Koeajossa Mercedes-Benz G-sarja: Perinteitä kunnioittaen
Mercedes-Benzin G-sarjalainen on muuttunut vuosien saatossa hienostuneemmaksi, mutta sen maasto-ominaisuuksista tai ikonisesta ulkonäöstä ei ole tingitty liikaa.
Mercedes-Benzin G-sarjaisella on takanaan pitkä historia, sillä se tuli myyntiin jo vuonna 1979. Silloin tarjolla oli lyhyt- ja pitkäakseliväliset versiot sekä neljä 72–156-hevosvoimaista moottoria. Tai oikeastaan tämän Mercedes-Benzin SUV-autojen esi-isän nimi on ollut G-sarja vasta vuodesta 1993 alkaen.
Vuonna 1979 myyntiin tulleeseen malliin nähden G-maasturin ulkonäkö ja geeniperimä ovat kuitenkin varsin selvät.
G syntyi vuonna 1972 Daimler-Benz AG:n ja Steyr-Daimler-Puchin yhteistyösopimuksena. Jo silloin G:t valmistettiin suurelta osin käsityönä Itävallassa Grazin kaupungissa – ja sama käytäntö jatkuu nykyäänkin.
G 500 tarjoilee samassa paketissa räväkän suorituskyvyn ja erinomaiset maasto-ominaisuudet.
Varapyörä kuuluu perinteisesti G-sarjalaisen takaoveen. Takaapäin uuden mallin erottaa helpoiten uusista takavaloista ja puskurin muotoilusta.
Kesällä 2017 G-sarjalaisen valmistuksessa saavutettiin 300 000 kappaleen rajapyykki.
Mercedes-Benz kunnioittaa G-sarjalaisen viitoittamaa tietä sillä, että sen kaikkien maasturien mallimerkinnästä löytyy nykyisellään G-kirjain.
Perinteikkään karski
Maasto-ominaisuuksista ei ole tingitty malliuudistuksissa, ja kun tätä maasturien klassikkoa uudistettiin, niin mottona oli, että ”jokainen uusi G-sarjalainen on testattava Schöcklillä”. Schöckl on Itävallassa olevan Grazin vuoristoalueen yksi huippu, jota Mercedes-Benz käyttää rankoihin maasto-ominaisuustesteihin. Merkkinä siitä, että G on selvinnyt näistä testeistä, jokaisessa G-sarjalaisessa on Schöckl-huipun muotoinen sertifiointimerkki B-pilarin alaosassa.
Kaikissa tilanteissa nelivetoisena säilymisen perusta ovat voimansiirron lukot, eikä G-sarjalaisessa ole luovuttu niistä. Tasauspyörästön lukkojen käyttökytkimet löytyvät edellismalleista tutulta paikalta keskeltä kojelautaa.
Mercedes-Benzin G-sarjalaisessa voima jakaantuu etu- ja taka-akselin välille suhteessa 40:60. Normaalissa käytössä hieman hankalammassakaan maastossa lukkojen tarpeellisuudelle ei löydy ihan helposti perusteita, sillä varsin painava jätti menee ilman lukkojakin olosuhteissa, jotka ovat liikaa valtaosalle kaupunkimaastureista.
Kojelaudan ilme on nykyaikaisen tyylikäs. Tutuilla paikoilla kojelaudassa ovat tasauspyörästöjen lukkojen käyttökytkimet ja matkustajan tartuntakahva.
Kiiltävälasinen monitoiminäyttö on tyylikkään näköinen, ja liitettävyysominaisuudet ovat hyvät.
Keskinäytön valikoissa seikkaillaan keskikonsolin pyöritettävällä kytkimellä tai kosketuslevyllä. Samaan yhteyteen kootut muut käyttökytkimet ovat hyvin käden ulottuvilla.
G-sarjalaisen vaihteenvalitsin on Mercedes-Benzin nykytyylin mukaisesti ohjausakselin sivussa. 9-vaihteista automaattia voi komentaa myös ohjauspyörän puolien takapuolella olevilla siivekkeillä.
Widescreen-mittariston ulkoasu on muokattavissa varsin laajasti omien mieltymysten mukaan. Valittavina on E- ja S-sarjasta tutut kolme näyttötyyliä, joiden sisältö on muokattavissa.
