimintamatka liki 800 kilometriä
Kian historian tehokkaimman mallin hinnat ovat nyt julki
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: YHDISTELYLAINA
Uusi vai käytetty auto? Yhdistelylaina voi ratkaista tilanteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SILTARAHA.FI
Pidä yrityksesi liikkeessä – joustava autorahoitus auttaa
Kilpailuta autolaina – voit löytää sopivan koron lainallesi
Väärät varaosat voivat tulla kalliiksi – miksi sopivuus on tärkeää?
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: CARVERTICAL