Maksimaalista maastokykyä tarvittaessa tasauspyörästön lukot on kytkettävä painikkeiden numerojärjestyksessä. Lukkojen poistamiseksi riittää keskitasauspyörästön lukon kytkimen painaminen.
Ajoasetuksia on neljä. Koeajon aikana ei edes kaivattu muita vaihtoehtoja, sillä comfort-asetus on ”toimiva”.
Jos komistuksen raatsii viedä todella hankalaan maastoon, niin lukoille ja alennusvaihteistolle löytyy kuitenkin käyttöä. Etenemiskyvyn varmistamiseksi nämä off road -kuskien arvostamat lukot löytyvät molemmilta akseleilta ja keskitasauspyörästöltä.
G uudistui maltillisesti mutta kuitenkin merkittävästi, ja suuren määrän eroja huomaa varsin helposti silloin, kun mallit ovat rinnakkain. Edellismalliin verrattuna yhteistä ei ole oikeastaan kuin ovenkahvat, oven sulkeutumisääni, kylkisuojalistat, takaoveen kiinnitetty varapyörä ja etulokasuojassa olevat kookkaat vilkunkotelot. Nykyautoihin tottuneen mielestä ovien sulkeminen vaatii varsin ronskit otteet, mutta oikeastaan tämä vain korostaa G-sarjalaisen karskiutta.
Vaikka G:n muotoilu säilyi melko muuttumattomana, niin uusi malli on kuitenkin ensimmäinen Mercedes-Benzin G-sarjalainen, jossa on kaareva tuulilasi. Tuulilasia ei ole pullistettu kovin voimakkaasti, ja kaarevuuden huomaamiseksi tuulilasin muotoa on tutkailtava varsin tarkasti.
Lisää maasto-ominaisuuksia
Maavaran kuuden millin kasvu ei ole maasto-ominaisuuksien kannalta merkittävä uudistus, mutta kahluusyvyys on nykyisellään 70 senttimetriä – kasvua on kymmenen senttimetriä. Maastoajon kannalta merkittävät kulmat pysyivät lähes entisellään. Lähestymis- ja ylityskulmat kasvoivat asteen ja ovat nyt 31 ja 26 astetta. Jättökulma säilyi 30 asteessa.
Etuistuimille joutuu hieman kapuamaan, mutta paikoilla viihtyy erinomaisesti. Sähkösäätöjen ansiosta istuma-asennon saa helposti hyväksi.
Eritoten kasvaneen jalkatilan ansiosta G-sarjalaisen takapenkillä matkustaa mielikseen pidempiäkin matkoja.
Maastoajo-ominaisuuksia on parantamassa uusi G-mode, joka kytkeytyy päälle, kun jokin kolmesta tasauspyörästön lukosta kytketään päälle tai voimansiirron hidas puoli on päällä.
Huomaamaton ominaisuus on myös se, että G:n omamassa on keventynyt edeltäjään verrattuna 170 kilogrammaa. Kevennys ei tee G-sarjalaisesta vielä kevyttä keijukaista, sillä moottorivalikoimassa aluksi olevalla 4-litraisella tuplaturbo V8-bensiinimoottorilla omamassa on hieman vajaat 2,5 tonnia. Moottorivalikoima tulee myöhemmin laajenemaan.
B-pilarin alaosassa oleva sertifikaattimerkki kertoo, että G-sarjalaisen maasto-ominaisuudet on testattu Grazin vuoristoalueen yhdellä huipulla.
Moottorin voima välitetään eteenpäin 9-vaihteisen momentinmuuntimella varustetun automaattivaihteiston kautta. Koeajossa olleen kasikoneen äänissä on G:n tyyliin sopivaa maskuliinisuutta – eikä äijämäisyys rajoitu pelkkiin ääniin. Jätti ampaisee liikkeelle kevyesti kuin keijukainen, eikä varsin suurta massaa edes huomaa. Kiihtyvyys on siis kiitettävän hyvä, ja hauskaksi asian tekee se, että ajoalustan pidolla ei tunnu olevan sanottavaa merkitystä menohalujen ripeyteen.
Entistä tilavampi
Oven avattuaan huomaa, että lähes kaikki on muuttunut. Tuttuja piirteitä edellismalliin ei löydy oikeastaan muita kuin voimansiirron lukkojen käyttökytkimien sijoittelu ja apukuskin edessä oleva tartuntakahva.
Tilaa on edellismalliin verrattuna tuntuvasti enemmän. Jalkatila on lisääntynyt edessä 38 ja takana 150 millimetriä. Hartiakorkeudellakin tilaa on tuntuvasti enemmän: kasvua on edessä 38 ja takana 27 millimetriä. Huomattavaa on myös kyynärleveyden kasvaminen edessä 68 ja takanakin 56 millimetrillä.
Se, että edellismallista tuttuja piirteitä löytyy myös uudesta Mercedes-Benzin G-sarjalaisesta, ei ole yllätys, mutta se, että G-sarjalaisessa on muista Mercedes-Benzin malleista tuttuja elementtejä, voi jo ollakin. Etuistuimet ovat samat kuin Mercedes-Benzin E-sarjalaisessa, ja samanlainen takaistuin löytyy puolestaan Mercedes-Benz GLE:stä.
Sivulle aukeava takaovi paljastaa kookkaan ja suoraviivaisen kuormausaukon. Laajennettu tavaratila ei ole tasapohjainen.
Koeajoautossa lisävarusteena ollut ja yli puolet kojelaudasta täyttävä Widescreen Cockpit -näyttö korostaa kojelaudan tyylikkyyttä. Monitoiminäytön toimintoja ohjataan leveässä keskikonsolissa olevalla pyöritettävällä kytkimellä tai touchpad-kosketuslevyllä.
Kun kojelaudan painikkeiden määrää vähennetään, on toiminnot laitettava johonkin muualle. Mercedes-Benzin G-sarjalaisessa on multimedian ja viihdejärjestelmän ohjaamiseen muista Mercedes-Benz-malleista tutuksi tulleet kosketuspainikkeet ohjauspyörän puolilla. Ne reagoivat pyyhkäisyliikkeisiin, ja pienen totuttelun jälkeen niitä käyttää sujuvasti. Lämmityslaitteen käyttökytkimet löytyvät edelleen kojelaudasta, mikä helpottaa niiden käyttöä, kun toimintoja ei tarvitse hakea valikoista.
Tasapainoinen ajettava
Keskikonsolissa olevan Dynamic Select -valitsimen takaa löytyy neljä erilaista vaihtoehtoa: Eco, Comfort, Sport ja Individual. Ohjelmat vaikuttavat moottorin, vaihteiston, ohjauksen ja avustinjärjestelmien toimintaan sekä niiden ohjaukseen.
Moottorin ja vaihteiston yhteispeli on saumatonta, eikä pykälien vaihtumista huomaa oikeastaan mistään muusta kuin kierroslukumittarista. Koeajon aikana ei edes kaivannut noin laajaa valikoimaa erilaisia ajoasetuksia. Kaikkia niitä tuli toki kokeiltua, mutta varsin pian kävi selväksi, että oletusasetuksena oleva Comfort oli kutakuinkin kaikissa ajotilanteissa ihan passeli.
Pykäliä on riittävästi, ja voimaa on tarjolla rutkasti kaikilla nopeuksilla, joten normaaleissa ajotilanteissa ei kaipaa enempää suorituskykyä tai vaihteiden vaihtamiseen lisäpontta.
Mercedes-Benzin G-sarjalainen on aiempaa tarkemman ja tasapainoisemman tuntuinen maantieajossa. Suuri kiitos tästä kuuluu uudelle etuakselistolle, mutta myöskään ohjausta ei pidä unohtaa. Ohjauksen tarkkuus ja tunto ovat aiempaa paremmat. Tämä G-sarjalainen onkin ensimmäinen, jossa käytetään simpukkaohjauksen sijaan hammastanko-ohjausta. Uusi G seuraa tehdyn ohjausliikkeen nöyrästi ja pitää ajolinjan rauhallisesti haluttuna ilman tarvetta ylimääräiseen ohjaamiseen.
Mercedes-Benzin G-sarjalainen tarjoilee tyylikkään ylellistä ja suorituskykyistä menoa klassisen näköisessä paketissa. Kokonaisuudessaan jätti on viihdyttävä ja yllättävän mukava, sillä jousitus toimii hyvin – meno ei ole maasturimaisen nyökkivää, vaan henkilöautomaisen tasaista. Ainoa mukavuutta heikentävä asia on ajoviiman suhina moottoritienopeuksissa. Sekään ei tosin kohoa häiritsevän suureksi, vaikka suoralinjainen muotoilu ei olekaan sieltä aerodynaamisimmasta päästä.
Koeajoauton rapsakka 270 000 euron hinta toki rajaa ostajaehdokkaita varsin tehokkaasti, mutta automiehellä pitää olla unelmia, ja G-sarjalainen sopii mainiosti yhdeksi sellaiseksi.↔
Oskari Pentti
Mercedes-Benz G 500
Moottori
V8, tuplaturbo, 3982 cm3,
310 kW (422 hv)/5250–5500 r/min, 610 Nm/2000–4750 r/min
Suorituskyky
0–100 km/h 5,9 s, huippunopeus 210 km/h
Kulutus
14,6 l/100 km, bensiini
CO2-päästöt
340 g/km
Voimansiirto
A9, neliveto
Mitat
p. 4817, l. 1931, k. 1969 mm, akseliväli 2890 mm, maavara 241 mm, omamassa 2492 kg, kantavuus 721 kg, vetomassa 3500/750 kg, tavaratila 454–1941 l, tankki 75 l
Hinta
223 561 euroa, koeajoauto 271 108 euroa (2019)
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
Tämän vuoden PIkes Peakin mäkikisa ajetaan 25. kesäkuuta, jolloin ohjaismissa tulee olemaan Raphaël Astier.
Alpine
Tämän vuoden PIkes Peakin mäkikisa ajetaan 25. kesäkuuta, jolloin ohjaismissa tulee olemaan Raphaël Astier.
Alpine
Volvo V90 Cross Country on jykevän tyylikäs ilmestys.
Toni Lindström
Volvo V90 Cross Country on jykevän tyylikäs ilmestys.
Toni Lindström
Premium-metalliväri on testiyksilössä hätkähdyttävän syväefektinen Fantastic Red.
Juha Peltonen
Premium-metalliväri on testiyksilössä hätkähdyttävän syväefektinen Fantastic Red.
Juha Peltonen
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Koeajossa Hyundai i30 N 2.0 T-GDI 8DCT 280 hv Hatchback: Arjen torjuntaan
Koeajossa Kia Sorento 1.6 T-GDI PHEV AWD Business Luxury 5P: Varusteltu pistokeladattava
Koeajossa Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio 2.9 V6 Biturbo: Valtteri Bottaksen siviiliauto
Callum Skye: Sähkölinjalla maastossa?
Opel Astra ST -farmariversiot: Rantautuivat Suomeen
Renault 5 E-Tech electric: Renault paljastaa uuden 5 E-Tech electricin saloja
Dacia Duster: Kolmannen sukupolven mallissa on kaikki uutta – perusrakenteesta alkaen
Vuoden Auto Suomessa 2024: Finalistit on valittu!
Jos kuvittelit nähneesi kaikki maailman pakettiautot, erehdyt! Škoda 1203 -pakettiauton esittelystä on kulunut 55 vuotta!
2024 Porsche Panamera: Enemmän toimintamatkaa, lisää tehoa ja ilmajousitus
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa Hyundai i30 N 2.0 T-GDI 8DCT 280 hv Hatchback: Arjen torjuntaan
Koeajossa Kia Sorento 1.6 T-GDI PHEV AWD Business Luxury 5P: Varusteltu pistokeladattava
Koeajossa Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio 2.9 V6 Biturbo: Valtteri Bottaksen siviiliauto
Koeajossa Cupra Born e-Boost 170 kW 77 kWh: Kuparilla koristeltu sähköinen katseenvangitsija
Koeajossa Kia Niro 1.6 GDI Hybrid Business Luxury DCT 18”: Vähällä menee
Koeajossa Ford Focus ST-Line 1.0 EcoBoost Hybrid 155 hv A7: ”Kadunmiehen RS”
Koeajossa Volvo V90 Cross Country: Pitkille taipaleille
Koeajossa Dacia Jogger TCe 110 Extreme 7P: Iso perheen perusauto
Ensikoeajossa Ford Mustang Mach I: Äänivallia kiusaamassa
Koeajossa Jaguar E-Pace P300e Plug-in Hybrid R-Dynamic S: Kissaperheen moniosaaja
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Uusi kansainvälinen hifi-messu Wienissä
Vapise kuuloke
Goldmundin uusi esivavistin
Betonartin laitealusta
Yamahalta minimalistinen levysoitin
Japaninkirsikka
Bachista Bizetiin
Joulukoti Porvoon vanhalla rautatieasemalla
Uusi äänivarsi Sveitsistä
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Koeajossa Hyundai i30 N 2.0 T-GDI 8DCT 280 hv Hatchback: Arjen torjuntaan
Koeajossa Kia Sorento 1.6 T-GDI PHEV AWD Business Luxury 5P: Varusteltu pistokeladattava
Koeajossa Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio 2.9 V6 Biturbo: Valtteri Bottaksen siviiliauto
Callum Skye: Sähkölinjalla maastossa?
Opel Astra ST -farmariversiot: Rantautuivat Suomeen
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
KOEAJOT
Koeajossa Hyundai i30 N 2.0 T-GDI 8DCT 280 hv Hatchback: Arjen torjuntaan
Koeajossa Kia Sorento 1.6 T-GDI PHEV AWD Business Luxury 5P: Varusteltu pistokeladattava
Koeajossa Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio 2.9 V6 Biturbo: Valtteri Bottaksen siviiliauto
Koeajossa Cupra Born e-Boost 170 kW 77 kWh: Kuparilla koristeltu sähköinen katseenvangitsija
Koeajossa Kia Niro 1.6 GDI Hybrid Business Luxury DCT 18”: Vähällä menee
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Callum Skye: Sähkölinjalla maastossa?
Opel Astra ST -farmariversiot: Rantautuivat Suomeen
Renault 5 E-Tech electric: Renault paljastaa uuden 5 E-Tech electricin saloja
Dacia Duster: Kolmannen sukupolven mallissa on kaikki uutta – perusrakenteesta alkaen
Vuoden Auto Suomessa 2024: Finalistit on valittu!
2024 Porsche Panamera: Enemmän toimintamatkaa, lisää tehoa ja ilmajousitus
Rami Kittilä: astara Swedenin Country Directoriksi
Opel Vivaro: Sai uuden Vizor- brändi-ilmeen
Veho aloittaa uudistuneen täyssähköisen smart-malliston maahantuonnin ja myynnin: Ensimmäiset asiakasautot saapuvat Suomeen huhtikuussa 2024 – malli voitti Auto Bildin Kultaisen Ohjauspyörän
Mitsubishi Colt: Suomeen marraskuussa – myös hybridiversiona
LUETUIMMAT
Volkswagen T-Cross: Uudistuneessa mallissa on tuntuvasti aiempaa laajempi vakiovarustelu
Volkswagen ID.7 Tourer: Ensisilmäys tulevaan malliin
Austin J40 -polkuauto: Joka pojan unelma uustuotantona
Škoda Superb: Enemmän tilaa, mukavuutta ja uusinta tekniikkaa
2024 Porsche Panamera: Enemmän toimintamatkaa, lisää tehoa ja ilmajousitus
BMW: Aloittaa akkukennojen mallikappaleiden tuotannon Saksan Parsdorfissa
Opelin hyötyajoneuvomallisto: Uuden sukupolven Combo, Vivaro ja Movano julkistettiin - lisäksi lähitulevaisuudessa julkistetaan myös Movano-vetypakettiauto
Polestar: Esitteli innovaatioita ensimmäisessä Polestar Day -tapahtumassa
Renault Twingo Legend: Inspiraatio vuoden 1993 Twingosta – luvassa jopa 10 kWh/100 km keskikulutus
Veho aloittaa uudistuneen täyssähköisen smart-malliston maahantuonnin ja myynnin: Ensimmäiset asiakasautot saapuvat Suomeen huhtikuussa 2024 – malli voitti Auto Bildin Kultaisen Ohjauspyörän
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN